L.B. u Vijesti

Bivši student, danas uspješan poduzetnik, preminulom dekanu FESB-a posvetio dirljive riječi: „Školski primjer onoga što znači lider“

Dirljive riječi bivšeg studenta, povodom tužne vijesti o smrti dekana splitskog FESB-a.

8. studenog 2022 12:35
Dekan FESB-a, Srdjan Podrug

Dekan FESB-a, Srdjan Podrug Foto: fesb.unist.hr, screenshot

U moru studenata i profesora koji se susretnu unutar zidova obrazovne institucije koju prvi pohađaju, a u kojoj drugi rade, ponekad se među njima dogodi intelektualni „klik“ koji mladim ljudima obilježi ostatak života – privatno i karijerno.

Ovakvu dirljivu priču koja svjedoči o karakteru i profesionalnosti dosadašnjeg dekana Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Srdjana Podruga, sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama podijelio je mladi poduzetnik, hrvatskoj javnosti poznat po svom konceptu „pametnih“ klupa koje su doživjele veliki uspjeh, kao i kod nas, tako i u inozemstvu.

Ivan Mrvoš danas je vlasnik kompanije Include, najpoznatije po proizvodnji ovih klupa, no prije toga nalazio se s one druge strane katedre i procesa usvajanja znanja na FESB-u.

„Otišao je čovjek kojem mnogo dugujem...”

U tom je periodu upoznao preminulog dekana Podruga, koji je na njega ostavio snažan utisak, o čemu svjedoče njegove riječi, koje prenosimo u cijelosti.

“Otišao je čovjek kojem mnogo dugujem, iako bi on, skroman kakav je bio, rekao da mu ne dugujem ništa.

Srđana sam upoznao nekoliko mjeseci nakon što sam upisao Računarstvo na FESB-u. Poslao sam mu mail sa zamolbom za sastanak, jer sam imao priliku otići na studentsko startup natjecanje u Zagreb za koje je trebalo uložiti novac u prototip, transport i putovanje.

Mogao je ignorirati mail, odgovoriti da nema vremena, spojiti me s nekom drugom osobom. Mogao je sve ono što bi, budimo realni, većina nas napravila da nas tek upisani osamnaestogodišnji student ‛žica’ pare. On je odgovorio i pozivao me na razgovor. Još se sjećam nervoze dok sam u glavi slagalo pitch zašto FESB treba potrošit novac na studenta 1. godine koji želi u Zagreb.

Ne znam gdje bih danas bio, ali to što je Srđan rekao DA – omogućilo mi je da odem u Zagreb, da osvojim 2. mjesto i dobijem (tada) poprilično veliku novčanu nagradu koju sam iskoristio za razvoj svoga businessa.

Kad se posao zakuhao nisam se stigao posvetiti fakultetu koliko je trebalo. Srđan je i tada pomogao, iako nije morao. Odobrio je zamrzavanje godine i time mi osigurao da se posvetim nekoliko mjeseci Include-u, a da ne izgubim pravo na studij.

„Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio...”

Pa čak i kada sam, naposljetku, odlučio napustiti FESB, Srđan je bio na raspolaganju za sve ideje, projekte i što god da je moglo doprinijeti zajednici. Kada smo posljednji put pričali i kada sam ga ponovno tražio uslugu – ako možemo testirati novi ML/AI sustav ispred FESB-a, rekao je da odmah ‛može’ i da postavimo što god želimo. Takav je on bio.

Hvala čovjeku koji nije morao, ali je htio. Koji je bio jednostavan, dostupan, skroman, prizemljen. Koji je školski primjer svega onoga što znači riječ lider, jer su mu svi bili jednako važni i jednako vrijedni.

Hvala, Srđane. I zbogom”, poručio je Mrvoš ovim dirljivim prisjećanjem i zahvalom dekanu koji mu je, nepobitno, otvorio vrata poslovnog uspjeha.

Dirljivim riječima od preminulog se dekana opraštaju i njegove kolege s FESB-a, ali i studenti, bivši i sadašnji, koji na stranicama društvenih mreža, dijele lijepe uspomene i riječi hvale u sjećanje na ovog domaćeg znanstvenika i predavača.

„Bez pretjerivanja možemo reći kako je naš dekan doista bio dobri duh ovog Fakulteta, kojem je bio neizmjerno posvećen i za kojeg je bio vezan kao rijetko tko, još od trenutka kad je kao brucoš prije 30 godina prvi put kročio u ovu zgradu. O njegovoj veličini, omiljenosti i ugledu koji je uživao među svojim kolegama dovoljno govori činjenica da je jedini u povijesti ovog Fakulteta kojemu je uspjelo, nakon dva odrađena mandata na mjestu dekana, ponovno biti izabran za čelnika ove ustanove. Svoj posljednji mandat, na žalost, neće imati priliku završiti... Njegova osobnost, entuzijazam i predanost kojom je pristupao svakom poslu, ostaju trajni zalog i utabana staza za sve one koji će nastaviti kročiti njegovim putem“, stoji na službenim stranicama ovog fakulteta.

„Počivaj u miru, ikono i veličino FESBa i ljudskosti”, „Bila mi je čast biti u generaciji kojoj je predavao”, „Posljednji zbogom dragom dekanu i predobrom čovjeku”, „Drago mi je sto sam imao priliku upoznati gospodina Podruga i kao dekana FESB-a. Moja generacija će mu uvijek biti zahvalna!”, samo su neki od komentara studenata koji će se ovog profesora i dekana uvijek rado sjećati.

vezano Apsolvent FESB-a pokrenuo akciju o kojoj priča Hrvatska: Prvi isprintao opremu bez koje je borba protiv koronavirusa nemoguća Karijera Apsolvent FESB-a pokrenuo akciju o kojoj priča Hrvatska: Prvi isprintao opremu bez koje je borba protiv koronavirusa nemoguća

Još vijesti