V.F. u Karijera

Broj mladih Hrvatica u ovom 'muškom' sektoru vrtoglavo raste! Po ovome smo bolji od cijele Europe

Iznenađujuće je da se u Hrvatskoj primjećuje rast broja žena u ovoj profesiji.

14. listopada 2022 11:32
I dok u Europi ovaj postotak opada, kod nas ipak raste broj žena u ICT sektoru!

I dok u Europi ovaj postotak opada, kod nas ipak raste broj žena u ICT sektoru! Foto: Air Images via Shutterstock

Statistika Eurostata pokazuje kako je u Europi ICT dominantno muška djelatnost. Međutim, iznenađujuće je da se u Hrvatskoj primjećuje rast broja žena u ovoj profesiji.

vezano Slika nije pronađena Vijesti I ove godine titulu 'studenta generacije' zgrabila djevojka s 'muškog' fakulteta

Podaci su pokazali da u EU raste broj zaposlenih s ICT obrazovanjem. Tako ih je u 2021. godini bilo 2,7 milijuna što je 3,3 posto više nego 2020. godine. Udio zaposlenih muškaraca je daleko veći od žena, čak 84,1 posto. Štoviše, njihov se broj nastavlja povećavati za 1,3 posto u odnosu na 2020. S druge strane, broj žena obrazovanih i zaposlenih u ICT-u je za isto toliko pao, piše Poslovni dnevnik.

U Hrvatskoj broja žena u ICT sektoru porastao za 34 posto

U Hrvatskoj je u istom razdoblju broj zaposlenih i obrazovanih u ICT-u smanjen s 28.100 na 28.000. Iako i kod nas u tom području također prevladavaju muškarci, taj je broj prošle godine pao za 7,3 posto, s 23.500 2020., na 21.800.

Nasreću, broj obrazovanih i zaposlenih žena u ICT-u vrtoglavo raste. Povećao se za čak 34 posto, s 4600 na 6200. Tako je u Hrvatskoj omjer muškaraca i žena u ovoj profesiji 78 prema 22 u korist muškaraca. Zvuči razočaravajuće, ali je bolji od europskog prosjeka.

vezano 300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene Akademska četvrt 300 puta više studentica nego prije: Na ovom sveučilištu čak 50% budućih informatičkih stručnjaka su – žene

Matija Nakić, suosnivačica i direktorica startupa "Farseer" naglašava kako je 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća situacija bila znatno drukčija. Štoviše, žene su prevladavale, a i prvi programer je bila žena – Ada Lovelace, britanska matematičarka. Promjena se dogodila 80-ih godina kad je broj ICT-jevki počeo opadati.

"Promijenila se kultura i sve je krenulo u muškom smjeru", prokomentirala je i nadodala kako je u njihovoj kompaniji svega pet žena od 17 zaposlenih. Smatra da žene ne treba silom gurati prema znanostii tehnologiji, ali ih svakako treba poticati.

U tome se slaže i Lora Pleško, koja je nakon što je diplomirala na Filozofskom fakultetu osnovala IT kompaniju "Mašinerija" sa suprugom. Smatra da se djevojčice prestanu zanimati za tehnologiju još u osnovnoj školi jer ih društvo više usmjerava prema društvenim i humanističkim područjima.

Većinu zaposlenih čine mladi između 15 i 34 godine

Još jedna karakteristika ovoga sektora je i ta da većinu zaposlenih čine mladi i to između 15 i 34 godina. U EU mladi čine 67 posto obrazovanih i zaposlenih u ICT-u.

vezano STEMFemme program u A1 Karijera Samo za studentice STEM fakulteta! Otkrijte super program u kompaniji u kojoj su žene liderice

Najveći postotak mladih u ICT-u tako imaju Slovačka i Hrvatska, čak 82 posto, a najmanji Estonija, znatno manjih 50 posto.

izvor: poslovni.hr

Još vijesti