V.K. u Akademska četvrt

Nikad veća navala na ovaj faks: Brucošima nude novac i smještaj, ali samo ako upišu studij sljedeće godine

Nude vam osiguran 'upad' na faks, besplatni smještaj i još 10 tisuća u gotovini, ali da se upišete tek sljedeće godine. Biste li pristali?

23. srpnja 2021 14:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

U američkom obrazovnom sustavu za pojedine fakultete maturanti konkuriraju po dvije godine prije samih upisa (ili slušaju kolegije preddiplomskih studija još za vrijeme srednje škole), a slična se situacija ove godine odvija i u Velikoj Britaniji, ali samo na jednom studiju: medicine.


>>>Tek pokrenut, a već jedan od najtraženijih studija u Hrvatskoj: Mjesta samo 30, a prijavilo se skoro 600 maturanata<<<


Studentima koji žele studirati medicinu na Sveučilištu u Exeteru nudi se besplatan smještaj i 10 tisuća funti gotovine ako su spremni odgoditi svoj studij na godinu dana.


Nikad veća navala na ovaj studij


Rekordan broj studenata prijavio se za studij medicine ove jeseni, što je porast od više od 20% u odnosu na prošlu godinu, piše BBC. Sveučilište u Exeteru ponudilo je izvanredne povlastice studentima koji su ove godine planirali upisati medicinu, no samo ako studiranje odgode do 2022. godine.


Od povlastica, garantirali bi im mjesto na studijima sljedeće godine, osigurali besplatan smještaj za prvu godinu i novčanu štednju od 10 tisuća britanskih funti "da bi potrošili na pripremu" krajem listopada 2021. godine.

Inače, smještaj u sveučilišnoj zgradi Rowancroft obično bi koštao 6 574 funte za sobu s vlastitom kupaonicom ili 7 616 funti za studio apartman.


>>>Nova hit nagrada: Studenti koji se cijepe mogli bi dobiti još jedan ispitni rok<<<


U pismu studentima pišu kako sveučilište razumije da bi to značilo "velike promjene" u njihovim planovima, ali njihovo bi mjesto sljedeće godine bilo sigurno, pod uvjetom da dobiju ocjene navedene u njihovoj ponudi. Studij medicine, kao i broj upisnih mjesta na Medicinskom fakultetu, određuje i nadgleda engleska vlada.

Profesor Mark Goodwin, zamjenik Exeterovog prorektora, rekao je da je zabilježen značajan porast studenata koji su sveučilištu dali prednost kao svoj prvi izbor za medicinu. "Ovo je za nas bez presedana, ove se godine dogodilo nešto što je natjeralo studente da u velikom udjelu biraju baš nas. Više učenika nas ove godine drži svojim čvrstim prvim izborom", komentirao je za BBC.


Budući da brojeve primljenih na studij medicine regulira vlada, sveučilište traži od kandidata koji imaju čvrstu ponudu od fakulteta za studiranje ove godine, da do 30. srpnja odluče hoće li odgoditi za 2022. godinu. "Želimo pružiti zaista visokokvalitetno studentsko iskustvo i pružiti one sigurne NHS-ove (Nacionalna zdravstvena služba) položaje kako bismo mogli osposobiti broj liječnika za koje vlada traži da ih osposobljavamo", komentirao je Goodwin.


Zašto traže odgodu od studenata?


Naime, britanska vlada regulira broj upisnih mjesta dijelom zbog velike subvencije potrebne iz javnog financiranja kako bi podmirili troškove koji su oko vrtoglavih 180 tisuća funti po medicinskoj diplomi.  Uz to, studenti koji studiraju medicinu u Britaniji moraju proći dio NHS-ovog programa i obuku u svoje posljednje tri godine studija, stoga su sveučilišta dobila točan broj mjesta za studente od kojih se ne može odstupati.


Doktorica Katie Petty-Saphon iz Vijeća medicinskih škola kaže da je porast prijava ove godine otežao sveučilištima prosudbu pravog broja ponuda. Ukratko, u Velikoj Britaniji, nakon što maturanti prijave željeni fakultet, ne dobivaju rang-liste na kojima piše jesu li studenti "upali" na željene fakultete ili ne, već dobivaju ponudu od strane fakulteta, koji im očito, nudi mjesto u svojim redovima.


"U prošlosti bi najbolji kandidati mogli dobili četiri ponude što bi značilo da će odbiti - i tako osloboditi - mjesta na tri medicinska fakulteta. To se nije dogodilo ove godine, pa se tako promijenila 'stopa konverzije' ponuda na čvrsto prihvaćena mjesta (prvi izbori), što znači da su neki medicinski fakulteti prihvatili više nego što su očekivali", komentirala je Petty-Saphon i nadodala kako ove godine ima isti broj kao i obično, oko 7.500 mjesta.


>>>Tko je kriv za debakl na prijemnom za Medicinu? S faksa tvrde: 'Učenici zadnje 2 godine uče u vrlo teškim uvjetima'<<<


Međutim, sveučilišta također smještaju studente koji su morali odgoditi svoje upise nakon kaosa prošlogodišnjeg njihovih standardiziranih ispita gdje su maturanti rasturili svoje ispite i dobili izvrsne ocjene. "Vlada je financirala 450 dodatnih mjesta za kandidate koji su morali odgoditi prošle godine - i tako takvi kandidati ne zauzimaju mjesta namijenjena 2021. kandidatu", rekla je dr. Petty-Saphon.


Nije jasno bi li vlada imala na raspolaganju dodatni novac za dodatna mjesta sljedeće godine, što bi moglo značiti da se studenti koji se prijavljuju u Exeter, natječu za manje mjesta zbog broja studenata koji bi ove godine prolongirali svoje upise. Drugim riječima, ako Vlada ne osigura novac za subvencioniranje dodatnih mjesta za studente koji odluče prolongirati svoje upise na zahtjev Sveučilišta, tada će se maturanti sljedeće godine suočiti s manjim brojem mjesta na ovom studiju.


Iako je Exeter studentima iznio ovu ponduu, drugi će se medicinski fakulteti boriti sa sličnim problemima, iako u manjem obimu.


izvor: BBC.com

Još vijesti