V.K. u Akademska četvrt

16 tisuća studenata o COVID potvrdama: Iako se uglavnom protive uvođenju, gotovo 50% njih potvrdu ipak ima

Upitnik su ispunjavali studenti svojim AAI identitetom, a odgovori su se skupljali u periodu od 24. studenog do 3. prosinca.

7. prosinca 2021 10:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

COVID potvrde i dalje su jedna od najaktualnijih dnevnih tema, kako u medijima tako i u široj javnosti.


Podsjetimo, još od 16. studenog, od kada su na snagu stupile nove mjere Stožera, svaki je fakultet za sebe mogao odlučiti hoće li od studenata tražiti obavezu predočenja COVID potvrda kako bi mogli dolaziti na kontaktna predavanja.


Neki fakulteti su to uveli što je izazvalo bunt među pojedinim studentima koji su odlučili prosvjedovati protiv uvođenja istih, neki su se fakulteti izjasnili kako neće tražiti potvrde od svojih studenata, a neki svoju nastavu i dalje održavaju online.


>>>[VIDEO] Nekoliko desetaka studenata na Filozofski fakultet ušlo bez COVID potvrda<<<


Protiv su uvođenja potvrda, no skoro polovica ih posjeduje


Studentski Zbor Sveučilišta u Zagrebu proveo je istraživanje o tome se što o ovim potvrdama misle studenti. Upitnik su ispunjavali studenti Sveučilišta u Zagrebu, njih 15 927, što znači da je gotovo 16 tisuća studenata izrazilo svoje mišljenje o potvrdama.

Kako su objavili na svom Facebook profilu, 63,5 posto studenata ne slaže se s uvođenjem COVID potvrda na fakultete, no, zanimljivo je kako je ipak imaju, i to njih 47,4 posto, stečenu cijepljenjem. Potom, 38,4 posto studenata još uvijek nema nikakvu potvrdu, dok njih 8,4 posto ima potvrdu stečenu preboljenjem.


>>>Pitali smo zagrebačke studente koje im 3 asocijacije padnu napamet kad čuju riječi 'COVID potvrda'<<<


Obitelj ispred svega


Potpitanje se postavilo onim studentima koji su kazali kako se slažu s uvođenjem COVID potvrda. „Ako se slažete s uvođenjem COVID potvrda navedite zašto?“ postavljeno je pitanje u kojem su studenti imali mogućnost višestrukog odgovora. Najveći postotak njih, 23,6 posto kazalo je kako „želi da njihovi članovi obitelji budu sigurni od bolesti“. Nešto ispod, 21,5 posto njih cijepilo se jer oni žele biti sigurni od zaraze i teških oblika bolesti, dok 20,4 posto studenata smatra da se uvođenjem COVID potvrda može zaustaviti pandemija Covid-a.  


>>>I na ovom fakultetu OD DANAS provjeravaju potvrde prije predavanja: Provjerite kako, kada i u kojim uvjetima<<<


Njih 19 posto slaže se s uvođenjem COVID potvrda jer se smatraju odgovornima, 17,4 posto misli da potvrdama štitimo nastavno osoblje i druge djelatnike fakulteta. Najmanji postotak, njih 10,1 posto smatra da struka i Stožer najbolje znaju što je dobro za građane.


>>>Novosti za sve zagrebačke studente: Imaju pravo na 'prijelazni period' prije vađenja COVID potvrde<<<


Upitna korisnost, prisila i diskriminacija


S druge strane, studenti koji su protiv uvođenja COVID potvrda također su morali navesti zašto su protiv. Najveći postotak, njih pola, (50,5 posto) smatra da COVID potvrde nisu korisne jer i cijepljeni mogu širiti zarazu. Odmah ispod njih, 48,1 posto studenata smatra da se tu radi o prisili na cijepljenje. Nešto ispod, njih 44,5 posto smatra da se uvođenjem potvrda narušava sloboda pojedinca, dok njih 43,2 posto smatraju da uvođenje obaveze COVID potvrde diskriminira studenta kao pojedinca. Od studenata koji su protiv uvođenja COVID potvrda, njih 33 posto smatra da nose financijske štete za pojedinca (kazne ili plaćanje testova).Još vijesti