L.B. u Akademska četvrt

Akademski doping: Je li modafinil novi najbolji student? Lijek za kojim posežu studenti ima i svoju mračnu stranu

Nekoliko dana prije ispita najveći je problem svima znani manjak sati u danu zbog kojega se studenti često okreću raznim metodama koje bi im mogle pomoći u najvećem izazovu - učenju.

1. veljače 2021 14:33
Guarana

Guarana Foto: MojFaks

Ovo znaju i studenti farmacije koji su, mogli bismo reći, s obje strane – osim što odlično poznaju djelovanje različitih stimulansa za kojima studenti posežu, i sami su trenutno u poziciji studenata koji, uz razne druge obaveze, pokušavaju što uspješnije riješiti mnoštvo akademskih obaveza s kojima se susreću. Zbog toga smo se obratiti upravo njima, studentima farmacije okupljenima oko portala Recipe, službenog glasila Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije (CPSA), kako bismo detaljnije provjerili isplati li se "akademski doping", točnije, nudi li ova vrsta dopinga više pozitivnih učinaka ili oni negativni zasjenjuju blagotvorne učinke na naš organizam.


Na sva pitanja odgovorila nam je Ines Jurak, studentica 4. godine farmacije i glavna urednica portala Recipe za 2020./2021. godinu.


Svakodnevni stimulansi poznati su većini studenata


Ususret ispitnim rokovima među studentima se sve češće dijele savjeti o tome kako poboljšati koncentraciju i ostati budan sat dulje. U tu svrhu, često se poseže za preparatima za poboljšanje koncentracije, takozvanim nootropicima, odnosno "pametnim lijekovima" za poboljšanje kognitivne funkcije.


...Studentice iz Hrvatske dokazale i pokazale: Vrsta kave koju pijete otkriva vaš karakter...


Kada razmišljamo o manjku vremena, a višku obaveza, šalica kave se uvijek čini kao dobro rješenje. Osim nje, tu su i energetska pića za koja rijetko koji student može reći da ih nikada nije konzumirao. Glavna djelatna tvar u kavi i energetskim pićima je kofein kojem se ujedno i pripisuju učinci u kontekstu budnosti i koncentracije.


Guarana Guarana Foto: MojFaks

Guarana se spominje i kao 'super namirnica' (superfood) pa se preporučuje kod iscrpljenosti i manjka energije... foto: V.S./MojFaks


"Kofein je glavna sastavnica i zelenog i crnog čaja, a zanimljiva je činjenica da zeleni čaj znatno učinkovitije djeluje na povećanje koncentracije u odnosu na kavu ili energetsko piće. Naime, zeleni čaj potiče takozvane alfa-valove u mozgu, a upravo su to valovi koji se aktiviraju tijekom učenja ili procesiranja novih informacija. Upravo stoga je šalica zelenog čaja zapravo učinkovitiji i pametniji izbor od šalice kave kada se spremamo 'zagrijati stolicu'", napominje Jurak.


...Treba li studenima šalica kave dnevno da bi diplomirali?...


Nešto jače, ali 'prirodno'?


Uz tradicionalni izbor studenata (kavu i kofeinom bogate čajeve), u zadnje vrijeme populariziraju se i "potentniji" suplementi, biljnoga porijekla.


"Kada se poseže za 'nečim jačim', u prvom redu je to guarana, ekstrakt biljke Paullinia cupana. On sadrži čak šest puta više kofeina nego zrna kave te se često pronalazi u sastojcima na stražnjoj strani raznih energetskih pića. Niske doze guarane imaju utjecaj na pamćenje i učenje što se pripisuje kombinaciji svih sastojaka guarane. Za njom slijedi i ginseng (Panax ginseng) koji se koristi zbog njegovog pozitivnog utjecaje na fizičke sposobnosti, kognitivne performanse i opće stanje organizma", govori nam Ines.


...Isprobala sam guaranu za vrijeme rokova: Je li mi to pomoglo da prođem ispit?...


