L.B. u Vijesti

Prvi na svijetu: Studenti medicine vježbaju na pacijentima hologramima

Studenti medicine na Cambridgeu iskušavaju novu vrstu učenja – praksu na holografskim pacijentima.

29. lipnja 2022 15:30
Studenti medicine.

Studenti medicine. Foto: New Africa via Shutterstock

Pomoću sustava za obučavanje HoloScenarios, utemeljenog na isprepletenoj stvarnosti (miješanjem one virtualne i realne, fizičke), studenti u Addenbrookovoj bolnici, međunarodno poznatoj nastavnoj bolnici i istraživačkom centru koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Cambridgeu, studenti svoju obuku, prvi na svijetu, prolaze uranjajući u profesionalne scenarije s holografskim pacijentima.

Tehnologiju razvijaju na Sveučilištu u Cambridgeu, Zakladi NHS koja djeluje u sklopu sveučilišnih bolnica ovog sveučilišta te u kompaniji GigXR, specijaliziranoj za ovakvu vrstu obučavanja u medicinskim znanostima, piše Euro news.

vezano Robot treće generacije Akademska četvrt Studenti stomatologije odsad vježbaju na robotu-djevojčici koja povraća i plače od straha

Studentima su na raspolaganju VR naočale koje im omogućavaju uranjanje u virtualni svijet holografskih pacijenata i zdravstvenih problema s kojima se susreću, dok su istovremeno potpuno svjesni i aktivni u svom realnom, fizičkom okolišu. Sustav studentima i liječnicima omogućuje da se percipiraju i vide dok istovremeno ostvaruju interakciju s pacijentima hologramima.

Liječnici ili instruktori mogu podešavati kompleksnost scenarija, a studenti pak u realnom vremenu mogu promatrati kako pacijenti reagiraju na terapije i zahvate koje provode kao i posljedice svojih odluka i postupaka.

Miješana stvarnost je odličan način za učenje", tvrdi generalni direktor GigXR-a, Jared Mermey. "Nevjerojatno je intuitivna. Korisnici samo krenu, iskustvo je instinktivno jer jednostavno koriste svoje ruke. Hologrami izgledaju realistično, bili pacijenti ili samo anatomske strukture", govori.

Virtualna simulacija također uklanja rizik potencijalne štete za pacijenta koju bi student mogao prouzročiti.

Trenutno studenti mogu učiti kako dijagnosticirati i liječiti raširene respiratorne bolesti poput astme, anafilakse, plućne embolije i upale pluća. Napredno održavanje života i kardiovaskularnog sustava kao i složeniji neurološki scenariji trenutno su u razvojnom procesu, a studentima će biti na raspolaganju kasnije ove godine.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Brucoši u panici: Pogledajte robotske pse koji su dočekali studente ispred faksa

Developeri ovog sustava učenja nadaju se da će njima poboljšati pristup medicinskoj obuci i školovanju diljem svijeta jer na ovaj način pokušavaju stvoriti povoljniju i isplativiju alternativu medicinske simulacije koja je dosad uglavnom koristila pacijente glumce, što iziskuje mnogo resursa.

izvor: euronews.com

Još vijesti