L.B. u Nakon predavanja

Studenti radije biraju grah s piletinom nego 'trendi' salatu: U ovoj zagrebačkoj kantini dvoje se najede za 25 kuna

Najčešći su posjetitelji studenti obližnjih fakulteta: Prava te dvaju Akademija.

24. Siječnja 2022 16:10
Obrok iz menze

Obrok iz menze Foto: Screenshot

Još do ne tako davno, običaj da se nešto pojede preko dana bio je mantra, odnosno obaveza. Gableci ili marende kretale su oko deset sati ujutro i protezale su se negdje do podneva – tu nije bilo izuzetaka. Zajedno su jeli i obični radnici, umjetnici, studenti i rukovodeći kadar, piše Dobra hrana.


Kako se vrijeme mijenjalo, tako je došlo do promjena navika te su, malo-pomalo, počele nestajati popularne gablaone, a kantine u tvrtkama sve su slabije bile posjećene. Taj su trend iskoristile pekare koje su počele nicati na svakom uglu – upravo kao gljive poslije kiše.


>>>Ravnatelj zagrebačkog SC-a najavio 440 različitih jela i aplikaciju za plaćanje u menzama<<


S druge strane, naše mlade uzdanice, mlađa populacija i studenti, u sve širem luku zaobilaze menze za studente – jer se ponuda, ali i kvaliteta hrane, nije promijenila u zadnjih tridesetak godina – još uvijek ćete dobiti onu uvijek, podgrijanu žilavu pizzu s nekom čudnom šunkom i umjetnim sirom. I opet su tu uskočile pekare, pokoji dućan, da pomognu "jadnim studentima".


Srećom, svakodnevica nije baš tako crna, jer se tu i tamo može pronaći poneko mjesto koje će rado kuhati gablece – poput graha s ričetom, kelj varivo s faširancima, pileći ajngemahtes, sekeli gulaš ili frigane lignje s pomfritom petkom. Iako je takva ponuda ponajprije orijentirana na stariju populaciju, već neko vrijeme u samome centru grada Zagreba, u dvorištu na adresi Frankopanska 22, postoji simpatično malo mjesto koje se zove "Kantina Galerija" koja spaja oba svijeta – i studentski i ozbiljniji.


Omiljena gablaona studenata s Dramske, Muzičke i Prava


Naime, radi se o projektu koji je pokrenuo kultni klub "Kod Draška" koji priprema domaća jela samo za članove, ali imajući senzibilitet i prema drugima (prvenstveno mladima) otvorili su prekoputa kluba zgodno mjestašce gdje možete uživati u vrlo dobroj hrani po iznimno popularnim cijenama – od 20 do 35 kuna. Dolaze studenti iz okolnih fakulteta (Dramska, Muzička, Pravo), ali i obični ljudi koji imaju pauzu, pa pojedu tanjur variva na žlicu, uzmu prebogati sendvič ili vege-salatu s avokadom za van.


>>>[FOTO] Studenti nezadovoljni i gladni?! U menzi za večeru dobiju podgrijani ručak, a i toga je premalo<<<


Vrijeme COVID-a i lockdowna nije ih milovalo, ali zadnjih mjeseci kuhaju sve više i više porcija – naravno, faksovi su se otvorili, a s druge strane kuharsku brigadu je pojačao Hrvoje Deanović, kuhar iz Jelse s otoka Hvara.


Oko podneva malo-pomalo dolaze studenti, padaju prve narudžbe. "Može jedna vege-tortilja, ja bih onu pileću što si kuhao danas…"


"Imaš li onu avokado salatu s kozicama?", pita jedna studentica Hrvoja Deanovića. "Nemamo, s kozicama ti je petkom." "Ali ja moram neko meso pojesti", kaže ona. "Pršuto brusketa – to će te dići", savjetuje Hrvoje i djevojka odlazi s velikim tanjurom – barem se dvije osobe mogu najesti za 25 kuna.


Radije grah s piletinom nego "trendi" salata


Ono što nismo očekivali, što nas je iznenadilo, jest činjenica da studenti/ce bez imalo ustezanja radije odabiru grah s piletinom nego neku "trendi" salatu.


"Imaju ti mladi novaca, da im mama svaki dan pedesetak kuna, ali treba popit' piće, kupit' možda cigare, pa se znaju spojiti njih par pa naručiti po dvije porcije – neće ostati gladni, natrpam im ja, brate, da svi budu zadovoljni, a poslije i popiju piće – kave su nam od 8 kuna, a sokovi i pive po 15. Di ćeš bolje", komentira poslovnu filozofiju Kantine Galerija.


"Veseli me kad vidim mlade ljude da jedu po domaći, nekad kupe u pekari nešto pa pitaju mogu li dobiti žlicu majoneze. Naravno da im daš, što ćeš, ali uvik pripomenem: dođi sutra pa probaj kako mi kuhamo", govori ovaj chef.


>>>[FOTO] Ovo je Gordon Ramsay iz studentskog doma: Brucoš Mateo rješava se stresa od učenja – kuhanjem<<<


Uglavnom, razlog zašto bismo se trebali ponekad vratiti u prošla vremena zasigurno su gablaonice i marendašnice, a Kantina u Frankopanskoj dobar je primjer da zaobiđemo razne junk i fast food mjesta i konačno počnemo jesti kao nekad doma.


Kantina-Galerija je hrabar projekt i podsjetnik da treba ponekad i "živjeti ona stara dobra vremena".


izvor: jutarnji.hr