Moj Faks u Akademska četvrt

Obilježava se 416. obljetnica postojanja najstarije i najveće hrvatske knjižnice

Vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine

16. veljače 2023 15:18
Dan knjižnice

Dan knjižnice Foto: Min An/Pexels

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 22. veljače obilježava Dan Knjižnice, a na taj dan prije 540 godina objelodanjena je prva hrvatska tiskana knjiga– Misal po zakonu rimskoga dvora, a smatra se jednim od najvrjednijih djela hrvatske kulture koji se čuva u Knjižnici.

Također, svečano će se obilježiti 416. obljetnica postojanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a Dani otvorenih vrata NSK održat će se 20. i 21. veljače. Za vrijeme trajanja otvorenih vrata posjetiteljima će biti omogućen obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom, ali uz prethodnu najavu na e-adresu informacijski.centar@nsk.hr.

Putovanje Europom i Novim svijetom u Zbirci rukopisa i starih knjiga

U Zbirci rukopisa posjetitelji će moći vidjeti putopisne knjige iz 17. i 18. stoljeća zajedno s bakroreznim grafikama iz 16. stoljeća, a pritom i istražiti kako su prostor Hrvatske, Dalmacije i južne Europe vidjeli tadašnji putopisci i putnici. Posjetitelji će imati posebnu čast dočekati izvorni primjerak hrvatske tiskane knjige Misal po zakonu rimskoga dvora, otisnute 22. veljače 1483. godine.

Rukopisi hrvatskih skladatelja i glazbena slušaonica u Zbirci muzikalija i audiomaterijala

Zanimljiv izbor iz fonda glazbene građe priređuje Zbirka muzikalija i audiomaterijala gdje će se moći pogledati rukopisi poznatih hrvatskih skladatelja, među kojima i partitura prve hrvatske opere Ljubav i zloba, jedinstvena izdanja iz fonda notnih tiskovina te izbor iz najstarijega fonda zvučne građe – gramofonskih ploča na 78 okretaja. Uz razgled čitaonice Zbirke, posjetitelji će moći uživati i u slušanju glazbe u njezinim slušaonicama.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu najveća je i najstarija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 44 432 kvadratna metara s čak više od 130 kilometara polica s knjigama i približno 3,5 milijuna jedinica različite vrste građe.

Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata i Dana NSK (20., 21. i 22. veljače) svojim korisnicima Knjižnica omogućuje i vraćanje posuđenih knjiga bez naplate zakasnine.

 

Još vijesti