V.F. u Laganini

Studentica na Redditu zatražila savjet oko mjesečnih troškova pa naljutila korisnike: Troši na losos, cigarete i osobne treninge

Majka joj je smanjila budžet na 700 eura.

1. veljače 2024 13:19
Koliko studenti troše?

Koliko studenti troše? Foto: Canva

Nije tajna da su studenti često u stisci s novcima. Oni koji žive u domu i svaki dan jedu u menzi ipak uspiju svakog mjeseca potrošiti manje novca nego oni koji plaćaju visoke stanarine za stanove i većinom si sami kuhaju. Jedna je studentica iz Beograda potaknula raspravu na Redditu kad je napisala koliko mjesečno otprilike troši.

Na Redditu je zatražila savjet od drugih korisnika kako da organizira svoje financije s obzirom na budžet od 700 eura.

„Mama me pritisnula da puno trošim i želi mi smanjiti budžet na 700 eura mjesečno. Kad ga pokušam raspodijeliti, ispada da to nije dovoljno. Ne znam gdje griješim, pa možda vi imate neki savjet za mene.

Samo da napomenem da živim u Beogradu pa su cijene malo više. Evo raščlambe mog proračuna, najbolje što sam mogla.

Cigarete, treninzi, losos, lijekovi za mačke...

• Počnimo s nečim čega se jako sramim – cigaretama. Mjesečno na cigarete potrošim 100 eura. Sljedeći mjesec namjeravam prestati pušiti, dijelom zbog novca, dijelom zbog zdravlja, tako da je to očit način da uštedim novac. Majka me ne krivi što pušim i ne zahtijeva da prestanem.

• Slijede računi. Plaćam svoj i mamin račun za telefon, zatim struju, vodu i info stanicu, sve ukupno 85 eura. Mislim da se tu ništa ne može promijeniti.

• Lijekovi. Mjesečno trošim 40 eura na lijekove, neophodni su mi i nema jeftinije jer ih ne pokriva državno osiguranje.

• Mačke. Imam dvije mačke i mjesečno trošim 85 eura na njihovu hranu, poslastice i lijekove za epilepsiju koju jedna ima.

vezano Troškovi za materijale Akademska četvrt Studentica arhitekture u Grazu: „Morate biti spremni na poprilično velike troškove“

• Hrana. Za hranu izdvajam 170 eura. To izađe 40 eura tjedno, što mi se čini sasvim realnim jer svaki put kad uđete u trgovinu ne možete ispod 10 eura za najosnovnije stvari. Rijetko jedem meso, jedem uglavnom povrće, ribu i mliječne proizvode. Po nalogu doktora jedem losos dva puta tjedno, ali od poznanika kupujem pet filea lososa od 200g koji u maloprodaji koštaju preko 85 eura, a svih pet plaćam 17 eura. Piletinu mi šalju prijatelji sa sela, ja je uopće ne plaćam.

• Kozmetika. 40 eura mjesečno za kupku, sapun za ruke, toalet papir, prašak za pranje rublja, šampon, kremu za lice, koja kozmetika nestane taj mjesec, ali mislim da je 40 eura prosjek na mjesečnom nivou. Na primjer, ovog mjeseca moram kupiti SPF kremu koja je 15 eura i kremu za ekceme koja je 15 eura, a od ostalog kupka za tijelo, sapun za ruke i toalet papir.

• Teretana. Do sada sam išla na osobne treninge koji mi više nisu potrebni i mislim da mogu prijeći na grupne treninge kod istog trenera jer opet nisam spremna raditi sama, a ne želim se ozlijediti ili nešto slično. To je 65 eura.

• Škola. Ovaj mjesec kreće novi semestar u kojem ću morati kupiti knjige za školu (kupujem tiskane), bilježnice i ostale potrepštine, flomastere, olovke itd. Mislim da će biti oko 85 eura dinara.

Nokti, izlasci, tenisice...

I onda ostane samo 20 eura, za džeparac kad sam na faksu da jedem, možda odem na kavu, sredim nokte, eventualno izađem, kupim si neku odjeću jer, primjerice, trebam nove tenisice. Vidim da si s ovim budžetom ne mogu priuštiti niti njih, niti sve ovo što sam navela.

Općenito, zanima me vaše mišljenje, biste li ih mogli bolje urediti i kako uštedjeti, pogotovo na čemu uštedjeti (osim na cigarama, očito).

vezano Štedjeti je lakše nego što misliš Laganini Vrijedi probati! Trikovi koji će vam pomoći da ostavite nešto novca sa strane

I pomalo mi je proradila grižnja savjesti jer mi je mama rekla da puno trošim, pa me zanima smatrate li da je u redu da, osim što sam se odrekla cigareta, opet tražim još 100 eura kako bi mi osim svih tih „obaveznih“ troškova, 200 eura ostalo za džeparac kad sam na faksu, za izlaske, nešto odjeće/obuće i slično na mjesečnoj bazi. Ili sam samo razmažena?“

Iako su životni troškovi postali jako visoki, mnogi korisnici su se razljutili u komentarima jer smatraju da ova studentica troši previše.

Daleko od minimuma?

„Pa ja živim s 300 eura. I jedem u menzi i sve mi uđe u te troškove“, napisao je jedan student.

„Čovječe, ljudi rade za 400 eura mjesečno“, prokomentirao je drugi korisnik.

„Iskreno, za svaku stavku troši previše, po mom mišljenju. Kozmetika 40 eura mjesečno? Koliko šampona pojede mjesečno? Jede losos? Koliko god je jeftiniji, opet je skup. Da sprema tjesteninu, bijelo meso, povrće, rižu, varivo, bilo bi ispod 170 eura sigurno. I 85 eura za faks, pobogu, knjige kupuješ u kopirnici, ostalo ne dođe toliko sigurno, ali i ako dođe, to je dva puta godišnje, ne ulazi u mjesečni račun. Teretana 65 eura? Ne kažem da se ne može potrošiti toliko, ali za osobu koju uzdržavaju roditelji, studenta, to je stvarno daleko od minimuma“, priznao je jedan od korisnika.

U izračun ne ulazi stanarina

„Čovječe, ja sam mislio iz naslova da će biti uključena i stanarina, a ona hladno spuca više nego djevojka i ja zajedno. Blago tebi, netko ti samo daje 700 eura (implicirano da je prije bilo i više) mjesečno, a studenti po domovima žive i sa po 130 eura“, zaključio je netko u komentaru.

„Počni što češće jesti u menzi. Prekini pušenje i teretanu. Ako ti se da vježbati, idi na trčanje, vježbaj u stanu. Doći će vrijeme kad ćeš imati svoje prihode, a do tada se strpi s teretanom koja baš i nije potrebna“, savjetovala joj je jedna osoba.

vezano Mladi su sve oprezniji po pitanju troškova Laganini Na što mladi najčešće troše? Dok jedni troše 15 eura mjesečno, drugi ne prolaze bez 400

Još vijesti