L.B. u Nakon predavanja

Iskreno priznala: 'Sramim se jer ovoliko dugo studiram!' Uslijedili komentari koje nije očekivala

Iako svi vjerujemo da ćemo diplomirati u roku, ponekad se period studiranja ipak "razvuče".

29. lipnja 2022 14:35
Indeks i studenti

Indeks i studenti Foto: MojFaks

Kad upišemo studij nakon srednje škole, gotovo da smo 100% sigurni da ćemo ga privesti kraju u roku, taman za onoliko godina koliko je predviđeno njegovim planom i programom.

No, onda se dogodi život: osobni ili obiteljski problemi, studentski posao koji nam omogućava lijepu zaradu, trudnoća, brak, promjena životnih ili profesionalnih interesa, zdravstvene poteškoće i još koješta što može utjecati na našu motivaciju da ispite polažemo redovito, ukorak s ostalim kolegama.

vezano Slika nije pronađena Postani student Studira na dva fakulteta, a dodala bi i treći: 'Jel' prekasno da s 27 upišem medicinu?'

Neke pak fakultete (poput zagrebačkog Prava ili PBF-a), bije glas onih koje je nemoguće završiti u roku pa je prosjek studiranja nekoliko godina dulji od predviđenog. No, je li uopće toliko bitno diplomirati u roku ili koja godina produljivanja studentskog statusa dugoročno neće ostaviti posljedice na naš život i karijeru?

Jedna studentica nalazi se u nezavidnoj poziciji da ju činjenica da dulje studira već počinje mučiti i "nagrizati". Svoje je nezadovoljstvo situacijom podijelila sa zajednicom pratitelja popularne stranice Ispovesti, a zauzvrat je dobila komentare kojima se zasigurno nije nadala.

"Studiram sedam godina i već me je sramota što još nisam završila fakultet", napisala je iskrena studentica koju čitatelji nisu dočekali "na nož" nego dapače, spremi da joj pruže podršku ili pak podijele slična životna iskustva.

Uslijedili komentari podrške

"Ako si iz opravdanih razloga, svatko će razumjeti. Ali ti ne živiš za narod, već za sebe. Ja sam studirao 8 godina, točnije 7.5, u tom periodu su mi preminula oba roditelja, izgubio sam volju za životom, podršku rodbine nisam imao, jedinac sam. Ali sam ga završio. Naišao sam na dobre ljude koji su mi pomogli da se zaposlim, našao sam djevojku, sada već zaručnicu i polako se vraćam u život", napisao je jedan čitatelj.

vezano Slika nije pronađena Laganini I uopće ga nije sram: Iskreni student u 4 riječi objasnio zašto studira 13 godina

"Ne znam zašto se opterećujete time. Bitno je da ga završiš i da ne odustaneš, a to koliko si studirala je manje bitno. Ja sam radila i studirala, i sa višegodišnjim iskustvom su mene prije zaposlili nego nekog tko je završio u roku, a ne zna ništa o poslu", smatra pak ova čitateljica.

Studentica ispunjava potvrdu. Studentica ispunjava potvrdu. Foto: Darko Ba, MojFaks

"I ja studiram sad već sedmu godinu. Iskoristila sam ovo vrijeme najbolje što sam mogla, i ne kajem se ni sekunde. Ali mrzim kad me neki random ljudi smaraju pitanjima kad planiram završiti, koliko ispita mi je ostalo, što studiram tako dugo. Smatram da je to nekulturno", piše pak sljedeća pratiteljica ove stranice.

Ima i onih koji su studirali dvostruko dulje

"Meni 10 trebalo. Živa sam i diskutabilno zdrava", podijelila je svoje iskustvo još jedna čitateljica, koja je studirala cijelo desetljeće, no u tome nije rekorderka! "14 godina! I mene je bilo sramota, ali na kraju krajeva to je moja stvar", napisala je još jedna čitateljica koju nitko nije nadmašio u godinama studiranja, barem među osobama koje su se osvrnule na ispovijest nesretne djevojke.

vezano Slika nije pronađena Laganini Student prava 'predano' studirao 10 godina pa napokon diplomirao – mamina poruka na fotografiji postala HIT na internetu [FOTO]

Još vijesti