V.K. u Nakon predavanja

Veliki povratak 'glupih' telefona! 17-godišnjakinja zadovoljna svojom 'ciglom': 'Više je prednosti'

Od legendarne Nokie 3310 pa sve do zadnjih verzija pametnih telefona, tehnologija nam se upliće u život i preuzima sve više našeg vremena. No, novi trendovi svjedoče o povratku 'dumbphones' u živote mladih.

28. ožujka 2022 13:15
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

17-godišnja Robin West izdvaja se među vršnjacima jer nema pametni telefon. Umjesto da po cijele pregledava sadržaj na društvenim mrežama, kao većina njene generacije, koristi takozvani "dumbphone", mobitel ograničenih značajki u usporedbi s današnjim najnovijim modelima pametnih telefona.


Tako, na primjer, koristi samo opciju uspostave poziva te primanja i slanja SMS-a. Uz to, "moderniji" dumbphone može imati opciju slušanja radija, tek rijetki imaju mogućnost fotografiranja, dok nijedan nema opciju povezivanja na internet.


>>>Postaju li studenti gluplji zbog mobitela i tableta? 'Hiperpovezani mozak je plitak i ovisan o internetu'<<<


Ovakvi mobiteli bili su zadnji krik kako mode tako i tehnološkog napretka krajem 1990-ih, pa tijekom ranih 2000-ih.


Mobiteli 'cigle' su opet in


Robin je odbacila svoj smartphone još prije 2 godine. Kako piše BBC, tražila je zamjenske dijelove za mobitel u dućanu s rabljenim stvarima, kada ju je privukla niska cijena "mobitela-cigle".


Njen trenutni mobitel marke MobiWire koštao ju je samo 8 funti (malo više od 72 kune). S obzirom na to da mobitel-cigla nema mogućnost spajanja na internet, Robin kaže da je njen mjesečni račun iznimno povoljan.


"Nisam primijetila sve dok nisam ciglu telefon koliko je zapravo smartphone preuzeo moj život", kaže Robin. "Imala sam mnogo aplikacija za društvene mreže na njemu i nisam obavljala posao jer sam bila stalno na mobitelu", pojašnjava.


Mlada Londončanka dodaje kako misli da više nikad u životu neće kupiti smartphone. "Zadovoljna sam svojom ciglom, mislim da me ona ne ograničava. Definitivno sam proaktivnija nego dok sam koristila smartphone", tvrdi.


Robin je samo jedna od mnogih mladih koji vlastitim odlukama odbacuje pametne telefone. Naime, između 2018. i 2021. godine, Google pretraga pojma "dumbphones" porasla je za gotovo 89 posto , prema izvješću softverske kompanije SEMrush.


>>>Novi zakon protiv golotinje na mobitelima: Slanje fotografija 'one stvari' kažnjavat će se zatvorom<<<


Iako nije moguće doći do točnog broja prodanih dumbphonea, jedno izvješće kaže da je globalna kupnja ovakvih mobitela prošle godine trebala dosegnuti čak milijardu jedinica u odnosu na 400 milijuna jedinicica 2019. godine. Kako piše BBC, to se uspoređuje s prodajom od 1,4 milijarde pametnih telefona u cijelom svijetu prošle godine, nakon pada od čak 12,5 posto iz 2020. godine.


Jedna od 10 osoba koristi "glupi telefon"


U međuvremenu, računovodstvena grupa Deloitte objavila je studiju 2021. godine u kojoj stoji kako jedan od 10 korisnika mobilnih telefona u Ujedinjenom kraljevstvu ima "dumbphone".


Moda je iznimno fluidna, pa kako posljednji trendovi definiraju, nostalgična moda s početka ovog tisućljeća koja se puno pokazuje upravo na društvenim mrežama poput TikToka uvelike je pridonijela "oživljavanju" dumbphonea, pojašnjava Ernest Doku, stručnjak za mobilne uređaje na stranici za usporedbu cijena Uswitch.com. "Mnogi od nas su imali dumbphone kao svoj prvi telefon, pa je prirodno da osjećano nostalgiju prema ovakvim stvarima", kaže Ernest.


>>>Brucoš od mame dobio 12 tisuća kuna jer je 6 godina izbjegavao društvene mreže<<<


Osim spomenutog, Doku spominje i da je ponovnim lansiranjem Nokie 3310 iz 2017. godine koji je jedan od "klasika", najprodavanijih mobitela svih vremena, zaista potaknut preporod ove vrste mobitela.


"Nokia je ponudila 3310 kao pristupačnu alternativu svijetu punom mobitela visokih specifikacija", pojašnjava, a dodaje da, iako je istina da dumbphoni ne mogu konkurirati novim modelima mobilnih telefona današnjice posebice u pogledu performansi ili funkcionalnosti, velika prednost dumbphona je upravo izdržljivost i trajanje baterije.

