V.K. u Vijesti

Policija privela 'organizatora' jučerašnjeg prosvjeda studenata ispred KIF-a: Čovjek ima 58 godina

PU zagrebačka nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska drugih mogućih počinitelja kaznenih djela ili prekršaja.

9. prosinca 2021 12:50
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Policijska uprava zagrebačka objavila je kako njihovi policijski službenici provode kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljeno javno okupljanje koje se održalo jučer, 7. prosinca 2021. godine na Trešnjevci u Ulici Horvaćanski zavoj, nešto prije 9 sati.  


Podsjetimo, jučer se ispred zgrade Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupilo stotinjak studenata i prosvjednika koji su nakon sat vremena prosvjedovanja ipak ušli u zgradu fakulteta. Unatoč zaštitarima na ulazu, ušli su u zgradu bez propusnica i provjere potvrda, a onda je dekan pozvao policiju. Policija je postupila po pozivu i privela 58-godišnjaka zbog sumnje u kršenje javnog reda i kršenje odredbi zakona vezano uz javna okupljanja.
 

>>>[VIDEO] Gužva ispred KIF-a! Studenti na fakultet došli bez propusnica, ima i uhićenih: 'Samo nam dajte da studiramo'<<<


"Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 58-godišnjak kao fizička osoba u svojstvu organizatora organizirao javno okupljanje, bez da je to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavio nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da je poduzeo mjere osiguranja reda i mira na tom javnom okupljanju",
stoji u policijskom priopćenju.
 
Kako nastavljaju, policija sumnja da je počinio prekršaj iz članka 7. Zakona o javnom okupljanju i članka 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pa će zbog toga biti podnijet Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu redovnim putem, "dok će mu za prekršaj iz članka 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti biti izdan Obavezni prekršajni nalog."
 

>>>Počeli prosvjedi zbog COVID potvrda! Studenti palili lampaše pred FFZG-om, dekan poručio: 'Ja o Ustavu pojma nemam...'<<<


Iz policije javljaju da će, ako se utvrdi osnovana sumnja da je konkretan počinitelj ili više njih, prekršio neke od odredbi Zakona, nakon prikupljanja dokaza i drugih radnji propisanih Prekršajnim zakonom ili Zakonom o kaznenom postupku, podnijeti odgovarajuće optužne akte. Osim njega, policija nastavlja s istraživanjem kako bi pronašli i druge moguće počinitelje kaznenih djela ili prekršaja.

Još vijesti