V.K. u Nakon predavanja

Krenulo masovno kupovanje domova: 'Oni koji kupuju su u većem riziku, mogu ostati na ulici preko noći, a dali su novac', Evo i ovogodišnjih cifri

Priča stara koliko i domovi. Služeno je počela kupnja i prodaja domova.

16. kolovoza 2021 19:35
Studentska soba u domu

Studentska soba u domu Foto: MojFaks

Nakon što je Studentski centar Zagreb jutros objavio privremene rang liste za smještaj u studentskim domovima Grada Zagreba, Facebook grupa Stjepan Radić – Sava opet se probudila.
Od samog jutra sve objave izgledaju isto: ili nekom nisu jasni bodovi niti računanje na temelju kojeg su u Studentskom centru dali nekome smještaj ili „Kupujem/Prodajem MM III. Sava ponude u box“ i slične varijacije na temu. Studenti ove godine u "biznis" ulaze malo sigurniji. Naime, većina studenata koji oglašavaju da kupuju ili prodaju sobu imaju otvorene lažne profile koji služe isključivo za ovu svrhu, kako im se ne bi moglo ući u trag imenu i prezimenu.


Stotinjak studenata želi promjeniti dom/sobu /
Foto: Screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Kako bi bila bolja organizacija grupe, jedna je studentica postavila nekoliko posebnih objava kako bi sve bilo preglednije. Kao primjer, objava u kojoj se organiziraju svi koji kupuju dom broji 134 komentara do pisanja ovog članka, a svakim satom ovaj broj raste.


>>>'Živim u strahu i smišljam izgovore': Priča studentice koja ilegalno stanuje u domu<<<


S druge strane, tu se također nalaze i objave za prodaju doma, stoga smo porazgovarali ove godine s obje strane: onima koji kupuju u onima koji prodaju.


'Mama i tata ne znaju da ga kupujem!'


Popričali smo s jednom studenticom koja trenutno kupuje sobu. „Pa jeftinije je, ako gledaš cijene stanova u Zagrebu, ako ga kupiš za 5000 kuna, III kategoriju i plaćaš mjesečno 375 kuna, pa podijeliš s ukupno 10 mjeseci koliko si u domu i dalje je ispod 1000 kuna“, započinje pojašnjavati računicu za MojFaks.
 „Kad bi računao mjesečno koliko daješ na dom kad ga kupiš, iako iznos od 5 tisuća kuna platiš najčešće odmah, i plaćaš manje od bilo kojeg stana je l' nije? S druge strane, jeftino, da, materijalno da, ali živce koje gubiš zbog kontrole koje idu, je l' onda dovoljno jeftino? Nije. Ali i dalje to radimo, da“, kazala nam je iskreno.


Preko 130 studenata želi kupiti svoje mjesto na "Savi" /
Foto: Screenshot via Facebook@"Studentski dom Stjepan Radić - Sava"


Prema riječima ove studentice, njihova kupnja sobe je na istoj razini kao i namještanje preko veze. “Živim na Savi već 4 godine, upoznala sam jako puno ljudi, što su u domu legalno, ilegalno ili preko veze. Neka oni koji trebaju dobe kuvertu, butelju i slično“, kaže studentica uz dozu sarkazma. Upitali smo ju kako to da i ona kupuje dom.


>>>Fotografija iz studentske grupe pokrenula raspravu: Upada li se u domove zasluženo ili PREKO VEZE? Studenti otkrili što misle...<<<


„Došla sam studirati iz male sredine, dobila dom samo prvu godinu. Znala sam ako krenem studirati da ću trebati i raditi paralelno. Nasla sam posao odmah, za par mjeseci i drugi. Prvo ljeto radila prvu u dućanu prehrane, drugu smjenu u dućanu odjećom , i tako cijelo ljeto. Još sam brojala aute tamo s cimericom, znači to ti je neki treći poslić u pauzi. Ostala su mi dva ispita tu jesen koja nisam položila, znaci pad u parcijalu. Dobar dio studiranja sam radila dnevni posao i imala 2 noćne još u tjednu na drugom poslu, tako da snalazim se, ali više ne mogu dobiti dom. Čak lažem i svojima doma da sam u domu što znači da ne znaju da odvajam 5000 kuna ili više za kupnju istog“, kaže nam studentica.


Život pod tuđim imenom


Druga studentica sad upisuje prvu godinu magisterija i ovo joj je prvi put da kupuje dom. „Pa evo mogu ukratko reći da nisam dosad kupovala, živjela sam na tuđe ime prošle godine dok se nije spustila granica da uselim na svoje. Cijene su zasad sve oko 6 tisuća kuna, što mi je malo previše, a kupujem jer mi je isplativije nego stan definitivno. Puno jeftinije, a i navikla sam na dom tako da ne bih sada išla u stan“, komentirala je svoju situaciju i kazala kako, ako neće pronaći ništa jeftinije, kupit će sobu za 6 tisuća kuna.


