V.K. u Vijesti

Dekanica fakulteta oštro prozvala naše zdravstvo nakon majčine smrti: 'Majka je otpremljena u bolnicu i tada počinje agonija…'

Dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac oštro je prozvala naš zdravstveni sustav u svojoj posljednjoj objavi.

10. kolovoza 2022 13:02
Dekanici Metalurškog fakulteta preminula majka

Dekanici Metalurškog fakulteta preminula majka Foto: screenshot via Facebook@Sveučilište u Zagrebu Metalurški fakultet

Nakon slučaja smrti hrvatskog novinara Matijanića koja potresa hrvatsku javnost unazad nekoliko dana, mnogi su građani počeli pisati svoja potresna iskustva koja su imali sa zdravstvenim sustavom naše države, među kojima je svoju tužnu priču je nedavno podijelila i Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku.

vezano Ljetovanje s prijateljima pretvorilo se u tragediju. Vijesti Student preminuo na ljetovanju s prijateljima u Grčkoj: Imao je koronu, ali obdukcija je otkrila pravi uzrok smrti

Dekanica je na svojem Facebook profilu podijelila priču o svojoj majci koja je preminula jučer u bolnici zbog posljedica uroinfekta i sepse.

„Nisam tip osobe koja dijeli intimu po društvenim mrežama, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim stvarima. Šok i nevjerica, jad, bol i tuga su preveliki što me nagnalo da pokušam druge upozoriti na stanje i perspektive. Moja majka je otišla zauvijek!“, piše na početku svoje potresne objave dekanica.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Tuga na HKS-u: Preminuo student treće godine

„Jesmo li svi isti, jednako važni i dovoljno skupi (ili jeftini) da bi imali jednaku skrb ili pravo na istu?! Činjenica je da se 'slučaj Matijanić' dešava svaki dan u svim dijelovima Republike Hrvatske“, nastavlja dekanica te kreće pisati slučaj koji je doživjela njena majka.

„Jedini doktor koji je mogao napraviti operaciju – na godišnjem“

„Moja majka je 26. srpnja 2022. godine imala prometnu nezgodu vozeći se na biciklu. Od naizgled lagane nezgode, samo ogrebane ruke, nakon obrade na OHBP u OB Sisak utvrđena je ozljeda zdjelice. Cijenim doktore dijagnostičare (RTG, CT) i doktora koji ju je u dežurstvu primio, inače je specijalist ortopedije, koji je odmah konstatirao da u OB Sisak nema rutine ni instrumentarija za ovakvu operaciju i da se takvi slučajevi obrađuju samo i isključivo na „Traumi“ u Draškovićevoj (Zagreb) u koju biva otpremljena 1. kolovoza 2022. godine.", piše dekanica Zovko Brodarac o prvim propustima.

vezano Mentalno zdravlje na sve je nižim razinama... Akademska četvrt 'Studentima prava treba pomoć': Broj depresivnih i anksioznih budućih odvjetnika sve je veći

"I tada počinje agonija po zdravstvenom sustavu s nedostatkom informacija, nekad malo ljubaznijim, nekad malo manje ljubaznim sestrama, doktori su uvijek zauzeti i nemaju vremena za informiranje obitelji, do konačne informacije da se jedini u Republici Hrvatskoj, koji takvu ozljedu može i zna operirati vraća s godišnjeg odmora 8. kolovoza 2022. godine. U međuvremenu, majka prolazi kroz brojne faze sve lošijeg stanja, treskavice, kopni iz dana u dan, što nikoga ne zabrinjava“, piše dekanica kako je prolazila agoniju sa našim zdravstvenim sustavom.

vezano ilustracija/Ulaz na hitni prijem bolnice Karijera Evo kakva pitanja postavljaju budućim specijalizantima u hrvatskim bolnicama: Franjo Tuđman, bitka na Krbavi, pršut ili kulen...

„Padneš s bicikla, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici“

Jučer, 9. kolovoza u 5 sati ujutro preminula je njena majka. Kako piše, zvala je u uobičajeno vrijeme za vizite kada joj se iz prve javio doktor koji joj je saopćio i tužne vijesti uz napomenu da je njena majka imala sepsu. „Pitam kakvu sepsu? Pa znate imala je i uroinfekt, eto dugo je ležala. Vidjet ćemo pravi uzrok nakon obdukcije“, prepričava kako je išao razgovor, a potom napominje da joj je majka ležala u bolnici 14 dana čekajući svoju operaciju, koju na kraju nije dočekala.

vezano Alena je upisala medicinu, studira na još dva fakulteta, ima organizaciju i pripravnica je u NASA-i Vodič za brucoše S 13 godina upisala medicinu, a već studira na 2 različita fakulteta: 'Mama, uspjela sam!'

Dekanica potom opisuje svoju majku kao vitalnu, fizički vrlo aktivnu 69-godišnjakinju koja je vozila bicikl, nije imala značajnih komorbiditeta.

„Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici“, sumira dekanica te postavlja pitanja koja bi se svatko pitao nakon smrti bližnjeg: „Jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi!“, piše.

vezano Studenti medicine. Vijesti Prvi na svijetu: Studenti medicine vježbaju na pacijentima hologramima

„Zašto vlada, ministri i ostali moćnici svih sustava uključivo i zdravstvenog, ne izlaze na teren zbog običnog, malog čovjeka, Hrvata/Hrvatice? Više nas nema toliko puno da bi to bilo nemoguće“, zaključuje i na kraju pita: „Koliko košta život jednog običnog Hrvata ili Hrvatice?“.

Još vijesti