V.K. u Vijesti

Brucošica se predala policiji jer je varala na ispitu

Tvrdi da je varala samo na dijelu iz svjetske povijesti.

31. Siječnja 2022 11:55
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Iako je to kažnjivo i suprotno akademskom  bontonu, svi smo ponekad razmišljali o varanju na ispitima ili se u prepisivanje upustili. Ponekad se dogodi da jednostavno nismo stigli naučiti, ili smo pak čuli da je lako prepisati stoga se nismo ni potrudili naučiti, a dogodi se tijekom studiranja da nam neki kolegij uopće nije zanimljiv. Ovo su samo neki od mnogih razloga kojima pravdamo prepisivanje.


I dok se kod nas to često radi, u Japanu je potpuno drugačija situacija kad je varanje na ispitima u pitanju. O tome koliko se prepisivanje smatra nečasnim i nepoželjnim u ovome društvu svjedoči i vijest koja stiže iz Japana. Naime, studentica se ondje prijavila policiji jer je prepisala dio na prijemnom ispitu za upis na fakultet.


>>>20 nevjerojatnih šalabahtera: Za prepisivanje koriste nokte, kosu, dekolte, cipele, satove...<<<


19-godišnja brucošica iz Osake, Japana, predala se policiji u zapadnom Japanu jer je, kako kaže, bila umiješana u varanje i dijeljenje pitanja s prijemnog ispita za upis na fakultet, piše Japan Daily. Njeno je priznanje stiglo nakon što je tijekom ispita procurila fotografija s pitanjima svjetske povijesti na jednoj aplikaciji.


Brucošica je kazala istražiteljima da je "popustila iskušenju da vara" nakon što je uvidjela da joj se ocjene ne popravljaju.


Varala samo na jednom dijelu ispita


Kako dalje piše Japan Daily, studentica je planirala upisati Sveučilište u Tokiju, a kazala je da je varala samo na dijelu o svjetskoj povijesti, dok na drugim ispitima nije jer je strahovala da će je uhvatiti. Otprilike 530 tisuća maturanata tijekom dva dana polagalo je standardizirani ispit s ciljem upisivanja fakulteta diljem ove zemlje, a dosad se već dogodio jedan incident.


Podsjetimo, pisali smo o napadu 17-godišnjaka koji je nožem ozlijedio troje ljudi, a policiji je rekao da je sve zbog anksioznosti i loših ocjena.


>>>Sve zbog loših ocjena? Maturant izvukao nož prije prijemnog ispita – troje ozlijeđenih<<<


Policija je poslana u Kawagu kako bi istražila cijeli slučaj zbog sumnje na prijevarno ometanje poslovanja, a incident se zbio nakon što je jedan student Sveučilišta u Tokiju shvatio da je fotografija koju je dobio poslana 15. siječnja tijekom pisanja ispita, stoga je kontaktirao nadležna tijela Ministarstva obrazovanja.


Njega je preko web-stranice za podučavanje i mentoriranje s pitanjem iz ispita kontaktirala osoba koja se predstavila kao 17-godišnja srednjoškolka. Student je prvo poslao odgovor, ali je kasnije otkrio da se radi o pitanju koje se koristilo u prijemnom ispitu.


>>>Polažeš ispit? Onda svakako pojedi ovu 'sretnu' čokoladicu prije!<<<


Njena je srednja škola ispitala najmanje četiri osobe uključene u situaciju. Prema njihovom Nacionalnom centru za upis na sveučilište, ispitanicima je rečeno da ostave svoje mobitele i ostale digitalne uređaje u torbama tijekom testiranja. No, studentica nije poslušala pravila i svoj je mobitel skrivala u rukavu jakne, a s njim je potom fotografirala i poslala pitanja.


izvor: japantoday.com

Još vijesti