Prije pet godina, Przemek Olejniczak, psiholog, zamijenio je svoj pametni telefon legendarnom Nokiom 3310 zbog dugotrajnosti baterije, no međutim, ubrzo je uvidio i još nekoliko prednosti svoje promjene. "Prije sam uvijek bio privezan uz telefon, provjeravao sve i svašta, pregledavao Facebook ili vijesti ili neke druge stvari koje nisam nužno morao znati", kaže. "Sada imam više vremena za svoju obitelj i sebe. Velika je prednost to što nisam ovisan o lajkanju, dijeljenju, komentiranju ili opisivanju svog života drugim ljudima. Sada imam više privatnosti", pojašnjava.


Ključni kupci su osobe od 25 do 35 godina


Nadalje, Olejniczak koji živi u poljskom gradu Lodzu, priznaje da je u početku ova promjena bila izazovna. "Prije sam sve provjeravao, poput rasporeda vožnje buseva ili jelovnika u restoranima, posebice na putovanju", komentirao je. S obzirom na to da više nema opcije korištenja ili spajanje na Internet, svoj plan putovanja mora napraviti tanije, kod kuće. "Naviknuo sam se", piše BBC.


Cigle mobiteli su opet u modi / Foto: shutterstock by Peter Gudella


Jedan od proizvođača "glupih" telefona, njujorška tvrtka Light Phone, proizvodi nešto pametniji mobitel od standarda jer njihovi uređaju dopuštaju korisnicima slušanje glazbe i podcasta te povezivanje preko Bluetootha sa slušalicama. Ipak, tvrtka obećava da "njihovi telefoni nikada neće imati društvene mreže, klikbait naslove, e-mail, internetski preglednik ili bilo koji drugi izvor tjeskobe."


Prodaja porasla za 150 posto


Njihova kompanija tvrdi kako je u 2021. godini zabilježila najjaču godinu po pitanju financijskih rezultata, s prodajom većom za 150 posto, u usporedbi s 2020. godinom, čak i bez obzira na to da su njihovi "glupi" telefoni skuplji: cijene počinju od 99 dolara.


Kaiwei Tang, suosnivač Light Phonea kaže da je uređaj u početku stvoren kao sekundarni telefon za ljude koji žele odmoriti od svog pametnog telefona, primjerice tijekom, ali sada da ga čak polovina kupaca koristi kao primarni uređaj. 

 
"Kada bi vanzemaljci došli na Zemlju, mislili bi da su nam mobilni telefoni superiorna vrsta koja kontrolira ljude", priča Tang. "I neće stati, samo će biti gore. Potrošači shvaćaju da nešto nije u redu, a mi im želimo ponudi alternativu", kaže i nadodaje da je iznenađujuća informacija kako su njihovi glavni kupci u dobi između 25 i 35 godina, iako se očekivalo da će kupci biti puno stariji.


>>>Mladi Sarajlija dao otkaz u BMW-u i Apple-u da bi živio u kombiju i pauzirao od tehnologije: 'Mislili su da sam skrenuo s pameti'<<<


Stručnjakinja za tehnologiju, profesorica Sandra Watcher koja je i viša znanstvena suradnica za umjetnu inteligenciju na Sveučilištu Oxford kaže kako je razumljivo da neki traže jednostavnije mobilne telefone.


"Može se razumno reći da je danas sposobnost pametnog telefona za povezivanje poziva i slanje poruka gotovo pa sporedna značajka", objašnjava znanstvenica. "Vaš pametni telefon je vaš centar za zabavu, vaš generator vijesti, navigacijski sustav, dnevnik, rječnik i novčanik", kaže Watcher.


Uz to, Watcher napominje kako pametni telefoni žele "privući pažnju obavijestima, ažuriranjima, najnovijim vijestima i na taj nam način neprestano ometaju dan. Ovo vas može držati na rubu, a može čak biti i uznemirujuće, može biti neodoljiv".


"Ima smisla da neki od nas sada traže jednostavnije tehnologije i misle da bi dumbphonei mogli ponuditi povratak u jednostavnija vremena. Mogli bi ostaviti više vremena da se više koncentriramo na jedan zadatak i da se s njime bavimo s više svrhe. Studije su pokazale da prevelik izbor čak može prouzročiti nesreću i uznemirenost", pojašnjava profesorica.


Ipak, mlada Robin kaže kako svojim izborom mobitela zbunjuje svoje vršnjake. "Svi misle da je to samo privremena stvar. Oni kažu: 'Pa kad ćeš dobiti pametni telefon? Hoćeš li ga dobiti ovaj tjedan?", pojašnjava za kraj.


izvor: bbc.com

Još vijesti