Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad odustaneš nakon 11. pokušaja: Studenti otvorili dušu i ispričali nam koliko su najviše puta pali na ispitu

MojFaks | Nakon predavanja, 02.02.2018.Kad odustaneš nakon 11. pokušaja: Studenti otvorili dušu i ispričali nam koliko su najviše puta pali na ispitu

Svi znamo barem jednu priču (nadamo se tuđu) o ispitu koji je nemoguće položiti, čak ni iz desetog puta. Ovo nisu samo mitovi jer zaista postoje ljudi koji su ispit iz istog predmeta polagali preko sedam puta. Neki čak i 11.

Ako "čari" i mazohizam polaganja istog ispita po više od pet puta niste iskusili na vlastitoj koži, to je kao da niste ni studirali. Šalimo se naravno, srećom mnogi studenti to nikada nisu prošli, ali oni koji jesu znaju koji su pakao proživjeli.


foto: drzavnamatura.hr

Pojedine ispite "vučemo" gotovo do diplome jer ih izbjegavamo u širokom luku zbog toga što smo popadali k'o kruške već sto puta, ali što je rekord? Koja brojka izlaska na ispit je baš šampionska? Sa studentima smo razgovarali upravo o tome – koliki broj puta su išli na isti ispit? Među njima našli smo rekordera s 11 izlazaka, a ovo su drugi mini-rekorderi:

"'Osnove elektrotehnike' je ispit na koji sam išao najviše puta. Slušao sam tri godine taj predmet i položio tek kad je profesor otišao u mirovinu. I još nešto - 'Linearne mreže'. Još nisam položio taj ispit i neću jer se čini nemogućim", student Tehničkog fakulteta u Rijeci.

"'Matematika' na strojarstvu na Sjeveru, nekada Veleučilištu Varaždin. 11 puta sam izašao, a 10. put sam pismeni prošao. Taj put me na usmenom nakon 90 minuta 'silovanja' rušila zbog gluposti. Tu sam pukao i ispisao se s faksa. Eto, čista katastrofa", student Sveučilišta Sjever.

...Ne možeš predvidjeti koju ocjenu ćeš dobiti: Studenti otkrili kako je izgledao njihov prvi ispit u životu...


"Najviše sam išla na ispite iz predmeta 'Kvantitativne metode za poslovno upravljanje'. Pala sam prvi kolokvij, a ispit položila od treće nakon par mjeseci učenja (uglavnom bih sve kolokvirala ili položila kad sam se prvi put ozbiljno spremila pa mi je ovo bio šok. Osjećala sam se kao da letim kad mi je upisao tu trojku u indeks jer mi je bio posljednji pravi ispit na preddiplomskom. Sjećam se da sam prije usmenog bila toliko nervozna da sam kod kuće roknula neku rakiju da se smirim", studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

"'Osnove elektrotehnike 2', na FER-u polagao sam osam puta. Nije mi na slavu i diku, ali eto. 'Osnove elektrotehnike 1' prošao sam iz prve i to s vrlo dobrim jer mi je jedna Stella Artois u 6:15 ujutro na Šari je pomogla da ispit u 8:15 prođe glatko", bivši student FER-a.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"'Obiteljsko pravo s osnovama građanskog procesnog prava' izašla sam četiri puta. Na zadnjem polaganju mi je bila komisija i sva sam se tresla. Kada sam ga položila nisam mogla doći k sebi još pet dana", studentica Socijalnog rada u Zagrebu.

"Jedva sam dao ispit iz 'Matematika 1' i dan danas ne vjerujem da sam ga položio. Kad se zbroje svi pismeni i usmeni, izašao sam negdje sedam puta",
student Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

"Najviše sam izlazio na 'Statistiku' i to osam puta. Tek kad smo zamolili da nam drugi profesor drži ispit položilo je nas 20 koji nismo mogli proći"
, student Kulturologije u Osijeku.

"Ispit je bio iz kolegija na drugoj godini 'Grci na istočnom Jadranu'. Profesor me rušio pet puta i kad sam došla šesti put bilo je: prolaz i upis diplomskog ili pad i ponavljačka godina. Sve ostalo sam položila, i kad sam čekala pred uredom, izađe druga profesorica i pita me što ja tu radim. Objasnim joj, a ona će meni na to: 'Niste čuli, profesor je u bolnici, ja ću preuzeti ispit'. Pogodila me čudna mješavina žaljenja i euforije, jer profesor je imao problema s rakom, ali bila sam sigurna da ne bi prošla kod njega. Nakon pola sata sam bila pozvana u ured, položila usmeni i upisala diplomski"
, studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Ono kad ispit odgađaš 7 godina: Studenti otkrili koji je NAJTEŽI KOLEGIJ na njihovom fakultetu...


...ANKETA: Koji je najteži ispit na tvom studiju?...


"'Mikroekonomiju' sam jedva položio i išao na nju osam puta. Mislio sam da ga nikad neću položiti a znao sam ga od korice do korice. Cijele godine sam samo na njega izlazio. Na kraju mi je profesor rekao: 'Pa kolega, ima i težih ispita. Ne samo ovaj moj'",
student ekonomije iz Beograda.

"'Statistiku' sam položio iz osmog puta. Već sam se psihički pripremao na najgore. Došli su rezultati nakon par dana, bio sam na poslu u hotelu. Počeo sam skakati po krovu, odmah nazvao kolegu koji je također osmi put polagao ispit. Osjećao sam olakšanje jer godinu i nešto sitno sam izlazio na ispit i nikako i nikako položiti", student informatike na Sveučilištu u Puli.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Nadamo se da se nakon ovih studentskih priča nećete osjećati loše jer već treći (ili jedanaesti) put polažete neki ispit...

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


ispitipolaganje ispitakoliko puta na ispit