L.B. u Vijesti

Masovno varanje na ispitima: 81 student završio na komisiji zbog prepisivanja

Gotovo 60 posto studenata koji su polagali kolegij dokazivat će svoju nevinost pred komisijom.

7. travnja 2022 12:34
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Više od polovine studenata koji su prošlog semestra slušali "Uvod u biološku antropologiju" na prestižnom Sveučilištu Yale, upućeno je na komisiju zbog kršenja akademske čestitosti tijekom pisanja ispita.

Početkom siječnja, profesorica antropologije, Jessica Thompson, službeno je obavijestila komisiju o ovom problemu, piše Yale Daily News.

Više se vara tijekom online i hibridne nastave?

Ovdje sankcionirani 81 student antropologije, samo je dio ukupnog broja polaznika Sveučilišta Yale, koji su zbog kršenja akademske čestitosti također prijavljeni Komisiji tijekom čitave 2020. godine.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Profesor na internetu pronašao pitanja za svoj ispit: Studente odvukao na sud zbog kršenja autorskih prava

Posljednji incident dogodio se neposredno nakon što su zaposlenici fakulteta upozorili na otežane uvjete očuvanja akademskog integriteta tijekom izvođenja online i hibridne nastave.

"Dok sam ocjenjivala završne ispite, primijetila sam nekoliko izravnih kopiranja iz materijala za učenje", napisala je Thompson 2. siječnja u e-mailu pomoćnici dekana Yalea i tajnici Izvršnog odbora, Rachel Russell. "Mnogo je studenata kopiralo, iako sam im napomenula da je kopiranje odgovora, pa čak i iz bilješki za predavanja, strogo zabranjeno."

vezano Slika nije pronađena Vijesti Zagrebački profesor osmislio aplikaciju protiv varanja na ispitima: Instalira se u 2 klika, a evo kako radi

Thompson dalje navodi da je otkrila više vrsta kršenja akademske čestitosti, od sitnijih prijestupa poput "posuđivanja" dijelova tuđih definicija do slučajeva kopiranja čitavih paragrafa s interneta. Prijavila je 81 od 136 studenata, što je gotovo 60 posto onih koji su slušali i polagali ovaj kolegij.

Smjeli koristiti i bilješke i literaturu

Prema njenom izvješću, zapazila je uzorak kopiranih odgovora tijekom ocjenjivanja završnog ispita organiziranog na daljinu po principu "otvorenih bilješki", što znači da su se studenti smjeli pomagati materijalima, ali ne i direktno kopirati dijelove teksta s materijala na internetu kako bi odgovorili na pitanja.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Brucošica se predala policiji jer je varala na ispitu

"Tijekom ispita smiju imati literaturu i bilješke, ali ne smiju s kolegama rješavati ispit", navodi profesorica u napucima za polaganje ispita. "Također ne smijete direktno kopirati tekst ni iz jednog izvora, osim iz osobnih bilješki. Ovo uključuje zabranu kopiranja iz prezentacija s predavanja, s interneta ili bilo koje knjige, sažetka i sl. Svi kratki odgovori moraju biti sročeni vašim vlastitim riječima."

Nakon što je primijetila da studneti jednostavno kopiraju rečenice iz materijala dostupnih online ili iz literature, odgovore s posljednjeg ispita ubacila je u program koji otkriva plagiranje, Turnitin, koji je samo iznjedrio dodatne slučajeve direktnog kopiranja, njih 81. Sve studente čije je ispite ovaj program "označio" kao plagirane, uputila je Izvršnoj komisiji fakulteta.

Pedeset nijansi varanja

Profesorica Thompson u svojoj je prijavi navela da postoje varijante u ovim slučajevima varanja. Dok su neki studenti vjerojatno nenamjerno u svoje osobne bilješke pisali čitave citate i dijelove iz obavezne literature, drugi su pak s ciljem i svjesno kopirali paragrafe s materijala dostupnih online.

Zbog toga će Komisija svakom studentu pristupiti individualno i procijeniti koliko je težak njegov/njeg prijestup. Neki su studenti već dobili obavijest da je njihov slučaj odbačen jer se radilo o nehotičnom navođenju riječi drugih autora i sl., dok se slučajevi drugih još uvijek razmatraju, kao i sankcije koje će uslijediti.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Varanje na ispitima 200 posto češće – studenti sve kreativniji: Šalabahter na psu, dronovi, savjeti s TikToka...

Najmanje troje studenata dobilo je mogućnost saslušanja pred Komisijom ili primanja "sankcije" – neformalne uvjetne kazne koja slijedi nakon što student prizna krivlju, a napomena o njoj čuva se u internom dosjeu o studentu, do njegove promocije.

Tijekom proljetnog i jesenskog semestra 2020. godine, Izvršna komisija odlučivala je o 78 prijava, od kojih je 49 studenata prekoreno zbog varanja, 10 je dobilo "uvjetnu" kaznu, pet je studenata suspendirano dok je u slučaju četiri studenta optužba odbačena.

izvor: Yale Daily News

Još vijesti