V.K. u Akademska četvrt

Zagrebački SC desetkovan?! 45 radnika u izolaciji, zovu studente da 'uskoče': Evo što slijedi ako brojke narastu

S velikim brojem zaraženih, mnoge se gradske i komunalne djelatnosti bore s problemom manjka radnika, a ni zagrebački Studentski centar nije iznimka.

4. veljače 2022 11:33
Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali?

Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali? Foto: MojFaks

Pandemija uzima maha u svim segmentima života. S pojavom omikron varijante koja kod oboljelih izaziva blaže simptome, ali je mnogo zaraznija od dosadašnjih sojeva, dnevni broj novozaraženih ne pada ispod otprilke 9000 (službena brojka za ovaj četvrtak iznosti 8815 novozaraženih). Zbog ovoga, mnoge se privatne, ali i javne tvrtke bore s manjkom zaposlenika koji masovno odlaze na bolovanje ili u izolaciju.


Podsjetimo, zbog manjka vozača ZET je prošloga tjedna uveo opciju slanja ispričnica svim osobama koje zbog promjena u rasporedu javnog prijevoza kasne na posao ili predavanja. Kako su krajem veljače pisali domaći mediji, u tom je trenutku čak 390 zaposlenika bilo na bolovanju ili u izolaciji. U nezavidnoj situaciji s brojem zaposlenika na bolovanju pronašao se i zagrebački Studentski centar, a studenti su sve nezadovoljniji njihovom uslugom.


>>>Skoro 400 ZET-ovih vozača na bolovanju: Možete dobiti ispričnicu ako kasnite, evo kako<<<


studenti ispred SCa, Studentski Centar studenti ispred SCa, Studentski Centar Foto: Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Zagrebački SC. Foto: V.K., MojFaks


>>>Poskupljuje li studentski pokaz u Zagrebu? Iz ZET-a odgovaraju: 'Postoji potreba za novim analizama'<<<


Prošloga smo tjedna izvijestili o sve snažnijem nezadovoljstvu studenata radom i organizacijom studentskih restorana, posebice onih u studentskom domu "Stjepan Radić".


Gužve pred menzom, otvorena samo jedna linija za večeru...


"U zadnje vrijeme primijetio sam veliku razliku u ponudi jela, radnom vremenu i organizaciji menzi, konkretno u studentskom domu 'Stjepan Radić', budući da sam tu skoro svakodnevno jer sam stanar doma", kazao nam je student medicine koji živi u domu od početka prošle akademske godine.


>>>[FOTO] Studenti sve nezadovoljniji zagrebačkim menzama: 'Mislio sam da je kost jer sam jeo batak...'<<<


Student nam je kazao kako njega i njegove prijatelje iz doma smeta nekoliko otegotnih okolnosti u aktualnom radu menze. "To je recimo činjenica da od dvije spore menze na 'Savi' već tjednima samo jedna radi za večeru, što naravno znači da se su redovi ispred menze i gužve unutra ogromne, što je vjerojatno suprotno epidemiološkim mjerama", kazao nam je razočarani student i spomenuo kako se kvaliteta hrane također pogoršala od početka ove godine.


Osim toga, student se požalio i na kvalitetu hrane koja se uslužuje na večeri. "Kvaliteta hrane koja se poslužuje je stvarno pala na jednu neprimjerenu razinu. Nisam preuveličavao kad sam napisao da se od ove godine u bilo kojoj od menzi rijetko može pronaći nešto što nije iz friteze, prvenstveno pohana svinjetina i riblji štapići, pred kraj radnog vremena skoro uvijek su to jedine opcije", požalio se student za MojFaks.


45 radnika u izolaciji


Nakon što smo pisali o sve većem nezadovoljstvu studenata u zagrebačkim menzama, kontaktirali smo i ravnatelja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, Mirka Bošnjaka za dodatni komentar aktualni organizacijskih problema u ovoj instituciji.


