V.K. u Laganini

Mladu u susjedstvu potroše tri prosječne plaće na četiri noćna izlaska: 'Bez 300 kuna ni ne izlazim'

Koliko studenti izdvajaju za noćne izlaske? Puno više nego što imaju.

24. kolovoza 2022 14:18
Troše izvan svojih mogućnosti?

Troše izvan svojih mogućnosti? Foto: Boky via Shutterstock

Studentski dani obilježeni su s nebrojeno mnogo dobrih i pozitivnih stvari, a u sjećanju posebnice ostaju najluđi izlasci, najbolji provodi i lude zabave koje ponekad traju i do drugog jutra.

Izlasci mladima ne predstavljaju samo zabavu već i socijalizaciju s vršnjacima te podrazumijevaju osjećaj pripadnosti odabranome društvu i demografskoj skupini. Osim toga, grupe se na studiju formiraju i po financijskom zaleđu studenata, ali i po glazbenom ukusu.

vezano Mladi odvajaju dio budžeta i za noćni život Laganini Studenti s ovih sveučilišta troše najviše kad izađu van

Kako piše RTS, prema trenutnim cijenama noćnog provoda u Beogradu, mnogi mladi prije svakog izlaska moraju sjesti za stol i napraviti dobru računicu.

Za ekipu oko 900 kuna po izlasku

"Sigurno je potrebno od 2000 do 3000 dinara (do 190 kuna), sada ovisi od toga što se pije. Za separe nešto više, otprilike, ako može stati petoro ljudi, pa bude sigurno po 15.000 (oko 960 kuna)", navodi jedan od anketiranih za RTS.

vezano Kada smo prestari za klub? Laganini 30-godišnjake nazvao 'matorcima' koji više ne bi trebali ići u klubove! Stariji uzvratili udarac: 'Vi cuclate 2 pića do jutra'

Iako se možda na prvu ruku 3000 dinara, odnosno oko 190 kuna čini čak i malo za jedan izlazak u Zagrebu, velika je razlika u standardu između Zagreba i Beograda. Njihova prosječna neto plaća je oko 74 tisuće dinara, prema njihovom zavodu za statistiku, što je ispod 4800 kuna mjesečno.

"Nije bitno napiti se"

Drugi anketirani kazao je da mu je za izlazak dovoljno i samo 2000 dinara jer "nije važno napiti se, već dobar provod", dok se treći već ne slaže i smatra da bez 5000 dinara (320 kuna) ne može ni krenuti u izlazak.

vezano Tulum u studentskoj sobi Laganini Zagrebački studenti o izlascima kad su se najbolje zabavili: 'Kad ne znaš s kim izlaziš, kamo idete ni gdje ćete završiti...'

"Osim toga, ako se ide taksijem, to je još otprilike 2000 od kluba i do kuće. Negdje oko 7000 dinara po osobi", dodaje, što je oko 447 kuna.

U ovakve klubove uglavnom izlaze stariji srednjoškolci i studenti, a kako iz klubova kažu, cijena ovisi i od tome koji izvođač nastupa, jer se tada obično troši više novca.

Cijena separea je 200 eura

"Mlada ekipa od četvoro, potroši negdje oko 50 eura za jednu večer, ne više, dok naravno postoje ekstremi gdje troše po nekoliko tisuća eura u jednoj noći. Za neko bolje mjesto u klubu, što se tiče separea, ili nekog visokog sjedenja, tada se otvara premium boca. Cijena za separe, kada bi uzeli najjeftiniju prosječnu cijenu premium pića je oko 200 eura", navodi Aleksandar Simijanoski, promotor u klubovima.

vezano Slika nije pronađena Laganini [FOTO] Neprežaljeno SIDRO! 2 godine nakon 'pada' kultnog brodića, studenti mu odali počast: 'We ride together, we die together'

Puno veći životni standard od mogućnosti

S ovakvom računicom ispada da mladima za četiri izlaska nisu dovoljne ni tri prosječne plaće njihovih roditelja. Prema izvještaju Krovne organizacije mladih, 65 posto mladih i dalje živi s roditeljima, dok čak 57 posto njih ne radi niti zarađuje.

Ako se uzmu svi podaci u obzir, vidljivo je kako je velika razlika između mogućnosti koje mladi imaju i životnog standarda s ovakvim trošenjem na izlaske.

vezano Slika nije pronađena Laganini Podiže raspoloženje za 50%: Evo zašto je PETAK studentima najbolji dan u tjednu

"Kada pitamo mlade koliko im je potrebno za pristojan život, oni kažu da je to od 80.000 do 100.000 dinara (malo ispod 6400 kuna). Nije dovoljno za mladu osobu da samo ispunjava neki minimum životnih potreba, što svakako jest prvi korak, ali im je potrebno imati i zabavu, prijatelje, provesti vrijeme s obitelji, a sve to iziskuje određeni novac", navodi Milica Borjanić iz Krovne organizacije mladih.

izvor: rts.rs

Još vijesti