L.B. u Akademska četvrt

Upišu studij, pa pozovu rodbinu: Strani studenti sa sobom 'dovlače' sve više članova obitelji

Rekordan broj inozemnih studenata sa sobom u Veliku Britaniju 'povlači' rodbinu. Brojke su više no ikad.

27. rujna 2022 12:31
Sve više studenata iz inozemstva, za sobom povlači i članove obitelji...

Sve više studenata iz inozemstva, za sobom povlači i članove obitelji... Foto: DisobeyArt via Shutterstock

Analiza britanskog Ministarstva unutarnjih poslova pokazala je da se broj dodatnih viza za članove obitelji na temelju studentskih viza upeterostručio u posljednje tri godine, sa 13.664 izdanih viza 2019. godine na 81.089 viza odobrenih do srpnja 2022.

Povećali kvote za inozemne studente

Posljedica je ovo pokušaja tamošnjih sveučilišta da popune budžete povećavanjem kvota za inozemne studente, koji sada pozivaju i ostale članove obitelji da im se pridruže u mjestima u kojima studiraju, piše britanski Telegraph.

I dok je omjer ovakvih, dodatnih viza na jednu studentsku bio 26 prema jedan 2019. godine, ove je godine omjer bio pet naprama jedan.

vezano Studenti na kampusu Akademska četvrt Opasnost na britanskim sveučilištima: Studentske vize sve češće paravan za 'švercanje' ljudima

Suella Braverman proučava ove podatke Ministarstva za unutarnje poslove s ciljem revizije stope imigracije, kako bi postupno smanjili broj useljenika, dok istovremeno potiču rast populacije.

Ubuduće bi kriterij za odobravanje useljeničkih viza mogao biti demonstracija vještine ili znanja koji bi mogli pozitivno utjecati na bruto domaći proizvod ove zemlje.

Prvi puta, više od milijun zahtjeva

230.000 osoba godišnje zatraži imigracijsku vizu, a prošlog mjeseca iz MUP-a su objavili da je broj viza za potrebe stranaca, što zbog posla, studija ili jednostavno života, prvi puta premašio milijun zahtjeva.

vezano Jedva preživljavaju... Nakon predavanja Inflacija dokrajčila studente u ovoj zemlji: 'Soba u domu košta 1800 kuna tjedno'

Studenti zauzimaju velik udio u sveukupnoj populaciji useljenika, s tim da je i broj studenata useljenika u porastu i to gotovo za 60 posto u samo godinu dana: od 256.000 do gotovo 411.000 do sprnja 2022. Broj dodatnih viza za članove obitelji uvećao se za 170 posto: od 29.700 do 81.100.

Nigerija i Indija zemlje su iz kojih studenti pozivaju najviše članova obitelji, jednom kad u Velikoj Britaniji upišu studij. 34.000 nigerijskih studenata povuklo je 31.898 dodatnih viza za članove obitelji dok su 93.100 studenata iz Indije u zemlju dovele još 24.916 sunarodnjaka, članova obitelji.

Libijci povukli više članova obitelji no što je primarnih nositelja vize

U slučaju Libije, primjerice, više je članova obitelji nego studenata. Naime na temelju 272 nositelja viza, odobreno je čak njih 455 dodatnih za obitelj.

vezano Smrznuto, jeftino i brzo Vijesti Šokantno istraživanje: Jedna četvrtina diplomaca ne zna kuhati nakon završetka faksa

Alp Mehmet, čelna osoba britanskog think-tanka i kampanje za nižu stopu useljavanja u ovu zemlju, Migration Watch UK, smatra da sve veći broj studenata odabire studij u ovoj zemlji kako bi u nju "povukao" članove obitelji koji se onda ovdje zaposle.

"Radi se o još jednom nekontroliranom načinu useljavanja i migracije, koji potiče potražnja za niskokvalificiranom i slabije plaćenom radnom snagom. Broj dodatnih viza na temelju studentskih u samo jednoj godini popeo se na 80.000 zahtjeva. Ovo područje očajnički treba stegnuti", smatra Mehmet.

vezano Vrijedi li na kraju toliko diploma? Većina misli da ne! Akademska četvrt Više od polovine ispitanih misli da je studiranje preskupo za ono što dobiju na fakultetu

izvor: telegraph.co.uk

Još vijesti