V.K. u Akademska četvrt

Traju ispiti, a vi u 'koroni'? Na nekim fakultetima možete nadoknaditi, na drugima baš i NE! Evo kako je na Prometu, Pravu, Ekonomiji, FFZG-u…

S obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, studenti koji su upravo sada, za vrijeme zimskih ispitnih rokova pozitivni na koronavirus ili u samoizolaciji, podijelili su s nama iskustvo polaganja ispita i načine na koje im s fakulteta pomažu u ovim okolnostima.

2. veljače 2022 13:56
Studentice ispred faksa

Studentice ispred faksa Foto: MojFaks

Od početka siječnja, većina studenata "grije stolice" kako bi položili što više ispita tijekom aktualnih zimskih rokova. No, s obzirom na iznimno visoke brojke zaraženih koronavirusom (koje se kreću i do iznad 15 tisuća novozaraženih u danu), velik je broj onih koji su u izolaciji ili pak pozitivni, s blažim ili težim simptomima. U vrijeme kad se intenzivno polažu ispiti, svaka otegotna okolnost zbog koje se propusti ispitni rok, studentima komplicira plan rješavanja kolegija i upisa u novi semestar.


Kako je moguće zaključiti prema informacijama koje stižu s fakulteta koji su donijeli službene odluke o provođenju provjera znanja u zimskome roku, većina fakulteta odlučila se za provođenje ispita uživo, u prostorijama, dvoranama i amfiteatrima fakulteta. No, što s onima koji se razbole ili su u izolaciji taman u vrijeme rokova? Imaju li profesori sluha za njihove probleme i izlaze li im na matičnim fakultetima ususret?


>>>Pripreme za zimske rokove započele: Online ili uživo? Evo kako će se izvoditi ispiti na ovim fakultetima<<<


Filozofski fakultet


Kao jedan od najvećih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet se potrudio čim više izaći ususret svojim studentima, barem prema našim sugovornicama koje su bile pozitivne na koronavirus tijekom ispitnih rokova.


Studentica treće godine na smjeru informacijskih znanosti i nederlandistike, Karla H., zarazila se koronom taman u vrijeme zadnjih kolokvija i ispravaka te rokova za predaju raznih seminara prije samih ispita. Kako nam kaže studentica, njeni su joj profesori izašli ususret i ponudili rješenja kako bi ona mogla polagati ispite.


"Za jedan od bitnijih kolegija profesor je rekao da uopće nema veze, da čak nije potrebna ni liječnička ispričnica te mi je ponudio da se na predavanja uključim online, kako ne bih previše gubila", spominje za MojFaks.


>>>Pripreme za zimske rokove započele: Online ili uživo? Evo kako će se izvoditi ispiti na ovim fakultetima<<<


Uz to, studentica nam kaže kako je imala na raspolaganju još nekoliko rokova, ali da su svi profesori imali i rješenja. "Jedan profesor mi je ponudio da kolokvij pišem online, a druga profesorica je sa mnom ispravak kolokvija obavila usmeno, dok je na faksu bio pismeno. Stvarno su svi bili i više nego fer i imali razumijevanja, ponudili neka rješenja za koja ja nisam ni mislila da bi bila moguća. U svakom slučaju sam jako zadovoljna i zahvalna jer da nisam imala tu priliku, teško da bih mogla sve riješiti na samim ispitnim rokovima", kazala nam je zahvalna studentica.


Osim nje, Anja, studentica četvrte godine češkog i ukrajinskog jezika ispričala nam je kako je ona polagala svoje ispite u izolaciji. "Jedna profesorica je za prvi rok stavila 2. kolokvij jer ga nismo stigli ranije i ja sam joj se javila da sam u izolaciji te je ona rekla da ću kolokvij odraditi usmeno. Ja sam to shvatila kao taj dan kad ostali pišu kolokvij, ali ona je to shvatila kao da dođem na drugi rok uživo odgovarati kolokvij i ispit, pa eto, tu je bilo malo nesporazuma. No, čak me i tad pitala jesam li spremna za taj dan, tako da bi mi definitivno dala da odgovaram online, ali prebacila sam to ipak na sljedeći rok da se bolje spremim", ispričala je za MojFaks.


