L.B. u Nakon predavanja

Studentica zapitala gradonačelnika: 'Je li normalno da muškarci maltretiraju djevojke u autobusima?'

Je li masturbiranje u autobusu u Genovi legalno? Nesvakidašnje je i provokativno pitanje koje je pomoću formulirala Benedetta Castellaro, 23-godišnja djevojka iz Genove koja trenutno studira na Sveučilištu u Bologni.

17. prosinca 2021 11:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Motiv za pokretanje ove ankete i peticije je nelagodna situacija koja se dogodila njenoj prijateljici Kimberly, 30. ožujka ove godine, u autobusu kompanije ATM koji je vozio centrom grada.


Djevojku je oko 9 sati ujutro, u javnom prijevozu maltretirao muškarac, spustivši hlače ispred nje. Obnažio je svoje intimne dijelove te se na kraju počeo samozadovoljavati pred šokiranom djevojkom. Uznemirena, Kimberly je izašla iz autobusa, zatražila pomoć od nekoliko vozača autobusa koji nisu ništa poduzeli. Ubrzo se udaljila od autobusa, u panici jer ju je zlostavljač počeo pratiti, piše genoveška la Repubblica.


>>>ZET-ovi kontrolori otkrili: 'Najviše problema rade učenici i studenti – ne nose maske, a još su i drski...'<<<


Namjeravala je doći u policijsku postaju i podnijeti prijavu. Stigavši na odredište, karabinjerka koja je prikupila pritužbu rekla joj je: "Ah, jadna", uz komentar da bi joj rado dala kompliment jer je "stvarno prelijepa djevojka". Sve je to Kimberly napisala u Whatsapp poruci koju je poslala svojoj najboljoj prijateljici, "još uvijek drhtureći od šoka."


"Nikad se nisam osjećala toliko razočarano u svoju zemlju i svoj grad", komentirala je Benedetta u objavi nakon što je ispričala ovu nelagodnu priču.


Njenu su objavu podijelile stotine ljudi u samo nekoliko sati, a javile su se i desetine drugih djevojaka koje su pretrpjele istu vrstu uznemiravanja. Iz tog razloga, 23-godišnjakinja se odlučila na sljedeći korak. "Nakon objava dobila sam lavinu svjedočanstava", napisala je na svojim profilima na društvenim mrežama, "o epizodama sličnima onoj koju sam opisala."


>>>Nije imala kartu, ali se ipak 'izvukla' bez kazne – evo što je pokazala i rekla odlučnom ZET-ovcu<<<


U svojim je objavama označila i gradonačelnika Genove, Marca Buccija i predsjedniku regije Ligurija, Giovannija Totija, osuđujući ovakvo ponašanje te apelirajući da se u budućnosti nešto poduzme kako bi se počinitelji ovakvih gnjusnih radnji kaznili i sankcionirali.


Je li samozadovoljavanje u autobusu legalno?


"Iz logističkih razloga sam odlučila prikupiti odgovore putem Google obrasca, kako bi se mogli koristiti i za kampanje podizanja svijesti koje će se provoditi u budućnosti. Trenutno je svaka riječ važna", objašnjava Benedetta.


Njeno pitanje na koje se odgovara putem Google ankete glasilo je: "Je li masturbiranje u autobusu u Genovi legalno?" Pokrenula je i peticiju koju je do današnjeg dana potpisalo više od 12 tisuća osoba.


U ovome se gradu stvari ipak mijenjaju nabolje! Kampanja protiv nasilja na autobusima javnog prijevoza. Foto: screenshot via Facebook@Benedetta Castellari


Priča je odmah naišla na podršku udruženja "Liguria Rainbow" što ponovo pokazuje kako "aktivizam usmjeren ka ljudskim pravima često popunjava rupe i nedostatke javne uprave i nadležnih organa". Ovoj inicijativi pridružilo se i vodstvo Centra za prevenciju nasilja iz Via Cairoli te centar za borbu protiv nasilja Mascherona koji se zauzeo za Benedettu, ali i sve žene koje doživljavaju nasilje.


Reagirali i političari


"Ono što se jučer ujutro dogodilo djevojci u autobusu u Genovi neugodnost je neviđene težine. Neprihvatljivo maltretiranje mlade žene od strane muškarca, te ranodušnost prisutnih. Nitko od odoba koje je zamolila za pomoć nije intervenirao što cijelu epizodu čini još nepodnošljivijom", komentirali su predsjednik regije Ligurija Giovanni Totti i gradonačelnik Genove Marco Bucci.
"Previše puta su žene prisiljene opravdavati svoju odabir odjeće, ili jednostavno svoju ljepotu, kao da je počinitelj uznemiravanja i nasilja morao reagirati na neizbježan način i kao da djevojke nisu bile dovoljno razborite", kažu Toti i Bucci.


Smatraju da je za rješenje ovog problema potrebna korjenita promjena mentaliteta i šira svijest javnosti o svim vrstama nasilja nad ženama koje je učestalije od pojave pandemije koronavirusa.


Dodaju da je Kimberly postupila vrlo hrabro jer se nasilje ne prijavljuje uvijek i jer je za to potrebna hrabrost. Štoviše, njena osuda i dijeljenje priče sa širom javnosti rezultirala je prisjećanjima na druge, slične situacije u kojima su se našle njene sugrađanke. "Međutim, radi se o pitanju na kojemu se unutar gradske autoprijevozničke kompanije", dodaje gradonačelnik Bucci, "pažljivo radi već neko vrijeme, kroz upoznavanje zaposlenika s protokolima o uznemiravanju i nasilju na radnom mjestu te poduke o kriznoj komunikaciji."


>>>Nakon izlaska proživjela dramu zvanu ZET noćna linija: 'Miris mokraće pomiješan s mirisom alkohola, prilaze mi 2 dečka...'<<<


Zaključuju da se ne mogu opustiti što se ovog problema tiče, a priča o Kimberly to i dokazuje. "I dalje ćemo pratiti, kako u javnom prijevozu, tako i na svim radnim mjestima, one koji počine takva nedjela, omogućiti ženama da prijave sva kaznena djela te da što prije dođe do društvene i kulturne promjene", obećali su Totti i Bucci.


Na svom Facebook profilu Benedetta i dalje izvještava prijatelje i pratitelje da se po ovome pitanju ipak aktivno radi u Genovi. Nakon njene incijative i rasprave koju je pokrenula u javnome prostoru, gradski su autobusi oblijepljeni plakatima koji osvještavaju o problemu nasilja nad ženama te se organiziraju tribine i događanja kojima se među sugrađanima širi svijest o ovom problemu.


izvor: genova.repubblica.it

Još vijesti