L.B. u Nakon predavanja

Studentica prava varala na ispitu na još neviđen način: Koristila nevidljivu tintu

Ako mislite da ste sve čuli i da studentska 'genijalnost' ne može dosegnuti nove visine...

2. lipnja 2022 12:20
Ovakav pokušaj još niste vidjeli!

Ovakav pokušaj još niste vidjeli! Foto: Antonio Guillem via Shutterstock

Studentica prava uhvaćena je tijekom pokušaja varanja na ispitu. Iako je ispit organiziran po principu "otvorene knjige" pa je studentica smjela imati literaturu kraj sebe, u knjizi je nevidljivom tintom ispisala 24 stranice bilješki koje je koristila kao šalabahter, piše NBC News.

Da bi ih pročitala, poslužila se "crnim" svjetlom (UV svjetlo) kemijske koju je ponijela na provjeru znanja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Masovno varanje na ispitima: 81 student završio na komisiji zbog prepisivanja

Varalicu su ipak primijetili i profesor, ali i kolega student.

O ovom incidentu izvijestili su u svom godišnjem izvješću iz Britanskog ureda nezavisnih sudaca (OIA), koji se bavi slučajevima u kojima studenti smatraju da su im kolege ili pak fakulteti nanijeli štetu i obespravili ih.

Studentica je uložila prigovor na temelju negativne ocjene nakon što su je primijetili na ispitu, no OIA je ipak presudio protiv nje.

Slučaj "e-mail fobije"

Još jedan slučaj s kojim se ovo tijelu susrelo 2016. godine uključuje studenta koji se požalio da do svoje diplome na Medicinskome fakultetu nije uspio doći jer pati od "e-mail fobije" iako nije priložio nikakvu dodatnu medicinsku dokumentaciju kojom bi to i dokazao.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente odvukao na sud zbog kršenja autorskih prava

Izvještaju poput ovog bacaju svjetlo na sve snažniju bitku koju na sveučilištima vode kako bi prevenirali i zaustavili studente koji varaju tijekom ispite, što su dodatno olakšali pametni telefoni i satovi, kao i nevidljiva tinta koju je moguće nabaviti za 20-ak kuna.

Poplava varanja i kad su radovi u pitanju

No, najveća prijetnja sveučilištima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i dalje je "varanje po ugovoru" koje podrazumijeva da studenti angažiraju i plate nekome drugome da polažu ispite umjesto njih, kad god je to moguće ili pak da im druge osobe pišu završne i seminarske radove.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Nova razina varanja na ispitima: 'Vječni' student kirurški ugradio Bluetooth slušalicu u uho

Ova praksa proširila se i u našoj zemlji pa je moguće, kako putem upita u Facebook grupama ili pak na oglasnicima pronaći više privatnih osoba ili čak obrta koji se ovime bave.

izvor: nbcnews.com

Još vijesti