L.B. u Vijesti

Besplatno u domu tijekom ljeta? Provjerite imate li pravo na besplatnu sobu do jeseni

Činjenica je da s dolaskom ljetnih mjeseci i završetkom rokova, ne idu svi studenti kućama.

14. srpnja 2022 09:48
izlaz iz paviljona

izlaz iz paviljona Foto: provatna arhiva, M.B., objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Neki od njih ipak će ostati u mjestu studiranja, što zbog posla, što zbog drugih obaveza, a za to im je od velike pomoći mogućnost subvencioniranog stanovanja i prehrane.

vezano dvoriste, klupice, krugovi, sava Akademska četvrt Ljetni smještaj za studente u Zagrebu ipak neće poskupjeti: Cijena ostaje jednaka kao i prošle godine

Kao što će riječki studenti cijeloga ljeta moći blagovati u studentskom restoranu Indeks, tako svi zagrebački studenti koji i tijekom ljeta planiraju koristiti studentski smještaj, isti mogu zatražiti u Studentskom naselju "Stjepan Radić", po cijeni od 900 kuna.

No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovog ljeta izlazi u susret jednoj skupini studenata kojoj će omogućiti smještaj u domu tijekom ljeta – potpuno besplatno.

Naime, iz MZO-a stiže odluka o besplatnom stanovanju u domovima za studente koji dolaze iz županija pogođenih potresom, tijekom kojega im je razoren obiteljski dom.

vezano Zadarski studenti na udaru Vijesti Dva šoka: Prvo im podigli cijenu skoro za duplo, na kraju ukinuli ljetni smještaj, sada nemaju kuda

Iako smještaj u potpunosti financiraju tijekom akademske godine, ovo će se produljiti i na ljetne mjesece pa će studenti iz triju županija najsnažnije pogođenih potresom i ljeto moći provesti u domu – potpuno besplatno, od 16. srpnja pa sve do 31. kolovoza.

"U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom, Ministarstvo znanosti i obrazovanja će u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim domovima studenata kojima je u akademskoj godini 2021./2022. u natječajnom postupku ili na temelju posebnih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima, a koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i koji mogu studentskome centru dokazati da su im nekretnine na adresi njihova prebivališta oštećene u potresu označene kategorijom N1, N2 — Neuporabljivo", stoji u odluci Ministarstva koju potpisuje ministar Radovan Fuchs.

vezano Gabriela Cindrić Nakon predavanja Potresna ispovijest hrabre, mlade djevojke godinu dana nakon razornog potresa: 'Vratila sam se jača nego prije...'

Više informacija potražite ovdje.

Još vijesti