V.K. u Laganini

[VIDEO] Papagaj Griffin pobijedio studenate s Harvarda u igri pamćenja: 'Razbio ih je!'

Afrički sivi papagaj Griffin nadmudrio je 21 studenta s Harvarda u igri memorije.

8. veljače 2022 16:19
Papagaj Griffin, Harvard istraživanje

Papagaj Griffin, Harvard istraživanje Foto: Screenshot

Uz pse i mačke, papige često biramo za kućne ljubimce. Osim što su zabavne i lijepe, one imaju sposobnost kopiranja zvukova koje čuju oko sebe, pa nerijetko čujemo i za papigu koja "zna pričati".


Osim toga, papige su vrlo inteligentne životinje, a prema studiji iz 2020. godine, Afrička siva papiga Griffin bolje rješava igru memorije od grupe studenata s prestižnog Harvarda.


Istraživači su "izazvali" Griffina na zadatak radnog pamćenja u kojem je morao locirati šareni pompon skriven ispod plastične čaše nakon što su čaše nekoliko puta promiješane na stolu (takozvana igra školjki). Uz Griffina, isti zadatak dobio je i dvadeset i jedan student s Harvarda i još toliko djece u dobi od 6 do 8 godina. Griffin ih je u igri ili izjednačio ili čak i nadmašio u 12 od 14 ispitivanja, piše Harvard Gazette.


Griffin i Irene, Harvard Griffin i Irene, Harvard Foto: screenshot via Youtube@Harvard University/Screenshot

Irene i Griffin / Foto: screenshot via Youtube@Harvard University


>>>[FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona<<<


Griffin nadmašio studente


Zadak je bio: pomponi u različitim bojama bili su prekriveni čašama i zatim izmiješani, tako da su svi sudionici morali pratiti koji se pompon nalazi ispod koje čaše. Istraživač bi im nakon miješanja pokazao pompon koji je bojom morao odgovarati jednom od pomponova koji su prekriveni čašama, a ispitanici su morali pokazati ispod koje se čaše nalazi pompon te iste boje.


Svi su sudionici bili testirani na praćenje dva, tri i četiri pompona različitih boja. Položaj čaša mijenjao se do četiri puta za svaku od tih kombinacija. Na kraju, Griffin i studenti odradili su 120 ovakvih pokusa, dok su djeca odradila 36. Na kraju, pobjednik igre memorije bio je Griffin.


>>>Studenti na kampusu 'posvojili' patka: Veliki dečko sad ima više od 30 tisuća pratitelja na Instagramu<<<
"Razmislite o tome: siva papiga nadmašuje studente Harvarda. Ovo je sjajno", rekao je Hrag Pailian, postdoktorand na Graduate School of Arts and Sciences koji je vodio eksperiment. "Imali smo studente s preddiplomskih smjerova inženjerstva, prava, s predmedicine, starije, mlađe… A papagaj ih je 'razbio'", kazao je voditelj istraživanja.


Srećom, studenti ovog prestižnog sveučilišta ipak su "osvjetlali obraz". Na posljednja dva testa, koja su uključivala najviše predmeta i najviše pokreta, studenti su bili u jasnoj prednosti nad Griffinom. Njegov je prosjek pao ka dječjoj izvedbi, no nikad ispod. Istraživači nisu uspjeli utvrditi točan razlog pada, ali vjeruju da ima veze s načinom na koji ljudska inteligencija funkcionira.


Griffin je star kao njegovi konkurenti s Harvarda


Prema autorima ovog istraživanja, ova 22-godišnja ptica je bila "ispitanik na kognitivnim i komunikativnim istraživanjima od kada je stigla k njima, kada je Griffin imao samo 7,5 tjedana".


>>>[FOTO] Studentica snimila fotografiju ružičastog goluba: Nitko ne zna zašto mu je perje ove boje<<<


Njegova njegovateljica i voditeljica, Irene Pepperberg je psihologinja s Harvarda i koautorica novog rada. Ona je Griffina naučila govoriti 30 engleskih riječi i razumijeti još barem 40 riječi, uključujući i nazive boja. Zbog toga, Griffinu nisu trebale posebni treninzi kako bi naučio ovu igru školjki. Irene mu je samo demonstrirala nekoliko uzoraka rundi, baš kao što je to učinila i njegovim konkurentima – studentima.


Manipulacija je evolucijska prednost


U samom istraživanju, Griffin je uspio s većom preciznošću od djece pokazati ciljni pompon u svih 14 pokusa. Kada je izvedba studenata počela padati u pokušajima s tri ili četiri mješanja i isto toliko pomponova, Griffin je nastavio točno pogađati sa 100 postotnom preciznošću. Na samom kraju su i studenti i Griffin počeli pokazivati veće znakove pada točnosti, iako Griffin nešto više.


Griffin i studenti Griffin i studenti Foto: screenshot via Youtube@Harvard University/Screenshot

Usporedni prikaz kako su zadatke rješavali studenti i Griffin / Foto: screenshot via Youtube@Harvard University


>>>[FOTO] Neugodno se iznenadili nakon 'renovacije' doma: U kupaonici našli jaje u gnijezdu, a wc školjka izgleda užasno<<<


Ova studija o moći spoznaje govori da su i Griffin i ljudi koristili značajku radnog sjećanja nazvanu "manipulacija" kako bi uspjeli u postavljenim zadacima. Ne samo da su se mogli sjetiti koji su pomponi bili ispod kojih čaša, već su mogli i manipulirati informacijom dok su se šalice miješale.


Činjenica da je papagaj nastupio s 42 ljudska konkurenta sugerira da je manipulacija evolucijski drevna sposobnost, koja je možda postojala i kod zajedničkog pretka prije nekoliko milijuna godina.


izvor: Harvard Gazette

Još vijesti