V.K. u Karijera

U ovoj zemlji čistačicama nude 37 000 kuna mjesečno: I dalje nemaju dovoljno radnika

I dalje se bore s manjkom radnika pa se nadaju da će međunarodni studenti doći raditi.

4. srpnja 2022 12:27
Posao koji donosi sve bolju satnicu...

Posao koji donosi sve bolju satnicu... Foto: Small365 via Shutterstock

Problem manja radnika nemamo samo mi, već se s ovim problemom susreću i mnoge druge države.

I dok se kod nas vode žustre rasprave o tome nude li poslodavci uopće poštene satnice i plaće za rad u sezoni ili je i dalje to premalo novca, tvrtke u Australiji za poslove čišćenja nude više od 90 tisuća dolara godišnje, što je skoro 450 tisuća kuna na godišnjoj razini.

vezano Nude in satnicu preko 200 kuna Karijera Komentar o čistačicama posvađao regiju: 'U mjesec dana zarade više od 1000 eura. Kome je to normalno?'

Joy Vess, direktorica kompanije Absolute Domestics koja je bavi uslugama čišćenja u Sydneyju kaže kako su bili prisiljeni povećati plaće jer žele privući više osoblja, prenosi DailyMail.

Nude in satnicu preko 200 kuna Nude in satnicu preko 200 kuna Foto: shutterstock by Pixel-Shot

Kako nastavlja, oni su satnicu povećali na 45 dolara po satu (otprilike 320 kuna), što znači da će čistačica bez iskustva koja radi osam sati dnevno, pet dana u tjednu sada zarađivati 93 600 dolara godišnje.

Nada se da će raditi više studenata

vezano Slika nije pronađena Vijesti Australija OČAJNA: Mole studente da dođu jer im kritično nedostaje radnika – ukinuli i ovaj trošak

"Vidim da sada ima velike razlike, podnositelji zahtjeva su jednostavno oduševljeni", dodala je Vess. "Od sredine 2021. nisam mogla pronaći dovoljno čistača za poslovanje, u nekim područjima uopće ni ne poslujemo jer tamo ne mogu pronaći čistačice. Prije devet mjeseci podigla sam satnicu na 35 dolara i nije bilo neke razlike, pa sam prije tri tjedna satnicu podigla na 45 dolara", priča Vess i dodaje da se, čak i unatoč ovakvoj povišici i dalje bori s problemom manjka radnika u nekim dijelovima Sydneyja, pa poziva njihovu vladu da dopusti međunarodnim studentima da rade više sati.

vezano Razgovor za posao nije prošao po planu... Karijera Student se prijavio za posao, a na razgovoru na pitanja odgovarala – njegova mama: Evo kako je to završilo

Satnice i do 60 dolara

U međuvremenu, i druge kompanije koje nude usluge čišćenja također su povisile plaće svojim radnicima. Urban Company za te je usluge također nudila 35 dolara po satu, a sada ih radnici koštaju od 40 pa i do 55 dolara po satu.

Njihova je glasnogovornica kazala da cijena sata može ići i do 60 dolara, ovisno o tome koliko brzo čiste, a to onda znači da čistačica koja radi za ovu kompaniju na puno radno vrijeme može zaraditi i do 124.800 dolara godišnje, što je skoro 620 tisuća kuna na godišnjoj razini.

izvor: dailymail.co.uk

Još vijesti