U zadnjoj kategoriji nalaze se pak takozvani "receptni lijekovi" za kojima poseže određeni postotak studenata. S obzirom da se radi o supstancama koje propisuju liječnici i koje uglavnom imaju svoju uporabu u drugim područjima, a ne u svrhu poboljšanja akademskog uspjeha, sa sobom nose i određene zdravstvene rizike.


Nešto "na recept" za bolje ocjene


Osim uporabe biljnih pripravaka u svrhu poboljšanja kognitivnih funkcija, studenti se sve češće okreću i uporabi receptnih lijekova u istu svrhu. Nosi li to sa sobom određene rizike? Postoji li opravdanje za takvu uporabu lijekova? Tzv. akademski doping označava upotrebu stimulansa za poboljšanje akademskog uspjeha povećanjem fokusa ili smanjenjem potrebe za snom, a često se s njime možemo susresti u studentskoj populaciji.


S obzirom da se među studentima proširilo i "glas" o modafinilu pa je moguće pročitati i čuti da se o učincima istoga raspituju među sobom, od velike je važnosti među budućim stručnjacima provjeriti koje su to pozitivne, a koje negativne strane konzumiranja ovakve vrste dopinga.


...Počinje sezona guarane: Otkrivamo koje 'tabletice' studenti piju prije ispitnih rokova...


Kako nam buduća farmaceutkinja pojašnjava, modafinil je psihostimulans koji promovira budno stanje te se zbog takvog učinka razvio kao lijek za narkolepsiju - kronični poremećaj spavanja karakteriziran abnormalnom potrebom za spavanjem. Osim u tu svrhu, koristi se i za liječenje drugih poremećaja spavanja poput onog povezanog s poslom u smjenama. U usporedbi s drugim stimulansima koji su se koristili za ove poremećaje, modafinil se pokazao kao siguran i efektivan lijek s minimalnim brojem nuspojava te minimalnim rizikom od razvoja ovisnosti. Zbog takvog načina djelovanja, modafinil se počeo koristiti i van naznačenih indikacija, za poboljšanje kognitivnih funkcija.


Modafinil se prvenstveno koristi u liječenju narkolepsije i drugih poremećaja spavanja...foto: Robert David Hart/Shutterstock


"Zanimljivo je da je primjena modafinila pokazala poboljšanje kognitivnih funkcija u stanjima u kojima je ona narušena (primjerice shizofrenija), ali i kod zdravih pojedinaca koji nisu bili neispavani. Upravo je potonje razlog zašto je primjena modafinila postala popularna u studentskoj populaciji", dodaje naša sugovornica.


Pojašnjava nam da se sam mehanizam djelovanja modafinila zapravo temelji na održavanju aktivnosti simpatičkog sustava pa modafinil spada u tzv. simpatomimetike. "Iako mu točan mehanizam još nije u potpunosti definiran, znamo da inhibira sinaptičke transportere za noradrenalin i dopamin. Kako su ti transporteri odgovorni za povlačenje noradrenalina i dopamina iz prostora između sinapsi natrag u sinapse, njihovom inhibicijom se zapravo povećava koncentracija noradrenalina i dopamina u prostoru između sinapsa. Također, modafinil povećava koncentraciju serotonina i glutamata, dok smanjuje koncentraciju i učinak GABA (gama-aminomaslačna kiselina) u prostoru između sinapsi. GABA je inače glavni inhibitorni neurotransmiter koji usporava kognitivnu aktivnost mozga, a tome smo svi svjedočili nakon nekoliko čaša alkohola koji aktivira GABA receptore i tako nas uspavljuje i usporava. Kumulativni učinak modafinila na kogniciju stoga je višestruk i temelji se na održavanju budnosti i takozvanog 'fight or flight' stanja organizma u kojem smo 'pod adrenalinom'", stručno nam pojašnjava Jurak.


Koje su onda loše strane?


No, kao što znamo svi koji smo ikada morali posegnuti za nekim lijekom, i ovdje postoji popis nuspojava zbog kojih biste svakako trebali razmisliti prije konzumiranja spomenutog lijeka.


