L.B. u Laganini

Studenti diljem zemlje pratili prvu utakmicu Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu: Fotografije preplavile društvene mreže

Nogometna utakmica gledala se u studentskim domovima, pa čak i na fakultetima.

24. studenog 2022 11:47
Velik odaziv studenata na organiziranom praćenju prve utakmice Hrvatske na SP-u

Velik odaziv studenata na organiziranom praćenju prve utakmice Hrvatske na SP-u Foto: screenshot via Facebook@Studentski Centar Split

I dok hrvatska javnost već nekoliko dana polemizira o tome koliko je argumentirano i poželjno gledanje nogometnih utakmica u školama, studenti, čini se, nemaju dileme.

Odluka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kojom svakoj školi daje „zeleno svjetlo“ da, u skladu s internom odlukom, dopusti praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru tijekom nastave izazvala je raspravu među Hrvatima. I dok se neki sablažnjavaju i strogo osuđuju ovakvu „profanizaciju“ prostora koji, po njima, treba služiti isključivo u edukativne i obrazovne svrhe, a nikako u one zabavljačke, drugi u ovoj ideji ne vide ništa sporno.

I dok će učenici imati prilike pratiti nogomet, ovisno o odluci ravnatelja i nastavnika, studenti zbog fleksibilnijeg rasporeda ipak imaju više „manevarskog prostora“. No, čak i u redovima nekih nastavnika i zaposlenika sveučilišta, postoje oni koji u navijanju vide odličnu priliku da se mladi opuste od učenja jer je trenutno aktualna „sezona” kolokvija.

Opravdanje za izostajanje s predavanja

Kako smo pisali još prošloga tjedna, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Marinko Škare, donio je odluku kojom studentima omogućava praćenje utakmica kad se iste igraju u vrijeme predavanja. Osim toga, za njih je u „navijačkom kutku“ na parkiralištu kraj pulske Arene organizirano grupno gledanje, kao i piće i hrana po akcijskim cijenama.

„Time Sveučilište želi studentima omogućiti da uživaju u sportu i druženju pa da makar nakratko predahnu od studentskih obveza”, pojasnili su odluku Sveučilišta.

Organizirano gledanje utakmica organizirali i na drugim sveučilištima

Studentski odbor Sava prije nekoliko dana pozvao je sve studente i stanare doma „Stjepan Radić“ na organizirano gledanje utakmica i navijanje u dvorani „Pauk“ uz prigodne cijene pića.

No, čini se da je nogometnih entuzijasta među studentima dovoljno da se nešto slično organizira i u drugim sveučilišnim gradovima.

Naime, zajedničko gledanje prve utakmice naše reprezentacije u kojoj su odmjerili snage s Marokom organizirali su i u Rijeci, Varaždinu i Splitu.

Iz riječkog SC-a objavili su fotografije navijača smještenih u tamošnji Akvarij u sklopu kampusa.

Ništa manje navijača nije bilo ni u Varaždinu, o čemu svjedoče fotografije varaždinskog SC-a.

Iz SC-a u Slavonskom Brodu pak malo drugačija fotka! Iako vrijedno osoblje tamošnje menze nije „izostalo“ s radnog mjesta, svakako su u duhu najvatrenijih navijača obilježili ovaj prvi susret naših reprezentativaca.

Iz Splita su se pak pohvalili da su „pokrili sve lokacije“, a po fotografijama je jasno koliko je studenata trenutno zainetresirano za „najvažniju sporednu stvar na svijetu“.

Čak su i studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu imali prilike škicnuti okršaj Vatrenih s reprezentacijom Maroka, što su podijelili na svom Instagram profilu.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli TVZ (@tehnicko_veleuciliste_zagreb)

Iako utakmica nije protekla onako kako su navijači priželjkivali, te je završila rezultatom 0:0, ovo sigurno neće utjecati na navijačko raspoloženje studenata koji će i tijekom susreta s Kanadom, 27. studenog, u jednakom broju bodriti domaću momčad.

vezano Navijači gledaju utakmicu. Vijesti Provjerite gdje možete gledati utakmice „Vatrenih“ uz pivo za samo 10 kuna

vezano FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru Akademska četvrt Nogometna groznica počinje! Studenti ovog hrvatskog sveučilišta ne moraju na predavanja kad igra „repka“

Još vijesti