>>>Traju ispiti, a vi u 'koroni'? Na nekim fakultetima možete nadoknaditi, na drugima baš i NE! Evo kako je na Prometu, Pravu, Ekonomiji, FFZG-u…<<<


"U ovom trenutku u restoranima Studentskog centra u Zagrebu je 45 radnika u izolaciji/samoizolaciji. Situacija vezana uz oboljele radnike u Studentskom centru u Zagrebu odražava sliku stanja u RH bilo da se radi o delta ili omikron varijanti korona-virusa. S obzirom na cjelokupno stanje u društvu, smatramo da je riječ o uobičajenim brojkama koje su izraženije zbog pojave omikron varijante virusa", kazao je ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Mirko Bošnjak. Podsjetimo, ovo je ista brojka koju je upravitelj pružio medijima i prije tjedan dana, a kolike su šanse da se u proteklih sedam dana ništa nije promijenilo, možemo samo nagađati.
 

Osim toga, ravnatelj napominje kako je situacija u njihovim restoranima vrlo kompleksna jer Studentski centar pruža i uslugu smještaja i uslugu prehrane za studente.


"Situacija u restoranima Studentskog centra u Zagrebu je vrlo kompleksna jer Studentski centar u Zagrebu pruža uslugu smještaja i prehrane te predstavlja drugi dom za vrijeme studiranja u gradu Zagrebu. Svakodnevna dostupnost subvencionirane prehrane za studente od samog početka pandemije COVID-19 je vrlo izazovna i traži prilagodbu načina poslovanja, gotovo na dnevnoj bazi, što Studentski centar u Zagrebu vrlo uspješno čini. Manjak radnika u restoranima Studentskog centra u Zagrebu je prisutan zbog niza okolnosti, a na poseban način sada u vrijeme pandemije", pojašnjava ravnatelj za MojFaks.


>>>Studenti u menze zasad mogu bez COVID potvrde, no postoje izuzeci – evo koji i gdje<<<


Kako kaže dalje, zasad se radnici preraspoređuju po restoranima u kojima je veća stopa bolovanja kako bi studentima i dalje mogli pružiti dobru uslugu u svim restoranima. "Postojeći radnici preraspoređuju  se u restorane u kojima je povećana stopa bolovanja te se na taj način premošćuje nastala situacija", kazao je ravnatelj.


I studenti mogu "uskočiti" za 33 kune po satu


"Osim navedenog, Studentski centar u Zagrebu je uputio poziv svim zainteresiranim studentima za rad u restoranima preko student servisa te je trajno otvoren natječaj za prijem pomoćnih radnika u radni odnos", kaže ravnatelj.


Kako su nam javili studenti, na vratima na ulazu u paviljone osvanule su obavijesti kako SC traži studente za ispomoć u svojim restoranima. Studentski centar za rad u svojim službama nudi satnicu od 33 kune.


obavijest, ispomoć u menzi, Uprava SC obavijest, ispomoć u menzi, Uprava SC Foto: Foto: privatna arhiva, V.P., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Foto: privatna arhiva, V.P., objavljeno uz dozvolu


U slučaju drastičnog povećanja oboljelih postupa se "po planu prioriteta"


Upravitelj se kratko dotaknuo i potencijalnog scenarija pogoršanja situacije što se oboljelih tiče. Iako u poprilično rudimentarnom odgovoru, navodi se plan prioriteta po kojemu se u tom slučaju postupa, u komunikaciji sa predstavnicima studenata.


"Studentski centar u Zagrebu učinit će sve što je moguće kako ne bi doveo u pitanje kvalitetu i sigurnost usluge subvencionirane prehrane studenata te time ugrozio studentski standard. Ukoliko dođe do drastičnog povećanja broja oboljelih radnika, postupit će se po planu prioriteta što će prethodno biti iskomunicirano s predstavnicima studenata i Sveučilišta u Zagrebu", poručuje ravnatelj za kraj.

Još vijesti