V.K. u Laganini

[VIDEO] 250 litara prvog studentskog piva nestalo u samo par sati! Provjerite koju je ocjenu dobila ova nova zvijezda domaće pivske scene

Iako još u povojima zbog epidemioloških mjera, društveni život, koncerti, izložbe i promocije opet postaju dijelom naših tjednih rasporeda. Uz to, taman pred ljetne rokove stiže nam i prvo studentsko pivo. Bili smo na promociji ove nove zvijezde pivske scene.

2. lipnja 2021 17:09
Prvo studentsko pivo

Prvo studentsko pivo Foto: MojFaks

U prošlu se subotu u Craft baru Fakin održala promocija prvog studentskog piva. Studenti s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta zakuhali su svoje studentsko pivo uz pomoć međimurskih majstora pivara "Lepi dečki Brewery" iz Čakovca i predstavili ga žednim studentima.


>>>Ekipa s PBF-a najbolje vari: Ove subote moći ćete probati njihovo PRVO STUDENTSKO PIVO<<<


Bili smo na događanju kako bismo iz prve ruke saznali koju je ocjenu pivo dobilo od samij studenata, a popričali smo i s članovima Udruge koja stoji iza ovog piva. Jedan od osnivača i predsjednik Studentske pivarske udruge Marijan Klinar ispričao nam je kako su izgledali počeci stvaranja piva i Udruge. "Ideja je bila potaknuti i vratiti u fokus pivarstvo na našem fakultetu. Fakultet ima dosta grana, pa smo smatrali kako bi pivarstvo moglo malo više zaživjeti, kako bi se više koristila naša laboratorijska mikro-pivovara koju imamo na fakultetu. Htjeli smo malo više educirati studente fakulteta i osoblje sveučilišta o proizvodnji piva", rekao nam je.


promocija, studentsko pivo promocija, studentsko pivo Foto: MojFaks

Studenti su isprobali pivo i dali nam svoju ocjenu / Foto: M.V., MojFaks


Prvo studentsko pivo Prvo studentsko pivo Foto: MojFaks

 Foto: M.V., MojFaks


studentsko pivo studentsko pivo Foto: MojFaks

Dečkima je pivo bilo super! / Foto: M.V., MojFaks


Na upit o tome kako je nastala ideja osnivanja pivarske udruge, kaže da se ideja rodila po ugledu na slične udruge drugih visokoobrazovnih institucija. "Ideja osnutka Udruge došla je nakon što sam vidio da već neko veleučilište ima svoju pivarsku udrugu. Potom sam se zapitao, zašto mi kao studenti PBF-a nemamo svoju koja bi se bavila upravo ovom tematikom koja može produbiti i povezati odnose studenata i ove industrije. Uz to, od raznih smjerova koji postoje na našem fakultetu, mi bi se među ostalim trebali baviti i pivarstvom, stoga mislim da smo dobri kandidati za ovakve poslove",  kaže za MojFaks.


Prema njegovim riječima, laboratorij mikro-pivovare koristi se samo dvaput godišnje u sklopu dva kolegija: vježbi iz Tehnologije piva i kolegija Biotehnologije 3.


"Blonde ale je odličan ulaz u svijet craft pivarstva"


Kako nam dalje otkriva Klinar, ideja je raditi na više vrsta piva s više različitih pivovara, a u dogovorima su za stvaranje drugog studentskog piva. Od samih karakteristika, ovo pivo je "sorte" "blonde ale" što znači da je blage arome, bez prevladavajućih okusa. "Pivo je za svako nepce", pojašnjava nam Marijan.


Studentsko pivo Studentsko pivo Foto: MojFaks

Plakat "Beeram Studentsko blone ale" / Foto: M.V., MojFaks


U suradnji s "Lepim dečkima" imali su mogućnost dati vlastite prijedloge i primjedbe po pitanju okusa, zbog čega su vrlo zahvalni. Zajedničkim snagama odlučili su napraviti nešto nenapadno i dovoljno lagano da se može popiti više čaša, dok s druge strane nisu htjeli obični lager bez karaktera.


Prije 20 sati otišlo 250 litara studentske pive


Obratili smo se i ekipi iz Fakin Craft Bara, točnije vlasniku Robertu Čoviću, kojega je pohvalio i predsjednik Udruge, uz iznenađenje da se događaj uspješno realizirao, bez ikakvih prepreka i ograničenja, unatoč pandemiji i restrikcijama. Kako nam je rekao Čović, "Vrlo sam zadovoljan ovim događajem, odaziv studenata je bio odličan!"

Osim njih, promo-materijale (majice, otvarače i platnene torbe) koji su se dijelili posjetiteljima financirao je i Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.


Studentsko pivo Studentsko pivo Foto: MojFaks

Osim platnenih vrećica, od promo-materijala dijelile su se i majice te otvarači / Foto: M.V., MojFaks


studentsko pivo, žestica studentsko pivo, žestica Foto: MojFaks

Uz studentsko pivo, tu se našlo i rakija raznih okusa / Foto: M.V., MojFaks


O kvaliteti piva najbolje svjedoči podatak da je svih 250 litara piva nestalo prije 20 sati. Predsjednik Udruge zahvalio se svima koji su došli. "Popilo se sve. U planu nam je još nekoliko događaja i, nadam se, barem 500 litara piva, ali vidjet ćemo. Prvi mačići su bačeni u vodu", kazao nam je sretno za kraj.


Osim s članovima Udruge, popričali smo i sa žednim studentima koji su ocijenili prvo studentsko pivo. O tome koju je ocjenu dobilo i je li prošlo na ovom prvom ispitu, pogledajte više u videu.


*** Podsjećamo da u alkoholnim pićima poput piva mogu uživati samo punoljetne osobe, no umjereno i odgovorno kako bi izbjegli nepoželjne posljedice koje veća količina alkohola može izazvati u organizmu.