V.K. u Karijera

Njemačka masovno priznaje 'balkanske' diplome: Treba im 400 tisuća radnika godišnje - najpopularniji medicinari, učitelji, inženjeri...

Kako je iseljavanje i rad u Njemačkoj postao već 'standard' za naše mlade govori i njemački zavod za statistiku koji je nedavno objavio podatke kako naviše diploma priznaje upravo iz naše regije: pri samom vrhu su susjedne BiH i Srbija.

30. kolovoza 2021 12:47
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Na vrhu liste priznatih diploma u Njemačkoj naše su susjedne zemlje: Bosna i Hercegovina i Srbija.

Nedavno smo pisali i o našim "milenijalcima gastarbajterima" kojima novac i plaće nisu jedini razlog odlaska u Njemačku, a sada i susjedne zemlje dobivaju svoje brojke.


>>>'Nije sve u novcu, evo glavni razlog zašto smo vani i ne vraćamo se', istraživanje pokazalo da više od 80 posto mladih želi ostati u Njemačkoj<<<


Kako navodi Deutsche Welle, Njemačka se sve više oslanja na inozemne, obučene radnike, a prošle su godine priznali puno više diploma nego u ranijim, predpandemijskim godinama te da su Srbija i BiH u samom vrhu priznatih.


Njemačka je prošle godine u potpunosti ili barem djelomično priznala oko 44 800 stranih diploma,  navodi njihov zavod za statistiku, što je za 5 posto više nego u 2019. godini.


"Najveći udio kvalificiranih stranih radnika došao je iz europskih zemalja izvan Europske unije. Globalnu listu od oko 150 država predvodi Bosna i Hercegovina, a prati je Srbija. Naime, Njemačke vlasti priznale su 3600 zahtjeva za nostrifikaciju iz BiH i 3400 iz Srbije. Na trećem mjestu našla se Sirija sa 3100 priznatih zahtjeva", prenosi DW.


Doktori, bolničari, ali i odgajatelji, učitelji i inženjeri


Kao i do sada, najviše su traženi stručnjaci medicinari, kojima su u Njemačkoj nostrificirali čak dvije trećine diploma, što uključuje 15 500 njegovatelja i bolničara, kao i 7600 doktora. Uz spomenute medicinske diplome, priznate su diplome i za 3300 učitelja i odgajatelja te oko 2500 inženjera.

Kako navode, prošle je godine 3 posto manje ljudi tražilo nostrifikaciju diplome za razliku od 2019. godine, ali brojke priznatih zahtjeva sada rastu.


>>>Nakon 'fejla' na maturi, preselila u Irsku: Pala hrvatski, zaspala na kemiju pa ipak upisala svoj studij IZ SNOVA<<<


Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek optimistična je po ovom pitanju jer kaže kako je za veliki broj zahtjeva za nostrifikaciju zaslužan novi zakon o migraciji stručnih radnika kojeg su donijeli prošle godine. "Od toga obje strane imaju koristi", kaže ministrica. "Stručni radnici imaju bolje šanse da pronađu dobro radno mjesto koje im nudi sigurnost, gdje ih cijene, mjesto koje odgovara njihovim sklonostima i sposobnostima. U isto vrijeme, Njemačka dobiva hitno potrebnu kvalificiranu radnu snagu iz inozemstva", dodaje Karliczek.


>>>Zbog sezonskih poslova studenti odlaze preko 'grane': 'Radila sam u njemačkom McDonald'su i zaradila za cijeli semestar'<<<


Godišnje trebaju 400 tisuća imigranata


Hitnost situacije potvrdio je i predsjednik Njemačke agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, koji je upozorio da će se u Njemačkoj ove godine broj radno sposobnog stanovništva smanjiti za nekih 15 tisuća i da će taj deficit i dalje rasti. "Potrebno nam je 400 tisuća imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim sektorima", rekao je Scheele, pozivajući vladu da intervenira.


>>>Dvije trećine hrvatskih iseljenika IMA DIPLOMU: Ovo su glavni razlozi zbog kojih 'dižu sidro' i odlaze<<<


izvor: dw.com

Još vijesti