L.B. u Akademska četvrt

Više od 100 tužbi protiv fakulteta! Ogorčeni online obrazovanjem traže POVRAT NOVCA: 'Ovako mogu učiti i preko YouTube-a'

Studenti koji od početka pandemije fakultete pohađaju na daljinu podnijeli su gotovo 100 tužbi protiv svojih fakulteta i sveučilišta, kojima zahtijevaju djelomični ili potpuni povrat novca. Tvrde da kvaliteta obrazovanja u ovim okolnostima ne odgovara visokim školarinama koje su prisiljeni plaćati.

11. ožujka 2021 12:27
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako fakulteti najčešće odbijaju ovakve zahtjeve polaznika, uz opravdanje da studenti i na daljinu prolaze isti kurikulum kao da su u predavaonicama i stječu odgovarajući broj bodova, studenti su sve glasniji u inzistiranju na tome da su predavanja na daljinu manje kvalitetna zamjena za iskustvo studiranja koje im je obećano prilikom upisa na sveučilišta i potpisivanja ugovora o studiranju.


22 tisuće dolara za obrazovanje koje mogu pronaći na YouTube-u?


Prosječna cijena godišnje školarine na javnom američkom sveučilištu, za studij u trajanju od četiri godine, uključujući smještaj na kampusu, penje se do 22 tisuće dolara, prema podacima sa College Board-a. Za privatne fakultete ta je svota još viša i iznosi čak 50 tisuća dolara godišnje.


...60% studenata nema više volje ni koncentracije za studij: 'Mladi će biti najveće preživjele žrtve pandemije'...


Međutim, kvaliteta obrazovanja pati nakon prelaska studiranja u online sferu. Ovome svjedoče i brojni iskazi studenata američkih fakulteta koja dijele na društvenim mrežama. "Isto obrazovanje koje nam nudi Sveučilište u Coloradu doslovno možemo dobiti na YouTube-u, a koštat će samo koliko i račun za internetske usluge", kaže student koji studira na ovom Sveučilištu u američkom gradu Boulder. "Zašto onda i dalje moramo plaćati školarinu?", pita se.


Tužbe su pokrenute protiv gotovo 100 visokoobrazovnih institucija, pokazuju podaci odvjetničke tvrtke Bryan Cave Leighton Paisner, specijalizirane za savjetodavne usluge koledžima i sveučilištima.  Osim Sveučilišta u Coloradu, tu su i sveučilišta Brown, Columbia, Cornell, Drexel, državno sveučilište Michigan, Sveučilište u New Yorku, državno sveučilište Penn, Purdue i Sveučilište u Kalifoniji.

Tužbe se uglavnom baziraju na iskazima studenata koji tvrde da se kvaliteta obrazovanja pogoršala nakon prelaska s nastave uživo (kontaktne) na onu na daljinu (online). "Opcije online učenja koje se nude na Sveučilištu u New Yorku u gotovo svakom aspektu su inferiorne od onih uživo", piše u dijelu tužbe podignute protiv ovog sveučilišta. Nadalje se također navodi da učenje na daljinu "ni u jednom slučaju nije ekvivalent" iskustvu studiranja uživo, a na koja su studenti pristali, "potpisali ih i platili".


...Ima li smisla studirati online? U porastu kupoprodaja seminara, a neki za sitne pare slušaju predavanja umjesto drugih studenata...


U mnogim tužbama navodi se i manjak drugih benificija koje podrazumijeva studiranje uživo, a kojih sada nema: pristup knjižnicama, izvan-nastavne aktivnosti, sportske aktivnosti, društveni život i iskustvo samostalnog života dalje od roditeljskog doma.


Iskustvo studiranje ne procjenjuje se na sudovima


Unatoč svemu, sveučilišta i fakulteti ne odstupaju od svojih uvjeta i ne odobravaju ovakve zahtjeve za povratom školarine, a nekoliko tužbi odbačeno je na sudu. Nekoliko sveučilišta protiv kojih su podignute optužnice zbog prelaska na online studiranje, uz zadržavanje iste cijene školarine, podnijeli su zahtjev za odbacivanjem tužbi. Među njima su Brown, Harvard, Northeastern, Purdue i Yale.


U odgovoru na tužbu protiv uglednog Yale-a, u kojoj se tvrdi da bi Sveučilište nakon prelaska na nastavu na daljinu studentima trebalo vratiti dio novca uplaćenog za školarine tijekom proljetno/ljetnog semestra 2020. godine, Sveučilište zahtijeva odbacivanje tužbe uz argument da se procjena akademskog iskustva na fakultetima ne može donositi na sudovima.


...Pandemija dokrajčila studentski život? 'Nema kava, nema druženja, a fakulteti su postali online tečajevi'...


Jednostavnije rečeno, nijedna stavka ugovora nije prekršena samo zato što netko od korisnika subjektivno procjenjuje da "obrazovanje nije dovoljno dobro", piše u zahtjevu za odbacivanjem tužbe protiv Yale-a. Na Sveučilištu Northeast, zahtjev za povratom novca odbijen je jer je sudac procijenio da visokoobrazovna institucija "nije obećala studiranje uživo".


S druge strane, neki su fakulteti, poput Harvarda, koledža Smith i Sveučilišta u Arizoni studentima vratili dio novca kojim su platili smještaj na kampusu. No, studenti i dalje zahtijevaju da sveučilišta olakšaju financijski teret koji snose studenti, posebice nakon novih uvjeta studiranja koji su nastupili nakon pandemije koronavirusa.


...Ovako izgleda lice studenta zbog pandemije i online nastave: 'Sve što smo od faksa dobili su stres i tjeskoba'...


"Mi smo oni koji se zadužuju kako bismo studirali", napisao je još jedan student Sveučilišta u Coloradu. "U ovom trenutku rješavam samo zadaću bez da išta učim. Nitko ne zna kako se s ovime pravilno nositi. Studenti imaju svako pravo biti uzrujani."

Još vijesti