V.K. u Akademska četvrt

Kraj lažnih diploma u Hrvatskoj? Evo kako će uskoro izgledati i kako će ih provjeravati

Nova godina 2022. donosi neke promjene u školstvu, a i razvitak aplikacije preko koje će se skeniranjem barkoda elektronskog žiga provjeravati vjerodostojnost diploma.

10. Siječnja 2022 12:07
diploma

diploma Foto: MojFaks

Danas je započelo drugo polugodište u školama, ali i predavanja na fakultetima. Kako svakim danom samo brojimo sve veći broj novozaraženih, neke su škole i fakulteti najavili kako će svoju nastavu ipak ponovo organizirati na daljinu.


>>>Sramotno: Otkriveno s kojih domaćih fakulteta najčešće stižu lažne diplome<<<


"Situacija se komplicira pojavom omikrona i većeg broja zaraza, ali mislimo da je to još uvijek dovoljno opravdanje što se tiče škola da se ne prelazi s nekakvim centralnim zatvaranjima. U ukupnom broju potvrđenih zaraza, učenici čine 8,7 posto. To nam dodatno daje argumentaciju da ostavimo škole otvorenima jer znate da svi negativni efekti su kasnije teško ispravljivi, neke možete što se tiče gradiva, ali utjecaj na psihu je jako težak", kazao je ministar obrazovanja za HRT.


Maturantima je posebno teško


Iako smo u pandemijskim godinama "ispratili" dvije generacije maturanta, ni ovogodišnjim maturantima neće biti lako. Oni ove godine, osim redovite državne mature pišu i onu probnu.


>>>Prvo sveučilište objavilo upisne kvote za novu akademsku godinu: Evo koliko studenata primaju<<<


"Treba pokušati učiniti sve da njima ta državna matura prođe što jednostavnije. Upravo zbog toga smo im dali pokusnu državnu maturu da se upoznaju i vide o čemu se radi. To je s jedne strane njima dobro, a s druge sigurno će pomoći profesorima da vide gdje su im učenici možda slabijeg znanja pa mogu i to popraviti i učiniti da matura prođe dobro", poručuje ministar.ž


Diploma domaćeg fakulteta Diploma domaćeg fakulteta Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

foto: V.K., MojFaks


Elektronski žig


Bivša ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak još je za vrijeme svog amandmana počela uvoditi neke promjene u obrazovanje, pa je tako pokrenula i provjeru diploma u obrazovnom sustavu.


>>>Za nostrifikaciju diplome treba joj 6000 kuna, propustila i priliku za posao u struci... Razmišlja o odlasku iz Hrvatske<<<


"Ravnatelji su dobili naputak da prilikom prvog zapošljavanja provjeravaju diplome. Oko toga smo razmišljali i u zakonima koji slijede. Ići će se s izmjenom same diplome, bit će elektronski žig na kojem će biti sadržani svi podaci o onome tko je diplomirao na način da se jednostavnom aplikacijom poput barkoda može provjeriti", otkriva ministar za HRT.


izvor: HRT.hr

Još vijesti