L.B. u Vodič za brucoše

Tvrdi da je za samo jednu noć naučila 500 stranica za ispit: 'Ovo je moguće, ali samo u par scenarija'

I dok možete sumnjati u izjavu ove studentice, javio se velik broj kolega koji tvrde da je i njima uspjelo naučiti za prolaz večer prije.

16. rujna 2022 14:37
Učenje večer prije ispita je dovoljno?

Učenje večer prije ispita je dovoljno? Foto: Stock-Asso via Shutterstock

Iako svi mudri savjeti, još k tome utemeljeni na neuroznanosti, nutricionizmu, iskustvu najuspješnijih studenata te tumačenjima psihologa govore: "Nemojte učiti večer prije ispita", gotovo da bi se moglo reći da niste ni studirali, ako vam se ovo nije dogodilo.

vezano Zaklinjanje u brata ili obrazovanje Laganini [VIDEO] Ne može ostaviti mobitel dok uči pa koristi ovu metodu: 'Zaklinjem se u nešto što mi je najsvetije'

Svi znamo kako bi proces učenja trebao teći: organiziraj se dobro, uči svaki dan u kontinuitetu, uzimaj pauze, radi mentalne mape, izgovaraj naglas, prepričavaj kolegama, roditeljima ili sobnoj biljci ono što učiš, ostavi si dovoljno vremena za ponavljanje i nikako, nikako nemoj preopteretiti mozak informacijama večer prije roka.

No, činjenica je da nekada učenje izgleda potpuno suprotno, posebice ako u kratkome roku morate položiti više ispita, što nije neuobičajeno, pogotovo studentima koji studiraju na više fakulteta paralelno ili su odabrali dvopredmetni studijski program.

vezano Kako podići razinu energije i koncentracije tijekom učenja? Nakon predavanja Upitala kolege koriste li 'tabletice za pamćenje' tijekom učenja: Evo što morate znati o tome

Iako su neki studenti tome skloniji od drugih, kampanjstvo kao da je inherentno ljudskome rodu pa mjesec ili dva prije roka mnogi od nas odmahnu rukom i pomisle: "Ma, imam vremena!", ako ih netko podsjeti na gradivo koje ih čeka.

Također je istina da mnoga svjedočanstva kolega govore u prilog tome da je neke ispite moguće proći s minimalno uloženog truda, pa čak i učenjem putem do fakulteta ili ponavljanjem s kolegama pred vratima kabineta profesora.

Već smo mnogo puta pisali o tehnikama učenja, načinu na koji naš mozak procesuira informacije i znanstveno utemeljenim činjenicama koje kažu da je za dugoročno pamćenje bolje učiti kontinuirano, ali kroz dulji vremenski period nego tik pred ispit. Većina informacija jednostavno će "ispariti" iz glave na taj način!

vezano Uz pametno učenje, trebat će vam manje vremena za više uspjeha... Nakon predavanja Učite pametnije, a ne više: 11 savjeta poznatog profesora koji vode do uspjeha – 100 posto

Uvijek se možemo pouzdati u malo sreće, jer osim znanja, nekad je i bona fortuna onaj jezičac prevage prema prolazu ili čak boljoj ocjeni.

No, koliko je zbilja moguće naučiti večer prije ispita?

Ako je pitati jednu djevojku, koja je tu informaciju podijelila na popularnoj stranici Ispovesti, moguće je naučiti čak i više stotina stranica, i to teškog gradiva.

"Za jednu noć, naučila sam 500 strana iz najtežeg predmeta na faxu. I položila. Bojim se same sebe. Koji sam ja sebi genije!", piše u anonimnoj ispovijesti u čiju istinitost možemo sumnjati ili ne.

vezano Nevena otkriva kako najbolje učiti! Laganini Studentica Nevena otkriva: 'Ovo je najbolji savjet za učenje, radi 100 posto!'

Tako su reagirali i ostati čitatelji ove stranice. Većina njih izrazila je skepsu prema šansama da ovo zbilja uspije, no bilo je i onih kojima ovakvi podvizi nisu samo "lovačka priča".

