V.K. u Postani student

Maturant namočio tijekom mature – nadležni tvrde: 'Pala samo jedna kap…' Prostorija se ipak neće koristiti do daljnjega

Pisanje državne mature jedan je od najstresnijih perioda u životu budućih brucoša, stoga su uvjeti pisanja strogo kontrolirani kako bi se maturantima izašlo u susret. No, na žalost, ponekad uvjeti nisu optimalni.

23. lipnja 2021 16:01
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Kako smo objavili u ponedjeljak, jedan nas je maturant obavijestio da se prilikom polaganja ispita više razine Hrvatskog jezika na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb zbog kapanja vode sa stropa morao premjestiti u zadnju klupu tijekom rješavanja testa kako bi ostao suh.


Kako nam kaže, ušao je u učionicu pola sata prije početka pisanja ispita. "Nakon nekog vremena sam primijetio kako mi voda kapa na glavu. To se nastavilo i onda sam pokušao pomaknuti stol u nadi kako će voda kapati samo na pod pored mene. No, nakon toga je i dalje samo kapalo na stol, a već je bilo vrijeme otvaranja ispitne vrećice, a ono i dalje kapa. Čak je kapalo na ispitni materijal", kazao nam je maturant u ponedjeljak uz opasku da se profesorima koji su nadgledali provođenje mature ovo nije učinilo problematičnim.


>>>I ovako se polaže državna matura u Hrvatskoj: Tijekom pisanja ispita po maturantu kapala voda sa stropa<<<


Podsjetimo, na upit o tome jesu li se nakvasili ispitni materijali, budući brucoš nam je rekao da je dio materijala namočen. "Dio ispitnog materijala je bio mokar. List za odgovore malo više i malo ispitna knjižnica. Profesori su mi rekli da nema veze, da će se to osušiti dok ne dođe do vraćanja svih materijala u ispitnu vrećicu. Meni je sve to bilo baš čudno jer je unutra bilo strašno vruće, a sad odjednom kapa nešto po meni. Mislim da je do instalacija", kazao je uz napomenu da je list za odgovore je bio mokar zbog čega je čekao da se osuši.


Pala samo jedna kap vode?


Istog smo se dana obratili Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja za komentar izjave budućeg brucoša. Kako nam javljaju, zatražili su pismeno očitovanje ispitnog koordinatora koji im je odgovorio kako je "iz neobjašnjivog razloga kap vode pala na klupu u ispitnoj prostoriji" te im je izričito napomenuto kako nije došlo do kapanja vode po ispitnim materijalima.


Ta se prostorija ipak neće koristiti do daljnjega


Također navode da je i došlo do kakvog nenamjernog oštećenja ispitnih materijala, iskoristio bi se rezervni ispit. No, čini se da će ovu prostoriju ipak izbjegavati što se daljnjih testiranja tiče. "Kako bismo izbjegli situaciju u kojoj bi moglo doći do oštećenja ispitnih materijala, do daljnjega se za provedbu ispita državne mature neće koristiti ta ispitna prostorija", navode iz NCVVO-a. Kako doznajemo od sugovornika i Engleski se jezik pisao u ovoj prostoriji, no ovakvih problema tada nije bilo, stoga on smatra da je samo "do kvara na instalacijama".


>>>Znate li za ovu 'tajnu' grupu hrvatskih maturanata? Zajedno uče, ponavljaju, ali i organiziraju grupno plakanje<<<


Nakon što smo ga upitali kako komentira odgovor NCVOO-a, pristupnik mature nam je ponovno potvrdio svoju priču. "Najviše je list bio mokar za odgovore, što se knjižice tiče, nije toliko, jer kako sam prethodno rekao, premjestili su me jer sam pisao u kraju stola. Kako sam rekao, tako je bilo i mislim da sam nastavio sjediti da bi voda kapala te razmrljala obilježeno, jer tad još nisam krenuo bilježiti toliko, više sam iščitavao polazne tekstove", pojašnjava za MojFaks.


Izjave koordinatora i maturanta ne podudaraju se


Nakon što smo i NCVVO upitali za mogućnost "sušenja" ispitnih materijala te za komentar na situaciju u kojoj se iskaz našeg sugovornika i pismeno očitovanje ispitnog koordinatora ne podudaraju, ubrzo su nam odgovorili i na ovo pitanje. U njemu stoji kako se odgovor koji su nam prvotno poslali temelji na pismenom očitovanju ispitnog koordinatora i dežurnog nastavnika u prostoriji. "Prema poslanome očitovanju nije došlo do kapanja vode po ispitnim materijalima. Kao što smo već napomenuli, ukoliko bi došlo do bilo kakvog oštećenja ispitnih materijala potrebno je o tome hitno obavijestiti ispitnog koordinatora te ih zamijeniti rezervnim ispitom i o tome napisati zabilješku u obrazac", pojasnili su u svome odgovoru.


>>>Ako ideš na pripreme za maturu – upast ćeš na faks? Studenti otkrivaju ima li smisla plaćati dodatno učenje vikendima<<<


Također napominju da se naš sugovornik može i žaliti ukoliko smatra da je na bilo koji način oštećen. "Nakon objave prvih rezultata može u roku od dva dana napisati prigovor. Važno je da prigovor dostavi u valjanome roku", poručuju i naglašavaju da će povjerenstvo na temelju svih relevantnih činjenica donijeti konačnu odluku, ako se utvrdi oštećenje na ispitnim materijalima.


Našem smo sugovorniku javili komentar NCVVO-a koji nam je rekao da će pratiti razvoj situacije. "Ma da, samo da to na miru završimo u ok uvjetima. Nadam se da neće biti više nikakvih drama", komentirao je za MojFaks. "Iskreno, ne smatram da sam oštećen jer sam uspio završiti prije samoga kraja pa ćemo za prigovor vidjeti", kazao nam je za kraj.