V.K. u Akademska četvrt

Gradonačelnik ovog grada svoju plaću daje studentima: 'Ovo je jedinstveno u Hrvatskoj...'

Da, i ovakve stvari su moguće u Hrvatskoj!

26. Siječnja 2022 13:07
Gospić, stidendije, plaća, gradonačenik

Gospić, stidendije, plaća, gradonačenik Foto: Screenshot

Mala mjesta i gradovi diljem Hrvatske bore se s kroničnim nedostatkom mladih, obrazovanih ljudi. Jednom kad mladi upišu fakultete, većinom i ostaju u mjestima u kojima su studirali, jer uglavnom nemaju perspektivu što se zaposlenja u rodnome gradu tiče. No, ulaganje u znanje i izobrazbu mladih ljudi zasigurno se dugoročno isplati – posebice mjestima u koja bi se mladi htjeli vratiti.


>>>Još jedna stipendija je tu, ovaj put iz džepa gradonačelnika: Pogledaj uvjete!<<<


Karlo Starčević gradonačelnik je Grada Gospića koji je nedavno potpisao ugovor o stipendiranju s devet studenata iz Grada Gospića. Kako objavljuju na službenim stranicama Grada Gospića, gradonačelnik stipendije dodjeljuje u "svrhu podizanja znanja i sposobnosti građana svog područja, a s tim i zadovoljavanja potreba na obrazovanju stručnjaka, te kao poticaj za daljnje školovanje onim studentima koji su ostvarili visoke rezultate".


Odriče se plaće - njome stipendira mlade


Stipendije za devetoro studenata osiguravanju se iz plaće gradonačelnika, a visina stipendija se razlikuje - od 600 pa do 1300 kuna, određeno visinom ostvarenog mjesta na konačnoj listi prvenstva.


Drugim riječima, najvišu stipendiju dobivaju oni s najboljim uspjehom, a lista prvenstva radi se po nekoliko kriterija: uspjeh studenta u prethodnoj godini, godina studija, sudjelovanje i plasman na natjecanjima prethodne studijske godine, objavljeni radovi i osvojene nagrade, socio-ekonomski status studenta te deficitarna zanimanja.  


>>>Lažima se 'dokopala' prestižne stipendije: Na faksu ubrzo otkrili da nije siromašna ni zlostavljana<<<


Studenti koji su ove godine dobili stipendije su: Blaženka Maras, Vesna Šikić, Dorian Stilinović, Ivan Bunčić, Marija Vidmar, Nikola Ratković, Nikolina Kulaš, Jelena Mataija i Matea Đapić.


Stipendiraju studente deficitarnih zanimanja


"Ovo je jedinstveno u Republici Hrvatskoj da gradonačelnik iz svojih primanja stipendira studente. Imamo devet stipendista i nadam se da će ovo polučiti uspjeh jer financiramo deficitarna zanimanja i dakako, napredne studente koji su koji su klasa za sebe. Pomažemo im u određenom trenutku da nađu sebe, to jest da naprave uspjeh, da naprave veliki iskorak koji će biti na dobrobit naše zajednice Grada Gospića, Like i Ličko-senjske županije", kazao je gradonačelnik Karlo Starčević.


>>>Dvije godine se pretvarala da je vlastita kćer: Upisala fakultet, dobila stipendiju, položila vozački...<<<


"Ovo nam definitivno znači puno jer u studentskom životu imamo pomoć svojih roditelja, a i nije lako raditi i studirati u isto vrijeme, tako da je svaka pomoć dobrodošla", kazao je student Nikola Ratković, koji napominje kako želi odraditi praksu i prve poslove u mjestu studiranja, ali da mu je krajnji plan vratiti se u Gospić.


Vesna Šikić, studentica kulturne i prirodne baštine u turizmu također je dobitnica ove stipendije. "Puno nam ovo znači za daljnje studiranje. Ovo je i nada za naše daljnje školovanje. Planiram se vratiti u Gospić i vidim se u Turističkoj zajednici Grada Gospića", završava.