V.K. u Akademska četvrt

Tko je kriv za debakl na prijemnom za Medicinu? S faksa tvrde: 'Učenici zadnje 2 godine uče u vrlo teškim uvjetima'

'Najbolji pokazatelj da je test bilo moguće položiti ako si se pripremao je taj što su prijemni ispit položili učenici koje su svoje školovanje završili u područjima koja su osim pandemije, bila pogođena i razornim potresom - učenici iz Petrinje i Gline...'

13. srpnja 2021 17:53
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Vikend iza nas maturantima koji su planirali upisati medicinu u Zagrebu obilježili su stres i neizvjesnost, a nemalom broju njih i razočaranje. Kako je moguće čuti među maturantima, ispit je bio težak i kompleksan, a u prilog tome govore i brojke koje svjedoče o slaboj prolaznosti maturanata. Ubrzo nakon toga, stižu rezultati prijemnog ispita sa Medicinskog fakulteta u Tuzli, jednako poražavajući.


>>>Online nastava stiže na naplatu? Samo 17 studenata prošlo prijemni na ovom fakultetu u susjedstvu<<<


Postavlja se pitanje uzroka slabe prolaznosti, a neki već odgovor traže u online nastavi i izmijenjenim uvjetima učenja kojima svjedočimo od pojave pandemije.


Slijedom nezadovoljstva mladih, ali i brojki koje zbilja nisu ohrabrujuće, kontaktirali smo dvije ključne institucije - AZVO i Medicinski fakultet u Zagrebu - kako bismo dobili što realniju sliku vikend-događanja, ali i rezultata koji su uslijedili.


631 maturant zagrebačku Medicinu prijavio kao prvi prioritet


Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje javili su nam kako su brojke nešto drugačije od onih koje su prenosili naši mediji, uz napomenu da će se konačne pak razlikovati od aktualnih.


"Prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava prijave na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj trenutno bilježimo 631 prijavu prvog prioriteta za sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naglašavamo kako nije riječ o konačnim podacima, s obzirom na to da kandidati mogu mijenjati svoje prioritete do objave konačnih rang-listi", poručili su iz Agencije.


Konačne liste rangova i prioriteta mogu se mijenjati završno s 21. srpnja u 13:59, a već sutra izlaze prijevremeni rezultati državne mature.


Na prijemni izašlo 967 maturanata


>>>Brutalno predobre ocjene? Ovogodišnji maturanti briljirali: Svaki drugi se može pohvaliti peticom<<<


S obzirom na to da se oko ovog prijamnog ispita podiglo dosta prašine, kontaktirali smo i profesoricu Jasnu Lovrić, koordinatoricu prijemnog ispita na Medicinskom fakultetu kako bi nam ponudila komentar. Lovrić poručuje da se broj maturanata koji su pristupili ispitu i koji su ispunili dokumentaciju u sustavu razlikuje. "Na prijemni ispit je pristupilo 967 pristupnika iako je u sustavu dokumentaciju upotpunilo 1015 pristupnika", pojasnila nam je stvaran broj pristupnika. Među ovim maturnatima, zadovoljilo je njih manje od 300.


Profesorica nam je nadalje detaljnije objasnila kako funkcionira polaganje prijemnog ispita. "Kandidati koji žele upisati MF u Zagrebu moraju na prijemnom ispitu zadovoljiti dva praga. Prvi je prag po predmetima koji iznosi 40% odnosno 16 zadataka od 40, a drugi prag je ukupni prag testa od 330 bodova, tj. 55% od ukupnog broja bodova 600. Medicinski fakultet već dugi niz godina ima oba kriterija kao uvjet za prolaz na ispitu. Svi predmeti (biologija, fizika, kemija) su jednako važni pa pristupnici zato moraju minimalno zadovoljiti prag po svakom predmetu. Za uspješno studiranje na Medicinskom fakultetu na svakom ispitu se mora zadovoljiti minimalno 55% testa", pojašnjava nam detaljnije proces ocjenjivanja.


274 pristupnika je prošlo oba praga, 26 studenata još ima šansu najesen


Kako nam govori, posebno valja istaknuti da je prvih sto pristupnika koji su pisali test provjere znanja riješilo iz svih predmeta većinu zadataka iz čega proizlazi da za kandidate koji su se spremali za ispit nije bilo problema u rješavanju testa. "Oba praga su prešla 274 pristupnika", kaže nam.


"Pitanja na prijemnom ispitu su pažljivo odabrana i ona su dio banke pitanja koja se redoviti obnavlja i kontrolira. Test je dobro strukturiran i pokriva gradivo koje je bitno za uspješno studiranje na prvoj godini medicine", komentira na naš upit o tome kako su se maturanti požalili na težinu samog ispita.


Položili učenici iz Petrinje i Gline, znači - moglo se


Također, upitali smo je li ovaj ispit po ičemu "odskakao" od prijašnjih ispita koje su rješavali stariji pristupnici te jesu li teme ili materija bili izmijenjeni.


"Težina ovogodišnjeg testa se nije razlikovala od težine prošlogodišnjeg testa. Najbolji pokazatelj da je test bilo moguće položiti ako si se pripremao je taj što su prijemni ispit položili učenici koje su svoje školovanje završili u područjima koja su osim pandemije, bila pogođena i razornim potresom - učenici iz Petrinje i Gline. Prijemni ispit su položili osim učenika iz Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka i učenici iz Pakraca, Bjelovara, Vrgorca, Zadra, Nove Gradiške, Makarske, Čakovca, Krapine, Varaždina, Dubrovnika, Labina, Đakova, Šibenika, Karlovca, Pule kao i 35 pristupnika koji su prošle godine bili na prijemnom ispitu i nažalost ga tada nisu uspjeli položiti", poručuje nam profesorica.


Učenje u teškim uvjetima dovelo do loših rezultata?


S obzirom na cijelu situaciju, upitali smo profesoricu za njeno mišljenje zašto je prolaznost pristupnika bila niska. Odgovara da su izmijenjeni uvjeti obrazovanja vjerojatno tome doprinijeli.


>>>[UPISI 2021] Vodič za prijemne: Kako upasti na Medicinu? Riješite barem 16 zadataka u 3 sata i učite iz ovih udžbenika<<<


"Sigurna sam da je razlog što veći broj učenika nije uspio položiti ispit, taj što su gotovo dvije godine učili u zaista teškim uvjetima. Najveći broj učenika nije tijekom posljednje dvije godine pisao ispite u učionici pa su se odvikli od takvog načina provjere znanja. Iznimno je teško zadržati koncentraciju tri sata koliko traje prijemni ispit na Medicini. Jedan od razloga neuspjeha na prijemnom ispitu je moguće taj što se kalendar ispita Državne mature pomakao pa je učenicima ostalo manje vremena za ponavljanje gradiva kojem se testira na prijemnom ispitu", smatra profesorica.


Za kraj poručuje kako treba pričekati 21. srpnja kada izlaze konačni rezultati ispita državne mature, kada će se onda znati koliko će sadašnjih maturanata postati novi brucoši Medicinskog fakulteta te koliko će se mjesta popuniti na prijemnom ispitu koji će se održati u jesenskome roku, 7. rujna 2021.

Još vijesti