Imali su mogućnost pisati online / Foto: shutterstock By fizkes


"Sad sam evo baš napisala online pismeni ispit. To sam nedavno javila profesorici da sam se dvoumila oko ispita cijeli tjedan jer nisam imala snage, ali mi je rekla da slobodno dođem pisati jer će biti i drugih ispita online. Jedini uvjet je bio da su nam upaljene kamere i na kraju smo samo slikali odgovore i poslali profesorici na mail. Tako da definitivno izlaze u susret, ja sam čak očekivala da će ta profesorica dati usmeni umjesto pismenog, s obzirom da smo online", kazala nam je studentica.


Učiteljski fakultet


Osim studenata Filozofskog fakulteta, provjerili smo i situaciju na Učiteljskom fakultetu. Prema izjavama naše sugovornice, studenti Učiteljskog fakulteta također imaju pozitivno iskustvo.


"Uglavnom ispitni rokovi još nisu baš krenuli, više su to bili kolokviji i predrokovi. Imam jedno pozitivno iskustvo. Zbog korone nisam mogla doći pisati drugi kolokvij, pa mi je profesorica dopustila da na ispitnom roku pišem samo onaj dio koji mi fali, a ne cijeli ispit", kazala nam je studentica Petra.


"Sve što sam pisala dok sam bila pozitivna je već tako ionako bilo online", potvrdila nam je i dodala da zbog online načina održavanja ispita nije bilo potrebe javljati profesorima da je u izolaciji, osim onimprofesorima koji su tražili da se ispiti pišu kontaktno. "Ovisi do profesora, ali 80 posto toga je bilo online. Zbog toga što nas je na godini oko 95, pa nemamo mogućnost da svi odjednom budemo u prostoriji na fakultetu zbog epidemioloških mjera", pojašnjava nam razloge zašto je većina ispita ipak bila online.


>>>Studentica Andrea prisjetila se djeda i rasplakala Hrvatsku: Krala sam mu zadaćnice, stavljala kvačice...i zbog njega upisala Učiteljski<<<


Pravni fakultet


Iako su naše dosadašnje sugovornice imale pozitivna iskustva, bilo je studenata koji su imali i negativna iskustva za vrijeme ispitnih rokova. Student druge godine Pravnog fakulteta, Domagoj, kazao nam je kakva mu je situacija bila u studenom prošle godine, kada su na fakultetu imali kolokvije i ispite.


"Mene je to uhvatilo s četvrtka na petak, a u ponedjeljak je bio ispit. Odmah sam se testirao. Pozitivan. Mogao sam na pismeni, ali ne i na usmeni. Mada sam se ja potrudio poslati e-mail, oni se nisu potrudili pročitati to, pa sam radi predostrožnosti odjavio ispit. Želio sam izaći bar online usmeni, ali zbog neke više sile, profesori se nisu javljali. Nisam želio trošiti rok bezveze", kazao nam je razočarani student. Osim toga, Domagoj nam je potvrdio kako su se tada pismeni ispiti pisali online, putem Merlina.


Kako nastavlja, nije bio jedini koji se našao u ovom problemu, a naglašava i kako komunikacija s profesorima nije tekla bez poteškoća. "Mislim da studenti moraju poslati e-mail, ali to je sve relativno kada će ga i hoće li ga uopće profesori pročitati, da im se odobri online usmeni. Jer evo kako je meni bilo. Je li još tko imao situaciju takvu? Ne znam. Znam da se moraju za usmeni testirati", kazao nam je student.


Studenti nisu zadovoljni rješenjima koje nudi pravni fakultet... / Ruslan Allakhverdiev via Shutterstock


Fakultet prometnih znanosti


Na Fakultetu prometnih znanosti također situacija ne ide u prilog studentima koji su pozitivni ili izolaciji, barem ne prema tvrdnjama našim sugovornika.


"Sestra mi je na zračnom prometu i pozitivna je na koronu", govori za MojFaks studentica koja je htjela ostati anonimna. "Poslala je mail profesorima da ih zamoli da piše online kolokvije i nisu joj dopustili, pa se javila na druge adrese. Tada su joj samo rekli da kolokviji nisu obavezni i da ima osam ispitnih rokova na koje može izaći", požalila se.


