L.B. u Postani student

Čak 90% mladih s diplomom društveno-humanističkih znanosti zapravo je zadovoljno svojim životom

Novo istraživanje pokazalo je da je više od 90 posto diplomaca društveno-humanističkih znanosti zadovoljno svojim životima, unatoč svim otegotnim okolnostima.

16. studenog 2021 14:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Članaka o tome da su "društvenjaci" siromašni i nesretni, u medijima i javnom prostoru ne manjka. Ali čini se da je istina upravo suprotna, piše Inside Higher Ed.


Prema Gallupovoj anketi iz 2019. godine, citiranoj u novom izvještaju projekta Humanities Indicators Američke akademije za znanost i umjetnost, 90% mladih s diplomom društveno-humanističkog studija zadovoljno je svojim životima, što je otprilike jednak postotak kao među diplomcima drugih područja.


>>>Hoće li društvenjaci s vremenom prestići STEM-ovce u plaćama? Istraživanja pokazuju da hoće - evo i zašto<<<


U izvještaju pokušavaju obuhvatiti što je više podataka moguće kako bi otkrili zašto je tome tako. "Podaci otkrivaju da su diplomci društveno-humanističkih znanosti slični mladima s diplomom općenito. Ipak, manje su skloni, za razliku od recimo diplomaca biznisa ili zdravstvenih/medicinskih struka, plaću poimati kao 'veoma važnu'", stoji u izvještaju.


Nadalje, iako rjeđe od studenata edukacije ili zdravstvene/medicinske struke smatraju da je bitno dati svoj obol društvu, češće nego diplomci biznisa i ekonomije ovo doista i cijene.


Stereotip konobara pada u vodu


Jedan od bitnih faktora, navodi se u izvještaju, jest i taj da diplomci društveno-humanističkih znanosti rade u širokom spektru poslova, protivno stereotipu društvenjaka kao "konobara". Kako su podaci pokazali, ovi stručnjaci rade u menadžmentu, prodaji, biznisu i tehnologiji, a ne samo u očekivanim poljima obrazovanja i umjetnosti.


>>>Stereotipi po diplomama: Što ljudi prvo pomisle kada im kažeš što studiraš<<<


Što se plaća tiče, one su prosječno manje od plaća onih koji su studirali studije drugačije prirode. "Prosječna godišnja plaća zaposlenika s društveno-humanističkom diplomom u 2018. godini iznosila je 58 tisuća dolara, što je nešto niže od općenite prosječne plaće svih diplomaca (63 tisuće dolara), ali je slična onoj koju zarađuju diplomci bihevioralnih znanosti, a čak znatno viša od one koju zarađuju prvostupnici odgoja i obrazovanja (46 tisuća dolara)", navodi se u izvješću.


Iako su primanja društveno-humanističkih stručnjaka niža od plaća inženjera, diplomaca biznisa i nekih prirodnih znanosti, ipak su viša od onih koja sjedaju na račune radnika koji nemaju bakalaureat ili onih koji imaju samo srednjoškolsko obrazovanje (oko 38 tisuća dolara).


Dovoljno za sve potrebe


Neki od diplomaca "društvenjaka" smatraju da bi mogli zarađivati i više, ali ovo je samo maleni dio ispitanika. "Uz iznimku inženjera na jednoj, najplaćenijoj strani i umjetnosti na drugoj, od 46 do 55 posto diplomaca u svakom polju složilo se da zarađuju 'dovoljno za sve što im treba'", stoji u izvještaju.


>>>Stanodavci preferiraju studentice, ali ne bilo kojih fakulteta: 'Radije biram STEM nego ekonomiju, pravo i druge 'lakše' fakultete'<<<


Robert B. Townsend, suvoditelj projekta Humanities Indicators, kaže da su svi podaci u izvještaju sakupljeni tijekom 2018. i 2019. godine, prije pandemije. "No, i prijašnje praćenje ovakve vrste podataka za humaniste – posebice tijekom Velike recesije – ne daje mnogo razloga da pretpostavimo da će se ovi podaci bitno mijenjati", smatra.


izvor: Inside Higher Ed

Još vijesti