V.K. u Karijera

Evo kakva pitanja postavljaju budućim specijalizantima u hrvatskim bolnicama: Franjo Tuđman, bitka na Krbavi, pršut ili kulen...

Plemena u Keniji i rođenje Franje Tuđmana iznimno su bitne informacije za dobivanje specijalizacije u hrvatskim bolnicama.

2. kolovoza 2022 14:28
ilustracija/Ulaz na hitni prijem bolnice

ilustracija/Ulaz na hitni prijem bolnice Foto: Dsmile88 via Shutterstock

Memeovi su internetski oblik komunikacije za koji su dovoljni kratki, svrhoviti tekst i duhovita sličica kako bismo ilustrirali, saželi ili se ironično osvrnuli na događaje ili životne situacije s kojima se mogu poistovjetiti svi koji su se u njima našli.

Memeohod_liječnika popularan je Instagram profil s više od 5000 pratitelja, na kojemu se, na dnevnoj bazi, ismijava nezavidna situacija u kojoj se nalaze studenti i radnici u hrvatskom zdravstvenom sustavu, politiziranje zdravstva i slično.

Oni su na svojim naglascima priče prije nekoliko dana, ponukani pričom o ispitu za čistačice na Sveučilištu u Slavonskom Brodu (o čemu smo pisali) upitali svoje pratitelje za najluđa pitanja koja su ih pitali kada su se javljali za specijalizaciju.

vezano Posao čistačice ponekad zahtijeva rigorozna testiranja znanja. Karijera Za posao čistačice na ovom hrvatskom sveučilištu morate riješiti ispit od 5 stranica: Evo pitanja!

"U ovoj priči je meni jedino čudno što Slavonski Brod ima Sveučilište, jer sam na razgovorima za specijalizaciju imao puno puno nebuloznijih pitanja. Hoćemo best of?", upitao je administrator popularnog Instagram profila.

Ubrzo se na njegov upit javilo mnogo specijalizanata i studenata sa svojim "best of" pitanjima, a mi izdvajano najbolje.

Politika, domoljublje i obitelj prije posla

Iako znanje o rođenju ili smrti Franje Tuđmana ne garantira da će netko dobro obaviti svoj posao u zdravstvenoj djelatnosti, specijalizanti su morali znati dosta takozvanih "domoljubnih" odgovora.

vezano Razgovor za posao nije prošao po planu... Karijera Student se prijavio za posao, a na razgovoru na pitanja odgovarala – njegova mama: Evo kako je to završilo

Pitanja na specijalizaciji u hrvatskim bolnicama Pitanja na specijalizaciji u hrvatskim bolnicama Foto: screenshot via Instagram@memeohod_lijecnika

Jedna se osoba javila koja je, kako kaže, bila na razgovoru za specijalizaciju na KBC Rebro u Zagrebu: "Di se rodija Franjo Tuđman? Tko je prvi hrvatski knez?", piše. "Koliko ima zastupnika u hrvatskom Saboru?", "Kako izgleda hrvatski grb?", Kada je umro Tuđman?", neka su od pitanja koja navode specijalizanti.

Osim toga, javila se još jedna osoba koja se javila na specijalizaciju na Rebro koja je rekla da su je upitali: "Kako je nastao Netflix?".

vezano Slika nije pronađena Karijera Najčudnija pitanja koja su studentima postavili na razgovoru za posao: 'Ovo su pitali samo da me šokiraju...'

Koliko je plemena u Keniji? Koliko je plemena u Keniji? Foto: screenshot via Instagram@memeohod_lijecnika

Uz njih, javilo se i nekoliko njih s "kreativnim" pitanjima. "Kako ti je ćaća?", "Čime vam se bave roditelji?", "Gdje vam dečko živi?", "Kako se mijenja rezervni kotač na automobilu?", "Znate li kako izgleda bas ključ?", "Koja je najmanja, a koja najveća hrvatska županija?", "Bitka na Krbavskom polju", morali su znati specijalizanti.

Jedna osoba se javila koja je kazala kako su je upitali zašto zna talijanski jezik i zašto ga je učila. Osim toga, jedno od bitnijih pitanja koje su dobili za specijalizaciju bilo je: "Pršut ili kulen?", a malo svjetske povijesti je također iznimno bito za znati. "Tko je bio vođa Huna u 6. stoljeću? Ne lažem!", navodi još netko slično neočekivano pitanje.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente odvukao na sud zbog kršenja autorskih prava

Seksizam naš svagdašnji

Iako je zakonom zabranjeno na razgovoru za posao osobe ispitivati o privatnom životu, seksualnog orijentaciji, planovima za zasnivanje obitelji ili braka, za specijalizante se to, prema njihovim navodima, ne računa.

"Imate li djece? Planirate ih još?", "Jeste li udani? Koliko djece imate i koliko planirate imati?", samo su neka od pitanja koja krše zakon, a postavljaju se često, ne samo specijalizantima.

Bitno za liječenje pacijenata? Bitno za liječenje pacijenata? Foto: screenshot via Instagram@memeohod_lijecnika

"Što bi moj partner rekao kad bi morala odraditi nečiju smjenu dok je taj na kongresu u Grčkoj?", "Kakvu yogu radite?", "Tko će vam čuvati djecu dok radite? Upitao me otac četvoro djece, pa sam ga ja pitala tko čuva njegovu", pišu djevojke.

vezano Slika nije pronađena Laganini Profesorica studentu ponudila pitanja iz ispita jer su prijatelji: Biste li prihvatili? Evo što Hrvati uglavnom misle o tome...

Pitanja baš i nisu vezana za struku... Pitanja baš i nisu vezana za struku... Foto: screenshot via Instagram@memeohod_lijecnika

Osim što se smiju ovakvim pitanjima, autori su ipak izdvojili i nekoliko "medicinskih" pitanja, odnosno onih "najbliže medicini".

"Objasnite cjepni ciklus kod ovaca – specijalizacija iz Traume", "Zašto su Inke radile transfuziju krvi?", neka su pitanja postavljena našim budućim liječnicima koji bi ipak, na kraju dana, trebali znati liječiti ljude, ali očito i ponešto o bitki na Krbavi.

Još vijesti