V.K. u Postani student

Najmlađa studentica u ovoj zemlji upisala fakultet s 12 godina: Već 3 godine mešetari na burzi

Sa 12 godina je upisala fakultet i postala najmlađa studentica u povijesti Novog Zelanda.

20. travnja 2022 14:35
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sa samo 12 godina, Alisa Pham je dijete genijalka, a ujedno i najmlađa studentica Tehnološkog sveučilišta u Aucklandu (AUT), koja se srušila sestrin rekord postavljen prije dvije godine.

Vicky Ngo Ngoc, Alisina sestra postavila je rekord kada je upisala faks sa 13 godina, a prošle, 2020. godine je službeno i diplomirala.

"Alisa je naša najmlađa studentica ikada", rekla je glasnogovornica AUT-a Alison Sykora, a prenosi NZ Herald. "Naši akademici izvješćuju da je Alisa vrlo angažirana, uživa i impresionira sve svojom zrelošću i inteligencijom", pišu.

vezano Položio prijemni ispit: 12-godišnji dječak studirat će medicinsku fiziku Laganini Položio prijemni ispit: 12-godišnji dječak studirat će medicinsku fiziku

Sestre rekorderke

Alisa je upisala na AUT-ov studij komunikologije, dvopredmetno, sa smjerom digitalnog i kreativnog brendiranja, kada su gotovo svi njeni vršnjaci još u srednjoj školi. Njen intelekt nije prošao neopaženo i kod ostalih sveučilišta. Kako piše NZ Herald, Ured za upis preddiplomskih studija Sveučilišta Stanford također želi intervjuirati mladu Alisu kao potencijalnu kandidatkinju njihovog sveučilišta.

AUT javlja da će postaviti slične sustave podrške za mladu brucošicu kako su to činili i za njenu sestru Vicky. "To uključuje posebne sigurnosne aranžmane, ambasadora koji će je pratiti na predavanjima tijekom prvog semestra i redovite sastanke s pomoćnim osobljem", javljaju.

Inače, Alisa i njena posvojena sestra Vicky stigle su s majkom na Novi Zeland 2017. godine iz Vijetnama. Alisa je svoju akademsku karijeru započela je 2018. godine, kao učenica 4. godine u školi St. Thomas, a onda se prošle godine upisala u školu Auckland Normal Intermediate i koledž Selwyn. Srednju školu završila je u samo 10 mjeseci i to većinski od kuće zbog "lockdowna".

Odbili je na pravu, pa je upisala komunikologiju

Alisina prijava na studij Prava na AUT-u nije bila uspješna, ali je njen prijem na komunikologiju bio "prikriveni blagoslov" jer joj je san postati novinarka, tvrdi najmlađa studentica Novog Zelanda.

Kako kaže, svoju inspiraciju crpi od svoje starije sestre Vicky, koja je u prosincu diplomirala na studiju primijenjene matematike u dobi od 15 godina, a onda je upisala i doktorat na studiju podatkovnih znanosti.

vezano Slika nije pronađena Laganini S 11 godina diplomirao fiziku: 'Besmrtnost je moj cilj – želim što više tijela zamijeniti mehaničkim dijelovima...'

Alisa uz svoje studije ima i nekoliko hobija. Kako je otkrila, voli igrati skvoš, plivati i voli umjetnost. "Volim crtati stripove i modne dizajne kada sam sama, ali s prijateljima se volim baviti sportom ili igranjem nekih igara", rekla je za NZ Herald.

"Ja sam kao i sva druga djeca, imam normalne hobije", inzistirala je mlada brucošica. Njena majka s kćerima je odlučila preseliti na Novi Zeland kako bi im osigurala lijepo i sigurno životno okruženje i bolje životne prilike. "Ja sam samohrana majka, pa je moj životni fokus moje dvije kćeri", komentirala je majka.

Uz to, kaže kako je Alisa pokazivala znakove visoke inteligencije od najranije dobi: sa samo dvije godine počela je čitati knjige, a još kao dijete je počela razmišljati o rješavanju svjetskih problema.

Osnovala organizaciju s majkom

"Sjajna j i s jezicima, a vrlo sam impresionirana jer je uspjela savladati engleski jezik u ovih nekoliko godina od kada smo ovdje", hvali ju majka. "Alisa nema problema u druženju s drugom djecom, ali se nju treba angažirati na malo zreliji način, pa smatram da bi joj sveučilište moglo biti dobro".

Majka i kćer su zajedno osnovale novozelandski ogranak vijetnamske nevladine organizacije pod nazivom "The House of Wisdom" 2020. godine, koja pruža online tečajeve engleskog, rad na mekim vještinama poput pregovaračkih sposobnosti, komunikacije i slično, a organizacija nudi i savjete o ulaganjima.

Ulaže u burzu zadnje tri godine

"Alisa je vodila online programe i davala je savjete drugoj vijetnamskoj djeci, a nedavno je sudjelovala i kao govornica u podršci vijetnamskoj djeci koja su izgubila roditelje zbog koronavirusa", hvali ju majka i dodaje da je Alisa uz to i aktivno ulagala sredstva na novozelandskoj burzi posljednje tri godine.

vezano Čudo od djeteta: Ovaj 8-godišnjak već je završio srednju, a uskoro kreće i na fakultet Laganini Čudo od djeteta: Ovaj 8-godišnjak već je završio srednju, a uskoro kreće i na fakultet

Zamjenik ravnatelja koledža Selwyn, Andrew Speed, kazao je kako se Alisa briljirala na kurirulumu za mlađe uzraste, pa je s time postigla i upis na sveučilište tako što je još završila i eksterne provjere znanja.

"Pokazala je samostalan stil učenja i motivaciju koji će joj omogućiti da se istakne i u sveučilišnom okruženju", kazao je Speed. "U početku sam bila malo nervozna, ali pretpostavljam da je pomoglo to što je moja sestra već prošla kroz to", kometirala je Alisa kako se prilagođava akademskom okruženju.

"Nastava je do sada bila poprilično laka. Zapravo, jedan od razloga zašto sam ubrzala školovanje bio je zato što smatram da je škola poprilično laka, pa ću možda ubrzati i studije", komentirala je brucošica i dodala kako se raduje sve većem broju osobnih kontakata sada kada situacija nakon pandemije to dozvoljava.

"Želim nastaviti karijeru u medijima i moj san je biti novinarka", kazala je Alisa, dodajući da će nakon komunikologije upisati pravo.

izvor: nzherald.co.nz

Još vijesti