...Zbog nje uče cijelu noć: Studenti u Srbiji konzumiraju lako dostupnu, ali opasnu drogu za vrijeme ispitnih rokova...


"Glavne nuspojave modafinila su kardiovaskularne prirode, no osim njih mogu se razviti i kožni osip koji može biti toliko jak da zahtijeva bolničku intervenciju, rane u ustima, poteškoće s gutanjem. Kardiovaskularne nuspojave povezane su s simpatomimetičkim djelovanjem modafinila - kao što smo rekli, modafinil imitira 'fight or flight' stanje organizma tijekom kojeg se sužavaju krvne žile i posljedično raste krvni tlak, dok srce ubrzano i snažnije kontrahira, odnosno nastoji 'ispumpati' što veću količinu oksigenirane krvi po cijelom tijelu koje je onda spremno na bijeg. Potiče se proizvodnja glukoze u jetri i razgradnja masti na periferiji, dok se bronhalno tkivo pluća širi kako bi se omogućio što veći unos kisika", govori Jurak.


Napominjemo, iako se uz modafinil ne vežu jako opasne nuspojave te je pokazan nizak rizik od razvoja ovisnosti, taj lijek je za sada moguće dobiti samo na recept za liječenje narkolepsije u ljekarnama pod nazivom Vigifinil.


Crno tržište postoji i za ovaj lijek


Usprkos tome, nekoliko klikova na internetu lako će vas dovesti do raznih internetskih stranica kojima je glavno lice asortimana upravo modafinil. Nudi se u raznim oblicima, pakiranjima i dozama, no, kao što je to uvijek stvar s takvim načinom prodaje, ti proizvodi ne podliježu strogim provjerama koje se nužno provode u svim farmaceutskim pogonima proizvodnje.


"Uz to se vežu rizici povezani s podrijetlom samih tableta, sastava tableta, mogućnosti prepakiravanja i slično. Često osobe koje naručuju iz takvih izvora ne razmišljaju o rizicima te naručuju li oni stvarno modafinil ili 'cušpajz' raznih drugih stvari. Glavna opasnost povezana s upotrebom modafinila za takve 'off label' indikacije zapravo leži u činjenici da se još uvijek premalo zna o njegovom točnom mehanizmu djelovanja, a još manje o ostalim učincima koje ima na tijelo zdravog pojedinca koji ne boluje od narkolepsije. Iako se na prvu čini kao savršen odabir, svako neovlašteno korištenje određenog lijeka za sobom nosi i posljedice, pogotovo ako dolazi s internetskih stranica", upozorava naša sugovornica.


Imaju li studenti farmacije supermozak ili i oni posežu za nečime?


U skladu sa svim znanjima kojima raspolažu, postavlja se pitanje što koriste studenti farmacije. Kako nam kaže urednica portala Recipe, među budućim farmaceutima najrašireniji je, naravno, kofein.


...Modafinil: 'tableta za bolje učenje' uopće ne djeluje?...


"Bilo da se radi o kavi ili nekom energetskom piću, kofein je neizostavna karika u preživljavanju ranojutarnih predavanja, cjelodnevnih praktikuma i beskrajnih rokova. Osim kofeina, česti su i pripravci na bazi guarane i ginsenga koji svoje mjesto nađu, osim u našoj obaveznoj literaturi, u svakodnevnoj rutini pojedinih studenata za vrijeme ispitnih rokova", zaključuje našu temu Ines.


Na svakom je studentu ponaosob odgovornost u organiziranju učenja i raspodijeli obaveza na način koji će mu maksimalno olakšati život u moru akademskih obaveza, no također je činjenica da je ponekad nemoguće položiti sve ispite bez kasnonoćnog učenja ili čak neprospavane noći. U ovim okolnostima velika je vjerojatnost da ćete posegnuti za suplementima koji će vam pomoći da ostanete koncentrirani i budni, no i ovaj je izbor potrebno donijeti odgovorno i informirano. Izbjegavajte "crno tržište" i uvijek se raspitajte što je za vas najbolje, po mogućnosti među stručnjacima.

Još vijesti