Osim nje, razgovarali smo s još jednom studenticom Fakulteta prometnih znanosti koja nam je potvrdila informacije koje nam je pružila prva sugovornica. Studentica treće godine logistike, Ana, kaže da je u istoj situaciji kao i kolegica sa zračnog smjera. "Danas je išla obavijest za sve studente od prodekana", kazala nam je studentica i proslijedila e-mail koji su dobili svi studenti Fakulteta prometnih znanosti.


obavijest, e-mail, rpometne znanosti obavijest, e-mail, rpometne znanosti Foto: Foto: provatna arhiva A.O., objavljeno uz dozvolu/MojFaks


Foto: provatna arhiva, A.O., objavljeno uz dozvolu


"Nadoknade propuštenih kolokvija i ispita nema. Na pitanje nema nadoknade ili barem online ispit za ekipu u izolaciji, rekli su da smo si sami krivi za to i da nema potrebe za nadoknadom. Već se masa studenata žalila na to i zbilja je apsurdno", kaže nam revoltirana studentica.


"Ovo nije OK i nepravedno je skroz. Ako smo mogli dvije godine biti online, većina fakulteta i sada ima online, onda ne vidim gdje je problem da i sada to uvedu s obzirom na stanje", kaže studentica za MojFaks.


S obzirom na prigovore studenta, kontaktirali smo Prodekana za nastavu i studente Fakulteta prometnih znanosti, izv. prof. dr. sc. Ivana Grgurevića za komentar vezan uz prigovore studenata.


>>>38-godišnji vozač kamiona i otac troje djece upisao faks: 'Učim dok čekam utovar i istovar...'<<<


Kako nam kaže, s obzirom da se nalazimo u tjednu održavanja prvog ispitnog termina redovnog (zimskog) ispitnog roka, studentima je prethodno objavljeno da u slučaju ako je netko od studenata zaražen ili u samoizolaciji, može pristupiti nekom od idućih ispitnih termina kada ozdravi ili izađe iz samoizolacije. "Ispitnih rokova/termina u akademskoj godini ima ukupno osam (8) uz prethodno održane kolokvije. Prema tome, ispitnih rokova/termina ima sasvim dovoljno obzirom da iz pojedinog predmeta studenti u jednoj akademskoj godini mogu pristupiti maksimalno četiri (4) puta na ispit", smarta prodekan, te pojašnjava da je fakultet donio ovakvu odluku jer studenti ne bi imali iste uvjete polaganja svojih ispita.


"Održavanje kolokvija i ispitnih rokova izvan definiranih termina dovelo bi do organizacijskih problema i izazvalo pomutnju među studentima i nastavnicima. Naime, moralo bi biti više mogućih termina, jer kolege studenti različito ulaze i izlaze iz (samo)izolacije. Organizacija kolokvija i ispitnih rokova na dva načina paralelno, kontaktno i na daljinu (online), nikada nije dobra - jer se time ne omogućavaju isti uvjeti svim studentima", kaže za MojFaks i poručuje da na fakultetu razumiju situaciju studenata jer je i samo nastavno i nenastavno osoblje u sličnoj ili istoj zdravstvenoj situaciji.


Na FPZ-u studentima nije lako... / Foto: Facebook @Fakultet prometnih znanosti


Međutim, ponavlja, kolokviji se pogotovo ne mogu ponavljati jer oni u većini slučajeva nisu niti obvezni za studente i to nije predviđeno Akademskim kalendarom Fakulteta u smislu da se tijekom ispitnog roka provode i zaostali kolokviji. "Uostalom tako se postupa na gotovo svim tehničkim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu“, poručuje.


Na kraju je podsjetio da je zbog dinamike zaraze virusom COVID-19, studentima na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu omogućena odjava ispita do dan prije održavanja ispita iz određenog predmeta putem ISVU Studomata te na taj način studentima ne bi trebao propasti ispitni rok.


"Nadamo se skorom povratku u mirniji način rada bez ovolikog utjecaja prisutnih sojeva virusa u sklopu COVID-19", zaželio je za kraj prodekan Grgurević.


Na Ekonomiji slično kao na Prometu


Razgovarali smo i sa studentom Lovrom s Ekonomskog fakulteta. Kako nam pojašnjava, studenti ovog fakulteta nalaze se u sličnoj situaciji kao i studenti Fakulteta prometnih znanosti. "U slučaju zaraze studenta usred rokova student mora propustiti rok te nema nikakve nadoknade ni mogućnosti polaganja online", tvrdi student.


