L.B. u Karijera

Prisilili studenticu da radi u baru iako je bila zaražena koronom: Dobila otkaz kad je odbila

22-godišnja studentica, Rachael Baylis, dobila je otkaz sa svog posljednjeg studentskog posla u kafiću nakon što je odbila doći na posao sa simptomima koronavirusa.

21. prosinca 2021 13:53
Kafić, student, rad

Kafić, student, rad Foto: Shutterstock

Rachael je radila u smjenama u baru restorana Walrus u Brightonu tri mjeseca prije no što se zarazila "koronom". Prošle srijede test je pokazao pozitivan rezultat, nakon što je dan ranije na posao javila da ima povišenu temperaturu te da kašlje. No, na poslu su je obavijestili da može ostati kod kuće samo u slučaju da nađe zamjenu.


"Radila sam u subotu, nedjelju i ponedjeljak, pa pretpostavljam da sam se u tom periodu zarazila", izjavila je za The Tab. "Kad sam se požalila da se ne osjećam dobro i zamolila da odem kući, pitali su me imam li koga tko bi me mogao zamijeniti, bez toga me nisu puštali. Nema mi smisla da mušterije izlažu riziku zaraze i prisiljavaju me da budem na radnome mjestu", kazala je. Rachael zatim dodaje da su je prisilili da nastavi raditi iako se osjećala loše.


>>>Utjecaj korone na studentske poslove: Neki morali dolaziti na posao iako su trebali biti u samoizolaciji! U samo jednoj branši posao ipak 'cvjeta'<<<


Kolegica radila sa sva tri simptoma


Sljedeći dan saznala je da je kolegica radila sa tri od tri najčešća simptoma COVID-19, ali joj je brzi test bio negativan pa je i dalje radila svoje smjene. Nakon toga Rachel je poslala poruku rukovoditelju u kojoj ga obavještava da je bolesna, da čeka svoj red za PCR testitanje te da neće doći na posao.


Dobila je odgovor da je prvo potrebno napraviti brzi test koji mora biti pozitivan kako bi ju pustili s posla, nakon čega je potrebno napraviti PCR testiranje i izolirati se u slučaju pozitivnog rezultata. "Naglašavam da nije prihvatljivo da ne odradiš svoju smjenu večeras", napisao je na kraj rukovoditelj.


Rachael kaže da se požalila na nepuzdanost brzih testova te da trenutno ima dva od tri najčešća simptoma zaraze koronavirusom. "Ne osjećam se ugodno dolaziti na posao dok sam bolesna i potencijalno mogu zaraziti mušterije i druge zaposlenike, što bi dovelo do još većih problema sa osobljem", kazala je. "Ako i dalje odbijate shvatiti moje motive, onda ovo smatrajte otkaznim pismom", dodala je na kraju.


Dali joj otkaz


Upravitelj je na to odbio raskid radnog odnosa s njene strane, nabrajajući njene propuste koje je, navodno, napravila tijekom probnog roka na ovom poslu. "Pokazala si manjak poštovanja prema zahtjevima i procedurama uprave tijekom posljednjeg tjedna, što je kulminiralo sinoć, kad si više puta zaprijetila da ćeš otići s posla. Preodjenula si se i sjedila ispred bara prije no što ti je upravitelj rekao da smiješ završiti smjenu. Također, vrata Walrusa za tebe su kao kupca zatvorena iduća tri mjeseca", pisalo je u odgovoru nadređene osobe.


>>>Kako izgleda KORONA sezona? Studenti koji rade na Jadranu otkrivaju SVE pojedinosti<<<


Rachael kaže da su svi razlozi koje je nadređeni nabrojao vezani uz smjenu koju nije htjela odraditi bolesna. "Nisam smjela raditi, no strahovala sam od gubitka posla pa sam svejedno otišla", priznala je. Planirala je raditi duple smjene tijekom Božića kako bi dobila više novca za platiti stanarinu. "Sad ću svakako propustiti Božić, ali neću ništa ni zaraditi", govori.


Rachael tvrdi da je ovo samo jedan dio velikog problema s kojim se u ovoj zemlji susreću studenti koji rade, a to je iskorištavanje studentske radne snage na radnim mjestima. Uz to, dodala je da je radna atmosfera na ovom radnom mjestu "otrovna" i vjeruje da bi se ovakav scenarij mogao ponoviti.


Planira se s njima suočiti na sudu. "Osjećam kao će me nadređeni prvi put vidjeti kao osobu kad ga na sudu pogledam u oči. Nikad se prema  meni nije odnosio kao prema ljudskome biću niti me poštovao", dodaje.


Dodala je i da je cijeli slučaj prijavila i putem aplikacije za praćenje širenja koronavirusa i rezultata testiranja, a zbog zanemarivanja njenih simptoma i činjenice da su je prisilili da radi zaražena, prijeti im 10 tisuća funti novčane kazne.


>>>Studentski poslovi u doba korone: 'Novci, kartice i turisti – sve predstavlja opasnost'<<<


Rachel od ovog tjedna radi na drugom poslu, a svim studentima poručuje da se upoznaju sa svojim radnim pravima. "Pokušali su me natjerati da radim bolesna, ali namjerili su se na krivu djevojki. Zaslužili su sve što im se dogodilo", smatra.


Iz Walrusa su odgovorili da se cijelim slučajem bavi njihova služba za ljudske resurse, a više od toga nisu željeli komentirati.


izvor: The Tab