L.B. u Vijesti

Opa! Mali hrvatski grad od ove godine stipendira i mlade koji studiraju u EU, Velikoj Britaniji i SAD-u

Ove godine, Makarska uz dosadašnje četiri kategorije, nudi stipendiju u još jednoj.

11. studenog 2022 12:00
Djevojka s eurima u rukama.

Djevojka s eurima u rukama. Foto: frantic00 via Shutterstock

U gradu Makarska na snagu je stupio novi Pravilnik o dodjeli studentskih stipendija, na temelju kojeg su objavili i natječaj za 34 studentske stipendije i to u 5 kategorija.

Uz dosadašnje 4, ove godine uveli su i novu kategoriju od posebnog značaja za ovaj grad kojom planiraju nagraditi izvrsnost i stvoriti okvire za lakše zapošljavanje studenata te atmosferu kojoj će se poželjeti vratiti nakon studija.

Stipendija od posebnog značaja

Najbitnija novost je da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji te da se uz stipendije za uspješne studente, stipendije iz socijalne skrbi, umjetničke stipendije i stipendije za deficitarna zanimanja uvodi i nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije, moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Osim ovog noviteta, mijenjali su i iznos stipendija u dvije kategorije (kategoriji socijalne skrbi te kategoriji uspješnih studenata) da bi potaknuli studente da, neovisno o tome zadovoljavaju li kriterije prijave u drugim kategorijama, na studiju postižu što bolji prosjek ocjena.

Obaveza rada u Makarskoj onoliko dugo koliko su primali stipendiju

Ovdje treba napomenuti da po novom pravilniku, stipendisti nakon diplome imaju obavezu prijave na Zavod za zapošljavanje nakon čega se, u periodu od pola godine, trebaju aktivno javljati na sve natječaje koji odgovaraju njihovom profesionalnom profilu (struci). Ukoliko se zaposle, imaju obavezu raditi na području grada Makarske onoliko dugo koliko su dugo primali stipendiju. U slučaju da u tom periodu ne pronađu adekvatan posao, njihova obaveza prema gradu prestaje.

Vodstvo grada na ovaj način pokušava potaknuti povratak studenata u rodni grad, pod uvjetom da u trenutku njihovog zapošljavanja postoji potreba za njihovom strukom. Na ovaj način stipendisti i grad ostaju „vezani” i nakon isplate posljednje rate stipendije.

Dodatni bodovi za volonterski angažman i dodatni studij

I nisu stali ovdje, što se noviteta tiče. Naime, novi pravilnik omogućava i osobama s invaliditetom da se prijave za socijalnu stipendiju, a svi studenti mogu dobiti dodatne bodove u svim kategorijama na račun studiranja na drugom studiju, ali i volonterski angažman.

„Novi Pravilnik o dodjeli studentskih stipendija samo je jedan u nizu koraka koje Gradska uprava poduzima kako bi Makarska, sa dodatnim ulaganjima u obrazovanje i drugačijim odnosom prema mladima, uistinu poslala grad mladih i grad u kojem se znanje vrednuje”, pišu na kraju obavijesti.

Natječaj za dodjelu stipendija od 10. studenog dostupan je na službenim mrežnim stranicama Grada Makarske, a rok za prijavu je 15 dana.

vezano Studentska stipendija Vijesti 140 eura mjesečno za studente: Provjeri možeš li se prijaviti na natječaj za ovu stipendiju

vezano Stipendija koja vam svakog mjeseca nosi lijepu svotu na račun... Vijesti Objavljen natječaj za STEM stipendije: Provjerite što je ove godine novo, kako ne biste ostali bez nje

vezano Novčanik nekima puni uglavnom stipendija... Vijesti Isplati se imati petice! U ovoj općini, studenti s odličnim uspjehom u novčanik pospremili čak 1000 eura

Još vijesti