L.B. u Karijera

U ovoj malenoj, ali najbogatijoj europskoj državi prosječna plaća iznosi 5000 eura

Mala, ali ekonomski moćna zemlja, vjerojatno je najbolji opis Velikog Vojvodstva Luksemburg.

12. srpnja 2022 14:07
Kvaliteta života, kakva je u ovoj zemlji, rijetko se nalazi.

Kvaliteta života, kakva je u ovoj zemlji, rijetko se nalazi. Foto: Harry Beugelink via Shutterstock

Luksemburg graniči s Njemačkom, Francuskom i Belgijom, a iako je površinom i ljudstvom malena, upravo je ova zemlja najbogatija europska zemlja.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt 41% mladih u Europi ima diplomu: 5 zemalja 'rastura' po broju VSS vršnjaka – evo na kojem je mjestu Hrvatska

Zemljom vlada veliki vojvoda, što ju čini posljednjim velikim vojvodstvom na svijetu, a osim činjenice da se radi o jednoj od najmoćnijih ekonomija u Europi, Luksemburg je i jedna od šest zemalja osnivača Europske unije.

Najmanja, a najbogatija

Nekoliko veoma bitnih europskih institucija danas je smješteno ovdje, iako ova zemlja ima najmanje stanovnika od svih 28 zemalja članica Europske unije.
Zemlja ima tri službena jezika, njemački, francuski i luksemburški, a svaki se koristi u određenim prilikama. Francuski se obično koristi u državnim institucijama, njemački u poslovnim krugovima, a luksemburški najčešće u svakodnevnoj komunikaciji.

vezano Slika nije pronađena Postani student Prije 7 godina 'nitko nikad nije čuo' da Hrvati tamo studiraju: U ovoj privlačnoj europskoj zemlji možeš do diplome BESPLATNO

Tri jezika inkorporirana su i u tamošnji obrazovni sustav: luksemburški jezik pretežno se koristi u osnovnim razredima, njemački u srednjoj školi, a posljednja faza školovanja obično se odvija na francuskom.

Tajna je u ogromnim zalihama željezne rude

U kontekstu parametara kao što su BDP, visina minimalne plaće i razina zaduženosti zemlje, ovo je vjerojatno najbogatija zemlja na svijetu. Također se može pohvaliti najnižom stopom nezaposlenosti u čitavoj Europskoj uniji, u posljednjih 40 godina.

Tajna ekonomskog blagostanja ove zemlje leži u ogromnim rezervama željeza, otkrivenima u drugoj polovini 19. stoljeća. Zahvaljujući ovom bogatstvu, do kraja 19. stoljeća profilirali su se kao vodeća zemlja za proizvodnju čelika.

vezano 9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće Vijesti 9000 hrvatskih studenata otišlo studirati u inozemstvo: Uvjeti su bolji, a upisne kvote veće

Od 60-ih godina prošlog stoljeća, Luksemburg ulaže veliki novac u razvoj bankarskog sektora, što je dodatno ojačalo ekonomiju ove zemlje. Sve ovo omogućilo je da Luksemburg postane porezni raj, omogućujući kompanijama diljem svijeta da svoje sjedište osnuju upravo ovdje i plaćaju malene poreze.

Bankari i računovođe su odlično plaćeni

Zahvaljujući ovom smjeru rasta i razvoja, danas su bankari i računovođe u ovoj zemlji plaćeni i do 8000 eura mjesečno.

Zbog odličnih plaća, Luksemburg je jedna od poželjnijih zemalja za rad, o čemu svjedoči i podatak da čak 50% zaposlenika ne živi u ovoj zemlji nego dolaze iz susjedne Njemačke, Belgije i Francuske.

Cijene namirnica i drugih troškova života nisu male. Sendvič u dućanu koštat će vas oko 5 eura, malene salate oko 8, teglica ribe oko 100 eura, kavu ćete platiti između 3 i 4 eura, a za ručak u prosječnom restoranu izdvojiti od minimalno 15 do 20 eura. Kila trešanja koštat će vas oko 38 eura, a najam praznog stana od 95 kvadrata koštat će vas oko 2300 eura mjesečno plus 300 eura režija.

S druge strane, od ožujka 2020. godine, javni je prijevoz za sve građane potpuno besplatan u čitavoj zemlji.

Više o Luksemburgu saznajte u videu.

Još vijesti