V.K. u Akademska četvrt

Ovo su NAJRANIJI datumi ispita na domaćim fakultetima u 'jesenskom' roku – već u kolovozu

Velik dio studenata ove dane koristi kako bi odmorili prije jesenskih rokova i početka nove akademske godine. Sunce, vraćaš se kući, možda si i na moru, odmaraš. No, nisu svi kolege u Hrvatskoj te sreće.

23. srpnja 2021 18:13
Student na plaži

Student na plaži Foto: Shutterstock

Jako velik dio studenata zasigurno jedva čeka malo odmora, posebice ako je to preko ljeta.


Nakon što smo nedavno objavili meme na našem Facebook profilu "Kada vidiš da je ispit kod najgoreg profa 1.9." studenti su se počeli masovno označavati i pisati svoje datume koji su puno prije od 1. rujna. Stoga smo razgovarali s dvije studentice koje nažalost, nisu u raspoloženju odmora kao većina studenata ovih dana, nego su zatvorene i uče zbog rokova u kolovozu.
>>>Studentica iz Zagreba položila 20 ispita u samo 3 mjeseca: 'Nikad više, ovaj stres mi je bio dovoljan za cijeli život'<<<


Prvi ispiti već krajem kolovoza


N.Š., studira na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Iako joj je ostalo malo obaveza za jesenski rok, dobar dio kolovoza će provesti za knjigom. "Samo sam označila prijateljicu kojoj prvi ispit na Građevinskom fakultetu u Zagrebu počinje 23. kolovoza. Inače, ja studiram na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje na stranici faksa piše da prvi jesenski rok počinje 24.8., ali još nemam uvid u raspored", kazala je za MojFaks.


>>>Semestar u tjedan dana: Znate li koliko ispita u JEDNOM ROKU položi prosječni hrvatski student?<<<


Na faksu "duboko u ljeto" zbog ispita


Za studente Ekonomije u Splitu nema odmora. "Ne znam zašto su nam jesenski rokovi tako rano. Prošle godine je izvanredni rok bio koji je počeo tako nekako kao i ove godine prvi jesenski. Mislim da je čak ove godine zadnji ispit bio 20. srpnja", kaže nam. Iako nije sigurna o kojem je ispitu bilo riječ, rekla je kako zna da su kolege ostajale u Splitu do "dubokog ljeta" zbog - ispita.


I dok je nekim kolegama prije par dana završio ljetni rok, ova buduća ekonomistica uskoro sjeda i grije stolicu za svoje jesenske rokove. "Da, planiram izaći odmah na prvi rok, samo ću morati početi učiti već početkom 8. mjeseca", kaže nam razočarano te nadodaje kako je u komunikaciji s drugim kolegama saznala da svi planiraju izaći na ovaj jesenski, a zapravo pravi ljetni rok. "Bar ovi kojima je ostao jedan predmet, ovi kojima je ostalo više nekako će rasporediti pola na prvim pola na drugi rok", govori.


Od ljeta nemaju ništa


Ova studentica smatra da su ovi datumi neprikladni i organizirani prerano jer, kako govori, oni kojima je ostalo više predmeta, nemaju vremena ni odmoriti i već trebaju učiti za jesenski rok. "Smatram da je bolje da rokovi kreću u rujnu, što zbog temperatura, što zbog više vremena koje imamo za spremanje ispita", poručuje za kraj.


>>>S ovog zagrebačkog fakulteta obavijestili studente: Nastava počinje ranije<<<


"Ove godine su sve rokove ranije stavili. Umjesto u veljači, već sam jedan predmet polagala krajem siječnja", komentira nam I.T., studentica prava također u Splitu koja se iz Zagreba "prebacila" u ovaj dalmatinski grad. Kako naglašava, jedina pozitivna stvar po pitanju rokova u Splitu je ta da im se ne broje rokovi i izlasci. "U Splitu je jedino dobro što se može izlaziti neograničeno na ispit ako si izvanredni student. Nema komisije pa je to bar manje stresa", govori nam.


Kako nam dalje priča, nakon što su na stranicama fakulteta objavili jesenske rokove, nisu naveli razlog zašto su ih pomaknuli tako rano. "Tako su stavili i to je to. Nadam se da će studentski Zbor izboriti da nam dekanski rok bude barem krajem rujna", poručuje.


Kako kaže dalje, samo od ove godine su uranili s rokovima. "Nama ispiti budu pisani ponedjeljak, utorak i usmeni još četvrtak, petak, ako imaju i to je to. Prije je sve počinjalo u rujnu, i to ne čak prvi tjedan rujna. Onda bi bio razmak od 14 dana pa drugi dio roka i onda dekanski za pet dana", pojašnjava nam detaljnije proces raspodjele rokova na svom studiju.


>>>Ljetovanje ili obrazovanje? Pitali smo hrvatske studente imaju li novca za more: 'Školarina mi je prioritet, nikakvo sunčanje...'<<<


No, studenti očito i na ovom fakultetu izlaze na prve rokove, bez obzira koliko rano bili. "Da, to bude najviše studenata. Ja nikad nemam ljeto normalno kao drugi jer učim. Svako ljeto svi uče", kaže te spominje kako je za vrijeme lockdowna situacija bila još gora. "U travnju nam uopće nisu održali rok. U lipnju je bio rok pa su svi ljudi iz cijele Hrvatske putovali pod maskama na ispit, a oni koji su bili online su bili skraćeni sa sat i pol kako je bilo prije na samo pola sata", žali se.

"Nismo roboti"


Kako dalje nastavlja ova buduća pravnica, broj rokova na koje izlaze im ovisi o količini materijala koje moraju spremiti. "Nismo roboti ako uzmem dva predmeta tu se već radi o više od tisuću stranica", upozorava.


Za razliku od njene kolegice, I.T. već sada priprema ispite i za nju nema ni trunke odmora. "Učim već od prije 2 tjedna. Spremam Građansko pravo od kojih 700 stranica i mjesec dana učenja sigurno nije dovoljno!", kaže kroz smijeh za MojFaks.


>>>Jesenski rok, pa to je sad?! Studenti nam rekli kakva je situacija s učenjem!<<<


"Taman mjesec dana učenje i onda još ponavljanje", govori te napominje da ionako cijeli studij uče ljeti, ali da joj smeta manjak vremena koji sada imaju jer su im rokovi sredinom kolovoza. "Uskratili su nam dane za učenje time što su rokove ranije stavili", slaže se s našom prethodnom sugovornicom.


Njen prvi rok već je 23. kolovoza, a i naredna dva dana ima još dva ispita koja nisu nimalo laka, a kako nam kaže, izlazi na sve rokove koje može jer joj "nitko ne garantira prolaz pa iskoristi svaki rok koji može".


Od drugih datuma koje su spominjali domaći studenti, to su i 25. kolovoza, 30. kolovoza, 1. rujna, 3. rujna i slični "sitni" datumi u ovom prvom mjesecu koji nagovješta novu akademsku godinu i sve obaveze koje studente čekaju.


Kada god pisali, sretno svima na ispitima i pokušaje se odmoriti prije učenja.