P.S. u Karijera

Znate li da se možete učlaniti u više student-servisa, čak i u drugom gradu? Evo koji su na dobrom glasu

Ne možemo u potpunosti krivi zagrebački studentski servis s obzirom na to da je u pitanju glavni hrvatski grad.

12. prosinca 2022 15:45
Oglasna ploča studentskih poslova.

Oglasna ploča studentskih poslova. Foto: M-Production via Shutterstock

Vjerojatno najomraženiji student-servis je upravo onaj u zagrebačkoj Savskoj ulici 25. U pitanju je zagrebački SC najbolje poznat zagrebačkim studentima koji rade, jer najčešće samostalno na ovu adresu nose ugovore, produžuju članstvo i obavljaju slične zadatke.

Upravo ovaj student-servis „poznat je” po ogromnim gužvama, pogotovo početkom mjeseca, a često i neljubaznim „tetama” koje studenti susreću na šalterima. Bez obzira na to, i dalje većina zagrebačkih studenata hrli baš k njima, iako su upoznati sa svim nedostacima.

No, znate li da vam to nije jedini mogući odabir servisa?

Pojedini studenti u Facebook grupama često hvale druge studentske servise za koje drugi ne znaju jer su „vjerni” onom zagrebačkom, a i misle da ne mogu biti učlanjeni u studentski-servis van mjesta studiranja, što nije istina.

Možete se učlaniti u bilo koji student-servis u zemlji

Ovo je opcija koju svakako možete iskušati, posebice ako ste nezadovoljni uslugom student-servisa posredstvom kojega trenutno obavljate studentski posao. Što se lokacije servisa tiče, tu niste ograničeni što znači da se možete učlaniti u bilo koji studentski servis na području Hrvatske.

Lokacija servisa koji odaberete ne mora nužno biti vezana ni uz vaše mjestom studiranja, prebivanja ili mjestom rada – bitno je samo da ste studenti koji zadovoljavaju određene uvjete čime stječu prava na rad preko studentskog ugovora.

Tako se na društvenim mrežama često mogu pročitati pitanja studenata koje zanima mogu li se prijaviti u, primjerice, zagrebački Student-servis, iako studiraju u nekom drugom gradu, primjerice, Rijeci.

Odgovor je pozitivan pa tako neki studenti koji studiraju u Zadru, poslove odrađuju posredstvom zagrebačkog SC-a, a ima i onih koji još više „šaraju”.

„Ja sam i u SC-u Rijeka za poslove koje radim u RI, a SC ZG za one u Zagrebu, s tim da sam povremeno i kod bake pa sam i u SC-u Sisak pa ono... Gledaš tam’ gdje ti je poslodavac prijavljen. Najbolje u gradu gdje radiš posao”, piše jedna studentica na Facebooku.

Ono što treba napomenuti da većina studenata ipak bira SC u mjestu studiranja zbog jednostavnijeg obavljanja povremenih zadataka zbog kojih moraju u poslovnicu SC-a, no uz sve više obaveza koje je moguće odraditi na daljinu, online, prepreka  je tim manje. Ovo nam potvrđuje i apsolventica novinarstva koja studira na zagrebačkom FPZG-u.

„Već mjesecima nisam bila u student-servisu. Sve obavljam online, čak i produženje članstva. Mislim da mnogo kolega i dalje dolazi osobno u zagrebački SC jer ne znaju što sve mogu obaviti online”, smatra ova studentica. „Jedino za što mislim da se zbilja mora otići fizički je podići iskaznicu prilikom prvog učlanjenja”, dodaje.

Ovi servisi na dobrom su glasu

Ukoliko razmišljate o prebacivanju, pokušajte u jednome od „manjih” servisa koji su prohodniji, manje zagužvani, a samim time i zaposlenici imaju više vremena za posvetiti vam se. Ovo posebice vrijedi ako ste sami pronašli poslodavca koji onda treba kontaktirati SC kako biste mogli kod njega raditi.

„Prebacite se u karlovački Studentski centar, preporodit ćete se. Nema naknade za upis, ako ste upisani na fakultet i sve je regularno, treba vam samo osobna iskaznica. Sve poslove vam šalju na mail, tako da ste u toku“, kazao nam je ovaj student nakon što je apelirao da se svi nezadovoljni kolege prebace baš na ovu adresu.

Osim karlovačkog, na dobrom je glasu i sisački Student-servis. Procedura učlanjenja je jednostavna, a i ista kod svih.

„Treba vam samo osobna, zdravstvena, iksica (stvari koje svakako već imate u novčaniku) i preko mobilnog bankarstva im na mail pošaljete potvrdu o žiro-računu (doslovno možete pred njima, sve vas navode, a vjerujem da gotovo svi imamo mobilno). I ono najbolje – NEMA REDA. Sve skupa je trajalo 3 minute“, istaknula je zadovoljna studentica ranije u razgovoru za MojFaks.

No, ono što je još najbolje od svega jest da pojedini studentski servisi imaju podružnice i u Zagrebu, iako dolaze iz drugih hrvatskih gradova. Tako se karlovački Student-servis nalazi na adresi Preradovićevoj 10, a sisački u Ilici pod brojem 91.

Osim navedenih, često se spominje i koprivnički studentski servis koji ne samo da ažurno i susretljivo obavlja svakodnevne poslove, nego i objavljuju aktualne ponude studentskih poslova.

Još vijesti