L.B. u Nakon predavanja

3 najbolja razloga da za sljedeći ispit učite sa svojim kućnim ljubimcem

Nije novost da studenti uživaju u učenju sa svojim ljubimcima.

11. svibnja 2022 13:17
Kućni ljubimac može biti odlično društvo tijekom učenja!

Kućni ljubimac može biti odlično društvo tijekom učenja! Foto: Rawpixel.com via Shutterstock/Shutterstock

Kućni ljubimci, kako mnogi tvrde, postanu punopravnim članovima obitelji, a vjerno nas prate u dobru i u zlu.

Zbog toga su oni studenti koji odlaze u drugi grad na studij, a usto ne mogu povesti ljubimce sa sobom tužni, dok su oni koji ostaju kod kuće ili pak u unajmljenom stanu mogu imati ljubimca sretni i zadovoljni, čak i tijekom rokova, jer im njihovi četveronožni prijatelji pomažu u učenju.

vezano Krzno na skriptama: Studenti nam pokazali kako izgleda učenje kada imaš kućnog ljubimca – FOTO Nakon predavanja Krzno na skriptama: Studenti nam pokazali kako izgleda učenje kada imaš kućnog ljubimca – FOTO

Kako su nam to s ponosom dokazali studenti kad smo ih još 2018. godine pitali uče li sa svojim ljubimcima, mnogi od njih od svojih se četveronožaca ne odvajaju ni tijekom učenja jer zvuk predenja mačke ili pak veselo mahanje repom svakoga opuste i nasmiju.

"Cicana se uvijek zalijepi za mene dok učim pa joj skripte i papiri s formulama postanu novi krevet. Meni to naravno ne smeta nego uživam. Nadam se da je nešto od formula i zapamtila!", kazala nam je tada studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Osijeku, čija mačka Cicana ne propušta priliku biti u centru pozornosti – na skriptama – kad god njena vlasnica uči.

No, ima i nekoliko dobro argumentiranih razloga zašto su baš kućni ljubimci super društvo za učenje: s njima niste sami, odlično su društvo jer ne ometaju, a također vas i potiču na pauze od učenja koje su nam svima prijekopotrebne.

"Ako već nisam bila u grupi za učenje s kolegama, onda su kućni ljubimci super slušači. U osnovnoj sam školi imala kornjaču, s njom i nisam bila nešto uspješna jer je ona samo odmarala pokraj mene pa sam imala osjećaj da me ne doživljava, ali sam u višim razredima dobila papigu. Zvao se Ćiro i bio je super frend za učenje. Kada bih pokušavala naučiti nešto, njemu bih pojašnjavala temu koju učim, a on bi me gledao, pa sam imala dojam da me sluša. Na fakultetu sam imala psa, on je najbolji prijatelj za učenje. Čak je bilo i nekoliko kolegija koji ga uopće nisu zanimali, pa bi se samo okrenuo i zaspao, a ja bih učila dugo u noć i češkala ga. S druge strane, neke stvari su mu bile interesantne, iako znam da je to bilo zapravo do mojeg tona glasa kada bih mu objašnjavala osnovne programske jezike ili filozofiju. Super je imati nekoga tko se trudi slušati, pa makar i ne razumije. A uz to, još je ljepše imati nekoga pokraj sebe jer njihova prisutnost zbilja umiruje i najstresnije noći", govori nam studentica novinarstva sa Sveučilišta sjever.

Pas kao suputnik (ili supatnik) u učenju Pas kao suputnik (ili supatnik) u učenju Foto: privatna arhiva, V.K.

Evo kako nam ljubimci pomažu prilikom pripremanja za ispite!

Pomažu nam "isprazniti" glavu

Ljubimci su poput članova obitelji, a briga i skrb o njima daju nam osjećaj svrhe i odgovornosti.

vezano Slika nije pronađena Laganini HIT oglas! Iznajmljuje stan u centru skoro besplatno, ali postoji kvaka: 'Samo za ljubitelje mačaka s indeksom'

Ima li boljeg društva za opuštanje nakon napornog dana ili prilike da se riješite nepotrebnih misli, ispraznite glavu i jednostavno uživate u onome što je pred vama: slatki čupavi prijatelj koji upravo sada zahtijeva vašu pažnju ili vas zove na igru? Također nas podsjećaju da je život jednostavan i lijep – samo treba znati uživati u malim stvarima!

Najbolji su study-buddyji

Ljubimci su odlično društvo za učenje jer vas neće "zašprehavati", tračati kolege i profesore, niti vas mamiti da pogledate novu epizodu omiljene serije. Sjedit će vjerno kraj vas i tiho vas podržavati dok učite.

Zvukovi koje kolege, poznanici ili pak uređaji ispuštaju prilikom učenja mogu vas dekoncentrirati stoga se neki studenti odluče na potpunu izolaciju kad zbilja "zagusti" i kad im je potrebna potpuna koncentracija. Ovo pak može rezultirati osjećajem izoliranosti i usamljenosti, a unatoč najboljem radnom okolišu, usamljenost može negativno utjecati na vašu uspješnost u učenju.

Pas kao suputnik (ili supatnik) u učenju Pas kao suputnik (ili supatnik) u učenju Foto: privatna arhiva, V.K.

No, nema usamljenosti ako je i vaš ljubimac s vama! Ne samo da će vas bespogovorno saslušati, također se neće smijati vašim idejama niti nametati svoje. Osim možda ideje da je vrijeme za igru ili šetnju – od čega i vi možete imati koristi. Stoga – mirno, koncentrirano i samo učite sa svojim ljubimcem.

Vrijeme je za aktivnost!

Previše učenja bez pauza također nije produktivan način usvajanja informacija i vodi ka brzome zasićenju, ali i bolnim leđima, suhim očima, glavobolji i sličnim poteškoćama. Neka te tvoj ljubimac izvede u šetnju, ukoliko se radi o psu, ili na sesiju igre vani ili u drugoj prostoriji.

Činjenica je da ljubimac zahtijeva kretanje i brigu: bila to šetnja kako bi "obavili svoje" ili pak odlazak u dućan po omiljenu vrećicu ili konzervu hrane. Ovo je odlično tijekom učenja jer ćete se nakon šetnje osjećati odmoreno, budnije i spremnije za novu rundu učenja.

vezano Čiči sa svojom ekipom Laganini [FOTO] Zabranjeni kućni ljubimac na Savi: Doznajemo sve o avanturama papige Čiči iz 11. paviljona

"Nikad mi nisu smetali, dapače! Učila sam u društvu mačaka i pasa. Mačke bi naravno uvijek pokušavale biti u središtu pozornosti, posebice ako bih dulje vremena proučavala knjige i skripte. A psi su odlični suputnici u 'studentskoj muci' učenja: sjedit će kraj vas koliko god je potrebno, vjerno vam spustiti glavu u krilo kad ste na rubu plača i podsjetiti vas da je život puno više od učenja za ispite i izvući u šetnju, kad vam je svega dosta", tvrdi studentica Dijana sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

U svakom slučaju, vaš vam kućni ljubimac može pomoći pri učenju pa mu svakako to i dozvolite. Čak i ako vam se čini da vas u tom trenu baš ometa.

Još vijesti