"Nitko se nije žalio, barem ja ne znam nikoga tko se žalio", kaže nam. "Ali svi profesori na predavanjima su obavijestili studente o tome", govori student. Studenti Ekonomskog fakulteta svoje su kolokvije pisali online, dok ispite moraju pisati kontaktno.


"Kolokvije smo pisali isključivo online, no ispiti se pišu uživo i nema mogućnosti nadoknade ispita", kaže nam i dodaje da smatra da su uvjeti za sve studente svih godina isti. "Ne bi trebalo biti iznimaka, tako su valjda kolektivno odlučili", smatra student.


>>>Diplomirao ekonomiju, tvrdi da mu ipak više vrijedi srednja: 'Realno, više su me naučili u školi nego na faksu...'<<<


Fakultet Hrvatskih studija


Na Fakultetu Hrvatskih studija ispiti su se pisali kontaktno, a kako nam priča Domagoj, student Kroatologije i povijesti, njima su profesori izlazili ususret ako su bili pozitivni ili u samoizolaciji.


Kako kaže, datum pisanja kolokvija su morali propustiti jer nije bilo opcije polaganja online. "Znao sam iz prijašnjih iskustava da se to ne može, jer sam imao slučaj od frenda prošle godine koji je bio u istoj situaciji. Ja sam svima javio da sam pozitivan, a s profesorima sam se dogovorio da ću onda za vrijeme ispitnih rokova pisati drugi dio kolokvija, jer sam prvi položio još ranije", kaže nam Domagoj koji je u sličnoj situaciji kao i naša sugovornica s Učiteljskog fakulteta.


Studenti moraju doći kontaktno pisati, a kolokvije preskaču ako su u izolaciji / Foto: shutterstock by thomas koch


Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci


Kako smo već pisali, na online organizaciju ispita ne pomišljaju na Fakultetu zdravstvenih studija, jer, kako je nedavno za medije navela dekanica prof. dr. Daniela Malnar, takav oblik provjere znanja nije se ni prije prakticirao i o organizaciji ispita uživo nije se ni sekunde dvojilo. No, prilikom organiziranja ispitnih rokova, uzeli su u obzir i specifične potrebe onih koji rokove dočekaju "u koroni" te najavili da će studentima izaći ususret.


>>>Pripreme za zimske rokove započele: Online ili uživo? Evo kako će se izvoditi ispiti na ovim fakultetima<<<


"S obzirom na  epidemiološku situaciju koja nikako ne jenjava, a sa željom da  studentima omogućimo prevladavanje eventualnih teškoća, odlučili smo studentima ponuditi više od 4 ispitna termina koliko je inače dostupno. Takvu smo odluku donijeli na temelju toga što naši studenti  dio nastavnih obveza izvršavaju u zdravstvenim ustanovama, dok studenti na izvanrednom studiju su većinom djelatnici zdravstvenih ustanova te samim tim više izloženi zarazi. Naravno, student smije izaći na tri ispitna roka", govori dekanica Malnar za MojFaks.


Kako dalje pojašnjava, dodatni termini su osigurani samo za studente koji imaju medicinsku dokumentaciju iz koje je razvidno da su u već postojećim ispitnim terminima bili u izolaciji ili samoizolaciji. Studenti bi trebali u komunikaciji s nositeljima pojedinih kolegija dogovoriti dodatne termine, najviše dva dodatna termina. "Teško je predvidjeti koliko studenata očekujemo sa zamolbom za dodatnim ispitnim terminom no u svakom slučaju naša je odluka da izađemo studentima ususret i olakšamo im ionako tešku situaciju. Naša je odluka u skladu sa preporukama Sveučilišta u Rijeci", poručuje dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Danijela Malnar.


Situacija na domaćim fakultetima, kao i uvijek, šarolika je. I dok je nekim studentima lakše istovremeno ozdraviti i polagati ispite, drugi pak u slučaju bolesti moraju čekati sljedeći rok. Činjenica je, iz priloženoga, da je moguće organizirati ispitne rokove i na fleksibilan, a epidemiološki prihvatljiv način, bez bojazni da bi se na taj način poremetio akademski kalendar ili plan ispitnih rokova.


Foto: screenshot via Facebook@Libra


Ono što vrijedi kako za studente, tako i za nastavno osoblje, jest želja da se što prije vratimo u prijašnji način studiranja, polaganja ispita i organizacije predavanja, kako bi i jednima i drugima bilo lakše realizirati i riješiti sve akademske obaveze.

Još vijesti