"Ako si učila jednu noć, to znači da si imala oko 500-600 minuta, kad te minute podijeliš s brojem stranica ispadne ti negdje oko minuta za svaku stranicu, za tu minutu otprilike možeš pročitati stranica, ali ne i naučiti, još najteži predmet kažeš, ma daaaj, nema šanse", smatra ovaj korisnik.

Moguće je, ali uz psihičke posljedice?

Drugi pak pokušavaju naći argumente u prilog djevojci: možda je mnogo grafikona i ilustracija u materijalima, možda je odlično pratila na predavanjima pa je morala samo ponoviti i obnoviti znanje, možda je među tih 500 stranica izvlačila i fokusirala se samo na ono najbitnije.

"Vrlo je moguće, znam iz iskustva da je. Uvijek učim u zadnji tren i kad udari trema, nervoza itd. sve se može, mada ovo nije preporučljivo jer ostavlja psihičke posljedice kasnije", piše još jedan čitatelj.

vezano Radite li i vi slične izračune? Nakon predavanja Formula za peticu: Evo kako možete izračunati koliko dnevno morate učiti da položite ispit

"Ja imam dva dana da spremim 5 ispita. To je ukupno 1756 strana tj. dnevno 878. Zvuči potpuno nerealno, ali ja ću pokušati pa koliko stignem. Sve pohvale onima koji uče u posljednji trenutak i polože!", poručuje ova studentica.

Ispit na zaokruživanje da, ali usmeni ne?

"Itekako moguće. Imala sam predznanje s vježbi, išla sam na predavanje i za dan spremila ispit, ali u cugu 500 strana možda napamet možeš, ali nemaš od toga poslije ispita u glavi ništa", iskustvo je još jedne studentice.

"Ovisi kakav je ispit u pitanju. Ja sam učila 400 za noć uz dosta preskakanja za ispit na zaokruživanje i položila. Usmeni zato ne bi bilo šanse da prođem", smatra ova djevojka.

vezano Kad studiraš na dva fakulteta, vrijeme za učenje još je dragocjenije... Vodič za brucoše Lejla studira na 2 fakulteta: Na TikToku otkrila kako naučiti što više u što manje vremena

"Imam kolegicu baš kao ti. Ta nijedan ispit nije spremala duže od sat vremena, u kasne sate ujutro. S takvim znanjem se može dobiti maksimalno 2, ali ova je redovno dobivala 3-4. Ne znam u čemu je kvaka?", piše sljedeći čitatelj ispovijesti koja je pobudila velik interes pratitelja ove stranice.

"Moguće je, pod ovim uvjetima!"

"Može se za jednu noć spremiti ispit, ali to je moguće samo u sljedećim situacijama: - Ne naučiš sve, ali ti se padnu pitanja koja si naučio - Postoji veliko predznanje, tj. student je išao na predavanja i vježbe ili mu je gradivo poznato iz drugih predmeta - Profesor je bio dobro raspoložen pa su svi položili - Koristiš nedozvoljena sredstva na ispitu – Uspjela si sve naučiti, ali u tom slučaju spadaš u 0.00000000001% populacije (malo vjerojatno)", elaborirano nabraja ovaj čitatelj.

vezano Mlada odvjetnica na zanimljiv način približava pravo svima Nakon predavanja Nije pala nijedan ispit na 'teškom' studiju: Uz njenih 5 savjeta i vi možete položiti svaki ispit – iz prve

Zapanjujuće velik broj čitatelja potvrdio je iskustvo ove studentice, bilo ono istinito ili ne, i pokušao na svojim primjerima ilustrirati kako je to moguće i koje su moguće posljedice ovakvog učenja.

A koliko je vama najkraće trebalo da naučite i položite neki ispit na fakultetu?

vezano Uči, a drugi gledaju i pridruže se, ako žele. Vodič za brucoše Pola milijuna ljudi gleda ovog studenta dok uči: Provjerite zašto

Još vijesti