MojFaks u Vijesti

Ako studirate na ovim fakultetima, imate šanse za 600 eura mjesečne stipendije: Je li i vaš studij na listi?

Osim pravilnika o dodjeli STEM stipendija, broju i vrijednosti istih, napokon je objavljen i popis studija čiji se studenti mogu nadati ovoj vrijednoj stipendiji.

11. listopada 2022 12:22
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je natječaj za dodjelu stipendija za studente koji studiraju u STEM područjima znanosti. Kao što je već poznato, ove godine Ministarstvo će dodijeliti samo 1144 STEM stipendije, dok su prošle godine dodjeljivali 3400 stipendija.

600 i 300 eura mjesečno

No, dobra je vijest da će ove godine stipendija iznositi 4.520,70 kuna mjesečno, odnosno 600 eura, za studente koji su upisali STEM nastavničke smjerove i 2.260,35 kuna mjesečno, odnosno 300 eura, za studente ostalih STEM programa.

Stipendije će se dodjeljivati na temelju provedenog Javnog poziva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti u kojem se propisuje način dokazivanja uvjeta te sadrži popis STEM nastavničkih studijskih programa, a prijave su moguće do 25. listopada.

vezano Stipendija koja vam svakog mjeseca nosi lijepu svotu na račun... Akademska četvrt Ove godine puno manje STEM stipendija, ali nose i do 600 eura mjesečno!

Kao što smo već pisali, državne stipendije za STEM nastavničke studijske programe dodjeljuju se izravno prijavljenim studentima, a koji ostvaruju pravo na dodjelu u skladu s uvjetima iz Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti.

Preostali broj državnih stipendija dodjeljuje se prema razini i godini studija u postotku: za prvu godinu preddiplomskog i integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 30 %, za više godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija 10 %, zatim za više godine preddiplomskog studija 40 %, studentima prve godine diplomskog studija 10 % i studentima druge godine diplomskog studija 10 %.

Evo tko konkurira ove godine

STEM područja znanosti su studijski programi u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijski programi kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti, informatologije i informacijskih tehnologija.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojoj internetskoj stranici Izvadak studijskih programa u STEM područjima znanosti u kojemu su navedeni su svi studijski programi visokih učilišta čiji studenti mogu ostvariti pravo na STEM stipendiju.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Već 14 godina najveće domaće sveučilište ne povećava kvote za STEM studije

Oni, među inima, uključuju smjerove kao što su matematika, kemija, informatika, elektrotehnika, građevinarstvo, biologija, medicina i dr.

Popis svih smjerova se može preuzeti na mrežnim stranicama Ministarstva.

Još vijesti