Po pitanju sankcija, rekla je da nema što za izgubiti. „U mom slučaju, kad znam da nemam mogućnost više dobiti dom onda se nemam čega ni bojati. Osoba koja proda dom gubi pravo na smještaj za cijelo vrijeme studiranja, a mene bi vjerojatno samo izbacili za ovu godinu, nisam 100 posto sigurna“, pojasnila nam je studentica koja je rekla da joj je prioritet ostati na Savi, a i da će pokušati opet biti u sobi sa svojom dosadašnjom cimericom.


>>>Konačno: Izašli privremeni rezultati i za zagrebačke domove, a mi imamo sve detalje<<<


'Studenti smo, nismo kriminalci!'


Popričali smo i sa studentom četvrte godine Medicine koji također kupuje mjesto u domu.
„Već sam dva puta kupovao dom. Cijene su od 4 do kojih 6 tisuća kuna, nemam baš puno dodatnih bodova, a i pošto prvu godinu studija nisam položio sve predmete na vrijeme, to mi dosta utječe na bodove čak i 3 godine nakon“, kazao je iskreno za MojFaks.


„Dosta glupo, ali takva su pravila, tako da nisam dobio dom, možda dobijem naredne godine“, kazao nam je svoja nadanja. „Puno je skuplje živjeti u stanu tako da o tome nisam razmišljao, a i drago mi je živjeti u domu. Smatram da je apsolutno glupo i nelogično da moramo "ilegalno" kupovati dom i snalaziti se na razne načine izbjegavajući kontrole, ovo bi trebalo biti legalno i normalno, studenti smo nismo kriminalci“, poručio je student.


Kako nam nastavlja, do sad je imao sreće i svaki put kupio smještaj kada mu je to bilo potrebno. „Uspijem uvijek pronaći, iako nikad nisi siguran. Skupljam novac jer netko traži lovu odmah na početku godine, a netko dopusti mjesečno plaćanje. Plaćanje ide ili na ruke ili preko interneta, uplatiš novac toj osobi to nije problem. Najgore od svega je taj stres dok si "ilegalac" i ako te kontrola otkrije letiš iz doma, nemaš smještaj u Zagrebu...Stvore se veliki problemi bez razloga“, poručio je student svjestan situacije u kojoj se pronašao.


>>>Privremene rang liste za studentske domove: Sve na jednom mjestu<<<


Studenti se prijavljuju na Natječaj i prodaju sobe jer im je ovo zarada za početak akademske godine


Još jedna studentica kupuje dom jer kao izvanredni student ne može sudjelovati u Natječaju. „Kako i zašto kupujem dom? Nemam novca za najam stana tijekom cijele godine, a izvanredni sam student pa nemam pravo na studentski smještaj. Cijene za koje studenti prodaju svoje mjesto su oko 5 tisuća plus mjesečna cijena kategorije doma. Što je po meni odvratno jer ti studenti uzimaju nekom mjesto kako bi zaradili, prijavljuju se s tim ciljem“, kaže namstudentica s lošim iskustvom.


S druge strane, porazgovarali smo i sa studentima koji pridaju dom kako bi nam otkrili svoje razloge.
„Prodajem sobu jer imam drugu opciju koja mi je bolja zbog blizine fakulteta, posla i drugih obaveza. Ne tražim sad neku točnu cifru, vodim se onim tko ponudi vise njegovo, pa ću tako i napraviti osim ako mi se ne javi netko od prijatelja pa ću onda ustupiti mjesto po simboličnoj cijeni ili besplatno“, kazala je studentica iskreno.


>>>'Mijenjam Savu za Šaru': Tko ima prednost pri mijenjanju soba u domu i kako to učiniti?<<<


Kako su nam rekli i dosadašnji sugovornici, cijene ovogodišnjih domova idu oko 4 do 6 tisuća kuna za III. kategoriju na „Savi“, dok je za starije paviljone cijena nešto niža, oko 2 tisuće kuna.


„Sankcije su gore za kupca jer njega izbacuje, uvijek je u riziku da ga netko uhvati, a moj rizik je jedino da dogodine ne mogu dobiti dom to jest, diskvalifikacija u startu prijave“, kaže za MojFaks.
„Kupac gubi novce koje je dao za dom, za stanarinu i još ostane na ulici“, nadodaje studentica za kraj te napominje kako joj je ovo prvi puta da prodaje dom, stoga nije upoznata sa svim detaljima, ali da je neke informacije uspjela dobiti kroz iskustvo drugih koji su se time bavili.


Još vijesti