L.B. u Vijesti

Ovih se dana možete anonimno i besplatno testirati na HIV: Evo što morate znati o tome

Svake godine, krajem studenog obilježava se Europski tjedan testiranja na HIV.

22. studenog 2022 14:39
Testiranje na HIV.

Testiranje na HIV. Foto: Franco Volpato via Shutterstock

Početak mjeseca prosinca rezerviran je za podizanje svijesti o AIDS-u i borbi protiv njega.

1. prosinca na globalnoj se razini obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, a kao uvertira ovome danu, služi Europski tjedan testiranja (European testing week) tijekom kojega europske zemlje na razne načine aktivnostima informiraju građane o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

I ove godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pridružuje se naporima u suzbijanju ove bolesti. Naime, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ pridružuje se ETW-u te pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ provodi besplatno i anonimno testiranje na HIV i to brzim testom, zahvaljujući kojemu osobe koje se podvrgnu testiranju rezultat dobiju za svega nekoliko minuta.

„Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8% “, objasnila je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja.

Doznaj svoj HIV-status

Ukoliko smatraš da je mudro podvrgnuti se testiranju, to možeš učiniti svakim radnim danom u periodu od 21. do 25. studenog u Zagrebu od 15 do 19 sati. Adresa je Rockefellerova 12, a testiranje se odvija u prizemlju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Postupak testiranja sastoji se od kratkog razgovora sa savjetnikom/icom. Zatim se iz prsta uzima nekoliko kapljica krvi te je HIV status osobe koja se testira vrlo brzo poznat. U slučaju pozitivnog testa, osobama se na licu mjesta pruža prva psihološka pomoć i upućuje ih se na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević“, kazala je Ivona Ćudina, liječnica iz Službe za promicanje zdravlja.

Plakat akcije „Nema maženja bez paženja“. Plakat akcije „Nema maženja bez paženja“. Foto: screenshot via hzjz.hr

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob.

HIV 101

Virus se u zaražene osobe nalazi u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi, a ne uobičajenim socijalnim kontaktima koji podrazumijevaju rukovanje, grljenje ili razgovor sa zaraženom osobom.

„Osobe pod povećanim rizikom su one koje imaju rizične obrasce spolnog ponašanja. To podrazumijeva često mijenjanje partnera, nekorištenje zaštite, prvenstveno kondoma, upuštanje u spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga i nepoznavanje seksualne prošlosti partnera“, pojasnila je Dora Bukal, dr. med. specijalist epidemiolog.

Bitno je napomenuti da virus HIV-a napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe.

U slučaju pojave simptoma, nastupa sljedeća faza razvoja bolesti. Neki od učestalih simptoma su umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj, a zbog imunokompromitiranosti i veća mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Iako je AIDS neizlječiva bolest, moguće je spriječiti pogoršavanje simptoma lijekovima stoga je veoma važno infekciju otkriti u što ranijoj fazi.

U ovome svakako pomaže testiranje koje će vas za samo nekoliko minuta riješiti svake nedoumice.

vezano Od rujna imaju pravo na 10 besplatnih testova mjesečno. Akademska četvrt Studenti u Sloveniji od rujna imaju pravo na 10 besplatnih testova na koronavirus

vezano Slika nije pronađena Vijesti 91 posto studenata u ovoj zemlji primilo barem jednu dozu cjepiva: 'Ovo pokazuje da su uglavnom razumni...'

Još vijesti