V.F. u Postani student

Uskoro počinju prijave za DiscoverEU: Program preko kojeg 18-godišnjaci mogu besplatno putovati Europom

Možeš povesti i prijatelje!

20. veljače 2023 14:46
Kofer i putovnica

Kofer i putovnica Foto: Skitterphoto via Pixabay

Želiš istražiti Europu prije faksa, a nemaš novca za putovanja? Ovo je prava prilika za tebe. Uskoro započinju prijave za DiscoverEU. Ako imaš 18 godina, možeš se prijaviti i besplatno putovati Europom.

DiscoverEU jedna je od aktivnosti programa Erasmus+. Omogućuje ti da putuješ Europom i stekneš vrijedna iskustva. Putujući uglavnom vlakom (uz iznimke za sudionike koji žive na otocima ili u udaljenim područjima) otkrit ćeš prekrasne krajolike Europe i raznolikost njezinih gradova. Svake godine održavaju se dva kruga prijava. Odabrani će biti nagrađeni putnim propusnicama. Osamnaestogodišnjim građanima EU-a ili zemalja pridruženih programu Erasmus+ DiscoverEU nudi mogućnost putovanja na kojem će otkrivati raznolikost Europe, njezinu kulturnu baštinu i povijest i upoznavati ljude iz svih krajeva Europe. Osim toga, mladima pomaže da razviju vještine za cijeli život, kao što su samostalnost, samopouzdanje i otvorenost prema drugim kulturama“, piše na službenoj stranici.

Kako se prijaviti?

Dakle, DiscoverEU je dio Erasmus+ programa, a prijaviti se mogu svi 18-godišnjaci koji dolaze iz država Europske unije ili zemalja pridruženih programu Erasmus+.

Idući krug prijava kreće 15. ožujka 2023. u 12 sati, a traje do 29. ožujka 2023. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu). Na dan otvaranja prijava na web stranici programa pojavit će se gumb za prijavu. Za DiscoverEU moći će se prijaviti osobe rođene između 1. srpnja 2004. i 30. lipnja 2005., uključujući i te datume.

Koji su uvjeti?

Uvjeti su da kandidat koji se prijavljuje ima državljanstvo ili boravište u državi članici Europske unije, uključujući prekomorske zemlje i područja ili jednoj od zemalja pridruženih programu Erasmus+: Island, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija i Turska. Također, kandidat mora unijeti točan broj osobne iskaznice, putovnice ili boravišne iskaznice u prijavni obrazac na internetu, a zatim morate sudjelovati u kvizu.

Putuj s prijateljima

Put može trajati najmanje jedan, a najviše 30 dana, točnije od 15. lipnja 2023. do 30. rujna 2024. mladi s invaliditetom ili zdravstvenim problemima će dobiti potrebnu pomoć. Osim toga, kandidat može putovati samostalno ili se družiti s najviše četvero prijatelja koji također moraju ispunjavati uvjete, a moraju se prijaviti sa šifrom prijave tog kandidata.

DiscoverEU ima i svoju službenu Facebook grupu preko koje se zainteresirani mogu upoznati s drugim putnicima te isplanirati zajedničko putovanje.

vezano Djevojka na aerodromu Akademska četvrt Sveučilište u Zagrebu otvorilo natječaj za Erasmus! Evo kako se prijaviti

vezano Frana Ugarković Akademska četvrt Želiš li studirati u Južnoj Koreji? Ova hrvatska studentica otkriva sve tajne!

Još vijesti