V.K. u Nakon predavanja

[FOTO] Sve samo ne 'pikanje': Studenti koji se ne žele cijepiti traže način kako da se zaraze: 'Tko ima koronu nek' mi se javi...'

Najavom novih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u mnogim studentima javili su se revolt i bunt. Mnogi na društvenim mrežama traže savjet kako se najlakše zaraziti koronavirusom kako bi i dalje mogli izbjegavati cijepljenje i COVID potvrde.

11. studenog 2021 16:39
namjerna zaraza

namjerna zaraza Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

Kako smo izvijestili, danas se nekoliko fakulteta diljem Hrvatske oglasilo o načinima izvođenja nastave, počevši od sljedećeg tjedna kada na snagu stupaju nove mjere, kojima se mijenjaju uvjeti slušanja nastave na fakultetima. S obzirom da će COVID potvrde postati obavezne za sve sugrađane koji planiraju posjet državnim i javnim institucijama, slijedom ovih naputaka fakulteti su krenuli obavještavati studente da će se i na ulazu u određene visokoobrazovne institucije provjeravati potvrde.


Posjetimo, nekoliko je fakulteta već prešlo na online način izvođenja nastave, poput FOI-ja i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, dok neki ne planiraju odustati od kontaktne nastave – no zbog toga studenti do ponedjeljka moraju nabaviti COVID potvrde ili negativne antigenske ili PCR testove jer u protivnom neće smjeti ući u zgrade fakulteta.


>>>Veliki povratak online nastave: I ovo sveučilište prelazi 'na daljinu'! Evo što se mijenja od 15.11. i na kojim fakultetima<<<


"Tko ima koronu nek' mi se fakat javi", "Tražim osobu koja je zainteresirana za izlazak, bilo u vidu neke večere, pića, svejedno. Jedini uvjet je da je ta osoba pozitivna na COVID-19", "Pozitivni, dobro gdje ste?"... Ovako započinju objave u Facebook grupi Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava" koje se unazad par dana eksponencijalno šire i izazivaju žestoku polemiku među mladima.


"Prebolijevanjem ću si osigurati dugoročne i veće blagodati..."


Naime, kako aktivno izvještavamo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je nove mjere koje stupaju na snagu ovaj ponedjeljak, 15. studenoga, a odnose se i na studentsku populaciju.

"Smatram da ću sa potvrdom da sam prebolio Covid-19 imati dugoročnije, a i po zdravlje veće blagodati nego da se cijepim", nastavlja student svoju objavu u kojoj traži osobu pozitivnu na COVID-19 koja je zainteresirana za druženje, a sve u svrhu toga da se zarazi koronavirusom.


namjerna zaraza namjerna zaraza Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

"Ima još takvih" / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


"Sve dolazi u obzir, osim pikanja"


Uz njega, u komentarima se javilo i 50-ak različitih studenata sa kratkim objava poput: "Ima nas još sa istom zamolbom", "Pratim", "Nisam jedina koja traži zarazu haha", "Ima nas još", "Evo nam taktike", "Sve dolazi u obzir osim pikanja", pišu.


Kako je vidljivo po grupama, oglasilo se mnogo studenata koji radije biraju zarazu nego cijepljenje. Studenti koji se vlastitim izborom do sada nisu cijepili traže način kako izbjeći COVID potvrde.


masovna zaraza masovna zaraza Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

Oni pozitovni na koronu pozivaju kolege "željne" korone da svrate / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Nema predavanja bez COVID potvrde: Dva zagrebačka fakulteta zatvaraju vrata necijepljenima<<<


"Prvi put u životu dajem da se pljuje po meni"


"Ako pronađeš nekoga, javi i nama, ima još zainteresiranih", "Ima li koga na splitskoj lokaciji i mi neki bi se ponovno zarazili", "Ljudi, i meni bi trebao netko takav. Prvi put u životu dajem da se pljuje po meni", samo su neki od komentara koji prevladavaju u studentskim grupama na društvenim mrežama.Danas se navodno organiziralo i okupljanje u cilju zaraze / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Osim grupa, studenti su i danas pozvali na događaj pod nazivom "Masovno okupljanje u cilju dobivanja virusa COVID-19", a ovaj događaj za vrijeme pisanja ovog članka broji 29 studenta koji su potvrdili svoj dolazak i 41 student koji je zainteresiran.


masovna zaraza masovna zaraza Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

Ne štedi se na virusu / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Daju da se pljuje po njima / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


Razmatraju i mogućnost prosvjeda


Osim javnog okupljanja na spomenutom događaju, nekolicina studenata spominje i štrajk. "Koliko vas ima koji ste za organizaciju prosvjeda protiv uvođenje obaveznih covid potvrda? Molim bez vrijeđanja, prepiranja i ostalih suvišnih komentara. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i slobodu izbora", pozivaju studenti u objavi, a u komentarima se otvorilo nekoliko aktivnih rasprava.


"Između preboljenja i cijepljenja biramo zlo i gore i nemam pojma što izabrati, ali jedno će se morati. Uzalud prosvjed ako je u cijeloj Europi ista priča", glasi još jedna objava studenata.


masovna zaraza masovna zaraza Foto: Foto: screenshot via Facebook@studentski dom Stjepan Radić - Sava/Screenshot

"Doći ćemo ti na kavu doma, nije problem" / Foto: screenshot via Facebook@Studentski dom "Stjepan Radić" - "Sava"


>>>Još jedan fakultet ponovo online! Do kraja mjeseca studenti su kod kuće: Evo svih detalja<<<


Prema interaktivnoj karti procijepljenosti hrvatskog stanovništva, u dobnoj skupini od 20 do 29 godina u koju većinski spada studentska populacija, na datum 8. studenoga, mladih cijepljenih jednom dozom bilo je 34,38 posto, dok je samo 26,69 posto cijepljenih dvjema dozama.