V.K. u Vodič za brucoše

Brucoš ne zna kako u 2 dana potrošiti 120 kuna u menzi: Iskusniji mu objasnili kako najbrže isprazniti iksicu

Što uzeti u menzi da potrošiš 120 kuna s iksice u samo dva dana? Iskusniji studenti imaju odgovor!

29. listopada 2021 12:38
Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali?

Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali? Foto: MojFaks

Iako se subvencija koju studenti imaju na raspolaganju na iksici ne mora potrošiti, neki brucoši to ne znaju. Jedan je upitao kako da potroši preostali novac i Reddit nije razočarao svojim odgovorima.


Akademska godina je u punom jeku. Pisali smo o kašnjenju iksica, koje su s vremenom dobili svi, i diplomci i brucoši diljem Hrvatske. Podsjetimo, iksice su kasnile studentima koji su upisali prvu godinu diplomskog studija, ali i nekim brucošima. S vremenom, ovaj se problem riješio i sada svi studenti imaju svoje iksice, no s obzirom da su ih neki dobili tek sredinom ovog mjeseca, nekima su ove "kartice" još uvijek poprilično pune.


>>>Na dva hrvatska sveučilišta kasni izdavanje iksica: 'Nećemo ih dobiti cijeli mjesec!' Evo što kažu iz SRCA i AKD-a<<<


Studentski se život nevjerojatno puno razlikuje od života u srednjoj školi. Osim društvenog života, tu su i drugačiji načini učenja, ali i pohađanja predavanja, polaganja ispita i kolokvija. Nije teško za zaključiti kako brucošima nije lako. Osim što se što je prije moguće moraju prilagoditi "studentskom" načinu života, moraju ovladati i "rječnikom" i terminima koji se svakodnevno upotrebljavaju unutar studentske i akademske zajednice.


Evo što točno naručiti ako želite iksicu potrošiti do maksimuma


Nedavno je jedan brucoš upitao na Redditu kako potrošiti 120 kuna s iksice u samo dva dana, vjerojatno ne znajući da nije prijeko potrebno potrošiti cijelu subvenciju. No s druge strane, možda ju namjerno želi iskoristiti do maksimuma upravo zato jer su im kasnile na početku akademske godine, kao i zbog činjenice da se subvencija koja vam preostane na kraju mjeseca ne prenosi u onaj idući, dakle, "propada". Kako bilo, Redditovci su srdačno u komentarima pojašnjavali mladom brucošu kako da u dva dana potroši cijelu subvenciju, a neki su mu pisali iz iskustva – da nije bitno potroši li cijeli iznos s iksice ili ne.


>>>Što je iksica, kako se 'puni', gdje na ručak... Vodič za brucoše nudi odgovore na sva vaša pitanja<<<


"Nadam se da ne studiraš Ekonomiju. Pitaj profesora kad kupiš nešto za 120 kuna, a to je recimo 60% subvencionirano, jesi li uštedio 72 kune ili potrošio 48...", napisao mu je netko u šali.


Odresci i pljeskavice uvijek isprazne iksicu


"Ne možeš 20 pudinga, maksimum možeš tri dnevno, ako studiraš u drugoj županiji. Bolje uzmi tri odreska u umaku. Oni su često skuplji i potrošiš za čas 120 kuna", kazao mu je drugi.


Na to se nadovezao sljedeći Redditovac koji zna kako potrošiti cijelu subvenciju u dva dana. "Svinjski odrezak u umaku od gljiva i punjene pljeskavice mi uvijek isprazne iksicu", napisao mu je student.


>>>Drama, seks, razočaranje... Evo što ćete doista naučiti studirajući, a nitko vam to nije rekao<<<


To su bili zlatni dani...


Neki su se i šalili pa mu pisali da uloži u kripto-valute, što sa subvencijom na iksicama nije moguće, barem ne još.


"Neće ti biti ništa ako i ne potrošiš", tješi ga netko. "Vidi se da si novi student. Prvih nekoliko mjeseci će te to zabrinjavati, kasnije uopće nećeš obraćati pažnju koliko ti je ostalo", kazao mu je drugi. U raspravu se uključio i bivši student koji se prisjetio kako je odlazak u menzu bilo posebno iskustvo.


>>>Greška ili? Cimerice otišle u menzu – jednoj ručak subvencioniran 68, a drugoj samo 48%... Evo u čemu je 'caka'<<<


"Eh kakvi su to bili dani, odeš u SC, staneš u red, miris starog ulja ti se uvlači u odjeću i kosu, uzmeš jedan meni radi priloga drugi radi mesa, dvije juhe, dva kolača, mlijeko da možeš pojest suhe kolače, dva sokića od jabuke, ne stane ti sve na tacnu, pola proliješ, sjedite sat vremena i pričate, imate para za samo jednu kavu, a popodne je dugo, Facebook je moderna društvena mreža, prijavljuješ se na 0.facebook da vidiš ima li poruka od male…", nostalgično se prisjetio ovaj korisnik Reddita.


Evo i okvirne računice!


>>>Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?<<<


Jedan se Redditovac potrudio napraviti računicu kako bi bolje pojasnio zbunjenom brucošu o čemu se radi.


"Jedan meni je 22,60 kuna, ako još uzmeš tu i tamo nešto sa strane tipa puding, vodu, duplo meso, sigurno možeš u samo jednom obroku izgurat barem 50 i nešto kuna. Točne brojke bih trebao provjeriti, ali sigurno tu negdje dođe. Tako da mislim da samo odeš u menzu za ručak, večeru, 2 ova dva dana i da si dobar. To ti je 4 obroka, to jest 30 kuna po obroku znači možda ti cak bude i malo", smije se.