V.K. u Laganini

Pitao jel' prekasno s 26 godina završiti faks: Odgovori su urnebesni

Razvila se rasprava o tome postoji li prihvatljiva dobna granica za završavanje studija.

9. rujna 2022 14:01
studenti ispred SCa, Studentski Centar

studenti ispred SCa, Studentski Centar Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Prema društvenim nepisanim pravilima, barem što se tiče Hrvatske, odmah nakon srednje škole poželjno je upisati neki studij ili se pak odmah zaposliti, nakon čega slijedi stupanje u brak te rješavanje pitanje nekretnine za stanovanje.

Ako se bira prva opcija i upis fakulteta, postavlja se pitanje do koje je godine u redu i dalje studirati, a kada je netko prestar za hodanje fakultetskim hodnicima.

Netko je na Redditu nedavno postavio kratko pitanje: "Je li prekasno završiti fakultet s 26 godina?", a autor je uskoro dobio skoro 100-tinjak komentara, uglavnom u duhovitom tonu.

vezano Najstariji polaznik državne mature oduševio javnost. Postani student 92-godišnjak briljirao na državnoj maturi: Iz matematike dobio najvišu moguću ocjenu

"Što bi medicinari rekli?"

Iako fakultet mogu upisati svi, bez obzira na godine, komentatori smatraju da se do određenih godina to odobrava.

"Zašto završavati fakultet tako blizu mirovini? Pa jednom si nogom već u grobu", komentira netko u šali. "26 godina, a ti si još živ?", šali se još netko kako bi ukazali na to da osoba s 26 godina zbilja nije prestara za diplomu.

"Može se fakultet i tada upisati i dalje neće biti prekasno", tješi autora netko u komentarima. "Što bi medicinari komentirali na ovo?", zanima još jednog komentatora, a drugi mu odgovaraju: "Pa i medicinu sam završio s 25 godina. 26 je već puno previše", piše netko, a drugi student medicine pak odgovara da će on taj fakultet završiti s 27 godina.

vezano Najstariji student u Italiji ne planira odmoriti nakon ovoga... Vijesti Najstariji student u Italiji magistrirao u 99. godini života: Ima planove i za budućnost

"Ja završavam preddiplomski s 26 godina, koga boli briga", javlja se još netko, a u ovom se komentaru prepoznalo još nekoliko komentatora.

"Lik, upisao sam faks s 33 godine i završio za bakalara s 36 godina. Bilo je i ekipe po 5 banki. Nikad nije kasno ako ti se da. Nema te sile koja će te zaustaviti ako ti odlučiš da ćeš nešto završiti", savjetuje još netko.

"Sramota, ja sam već kad sam se rodio imao dva završena", piše pak netko u istome duhu.

"Daj se saberi"

Iako se dobar dio komentatora šalio da je nekome s 26 godina već prekasno za završetak studija, bilo je i onih koji ne vide problem u godinama.

"Općepoznata činjenica je da život kao takav prestaje nakon 30., tako da ti je s 26 najbolje se još jednom napiti, iskopati rupu, leći u nju i ništa više ne raditi jer će uskoro sve biti gotovo ionako", sarkastičan je netko, dok drugi poručuje: "Daj se saberi. Imaš 26 godina, a ne 96."

vezano Slika nije pronađena Vijesti 'Dobra hrana, dobar život i dobra obitelj': Tajna uspjeha djedice koji je diplomirao taman prije 100. rođendana

"Ja sa 23 upisala još jedan dodiplomski, i sad idem s 'klincima' na faks. U svakom primjeru ćeš imati 26 godina, samo je li ti prioritet imat 26 sa diplomom ili bez nje", piše komentatorica.

"Nikad nije kasno. Predavao sam ženi od 52 godine i tipu od 48 na trećoj godini preddiplomskog studija. Zašto ne biste nešto napravili za sebe, ne nužno za karijeru", komentira i jedan predavač.

"Da. Ako ne završiš faks na primjer 3+2 u pet godina, znači s oko 23 godine, onda si jednostavno propali slučaj. I dakako moraš se udati ili oženiti odmah nakon diplomiranja. Preporuča se čak za djevojke udati i odmah nakon preddiplomskog, ali ovisi o mogućnosti. Inače ovo nije sarkazam, tako razmišljaju Moskovljani. Znam iz osobnog iskustva. Ali inače za normalne ljude nije prekasno dakako. Nema tu pravila kada moraš završiti", komentira još netko.

"Za 5 godina ćeš svakako imati 31. godinu, sa diplomom ili bez, pa ti vidi je li kasno", poručuje netko za kraj.

Još vijesti